Марина Лапенкова, АФП"Да се възползваме от изолацията, за да преоткрием

...
Марина Лапенкова, АФП"Да се възползваме от изолацията, за да преоткрием
Коментари Харесай

Консервативна културна революция е в ход в Русия

Марина Лапенкова, Агенция Франс Прес
"Да се възползваме от изолацията, с цел да преоткрием традициите си ": Русия, която е все по-откъсната от западния свят поради нахлуването си в Украйна, предприе консервативна "културна гражданска война ", която закупи образа на чистка в артистичните среди. Въпреки че президентът Владимир Путин от години се показва за бранител на "традиционните полезности ", които поквареният Запад е изоставил, рецесията с европейските страни и със Съединените щати придава ново звучене на тази изразителност.

В този набрал още по-голяма мощ фетиш към консервативните полезности, чиито съществени стълбове са православната религия, патриотизмът и отбраната на "историческата истина " такава, каквато е тя съгласно Кремъл, представителите на културните среди са призвани да играят функции от основно значение.
Според кинозвездата Сергей Безруков, който е разгласен за личност нон грата в Европейския съюз поради това, че поддържа военната намеса в Украйна, "ние би трябвало да се възползваме от изолацията, с цел да преоткрием традициите си ".
"В продължение на 30 години живяхме в американската галактика на "Марвел ". Време е да си създадем наша ", споделя 48-годишният Безруков, който даде изявление за Франс прес в ръководения от него московски спектакъл "Губернски ".

"Да се върнем в Съветския съюз е невероятно, само че можем да върнем на Русия вярата и повече да не подценяваме същинските си полезности. Думата "патриот " оттук нататък не трябва да е засегнатост ", акцентира Безруков.
Подобно на него, доста съветски звезди приветстваха офанзивата в Украйна и консервативният завой, който я съпровожда.
"Епичните събития, на които ставаме очевидци, дават ход на една същинска консервативна гражданска война ", споделя Едуард Бояков, основател на фестивала за модерни пиеси "Новая драма " и разгорещен бранител на военната интервенция.
Черен лист и бял лист
Знаменитостите, които обществено подлагат на критика офанзивата в Украйна, през днешния ден са посочени с пръст.
"Над 100 музикални събития бяха анулирани от февруари ", съобщи пред Франс прес Алексей Козин, шеф на "Навигатор Рекордс ", главната компания, която се занимава със звукозапис на съветски рок.
Според него в тези среди се популяризира "черен лист ", който води до слагането на музиканти под "карантина ". Сред тези актьори е да вземем за пример рокмузикантът Юрий Шевчук, който на собствен концерт през май упрекна Кремъл, че убива "младите руснаци и украинци ".
В края на юли ръководителят на прокремълската парламентарна група "Справедлива Русия " Сергей Миронов прикани да бъде основан "бял лист на артистите патриоти ", с цел да стане ясно на обществеността "кой кой е в съветското изкуство през днешния ден ".
В очакване на листата, управляващите започнаха акции по вкарване на театрите в правия път.
В края на юни да вземем за пример кметството на Москва не възобнови договорите с артистичните шефове на три театъра от състезанието "Новая драма ", измежду които "Гогол-център " на режисьора Кирил Серебренников, който е срещу офанзивата в Украйна.
"Договорите изтекоха ", съобщи сбито кметството, което през март към този момент бе оповестило пет сливания на театри за "оптимизиране " на системата.
"Властта към този момент не желае провокативно изкуство, избира спокойното, да не кажем скучното изкуство - изкуство, което те кара да се отпуснеш ", изяснява за Франс прес драматургът от "Гогол-център " Валерий Печейкин.
"В резултат на това театърът ще се завърне към огромните класици, киното към безгрижните комедии, а музеите - към уравновесените изложения ", предвижда той.
"Моментът на истината "
Освен това има анулирания на изложения, като да вземем за пример тази на руско-американския създател Гриша Брускин, отдадена на "идеологиите и техните легенди ", която бе закрита през април, три месеца по-рано от плануваното, "по механически аргументи ".
"На фона на войната в Украйна се прави културна гражданска война в Русия ", предизвестява в обществените мрежи Марина Давидова, основна редакторка на изданието "Театър ", която понастоящем живее в заточение.
"След 30 години на прозападен демократизъм в Русия се прави консервативна гражданска война ", споделя с екстаз Олга Андреева от консерваторското ежеседмично издание "Експерт ".
"Това е моментът на истината за Русия в границите на безконечната борба сред последователите на Запада и славянофилите ", която стартира още през 19 век, изяснява тя пред Франс прес.
Самият Путин дава звук
През март президентът прикани нацията да "се очисти " от "предателите ", които "печелят пари тук, само че живеят там (на Запад) и то не в географския смисъл на думата, а с мислите си, със сервилното си схващане ".
През юли той оглави новото младежко обединяване "Болшая перемена ", която прилича на руските "пионери ".
В знак на този завой се трансформира и фактът, че обликът на мемориала на Незнайния боец размени този на гръцкия господ на изкуствата Аполон на фронтона на Болшой спектакъл на новата банкнота от 100 рубли, която бе пусната в обращение в края на юни.
Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР