Марина Борисова, Дойче велеНа 3 октомври, преди 33 година, през

...
Марина Борисова, Дойче велеНа 3 октомври, преди 33 година, през
Коментари Харесай

Путин пренаписва историята: Източна Германия е анексирана, съветските войски са изтеглени от Източна Европа необмислено

Марина Борисова, Дойче веле

На 3 октомври, преди 33 година, през 1990 година, Германската демократична република публично се причисли към Федерална република Германия. Германците заживяха в една страна.
Тази глава от историята на Германия е обвързвана с историята на ССР и някогашния и президент Михаил Горбачов. И в случай че с разликите в оценките за ролята на Горбачов – и на Изток, и на Запад, от дълго време сме привикнали, то новата „ интерпретация “ на обединяването на Германия в напълно новия учебник по история за 11 клас на учебните заведения в Русия провокира прекомерно прочувствена реакция.
Работата е там, че в съветските учебни заведения, към този момент ще учат, че не става дума за обединяване, а за „ анексиране на Източна Германия “.
Учебникът от 2021 година и " учебникът на Медински ". Каква е разликата?

До наскоро, събитията от 90-те години съветските възпитаници изучаваха като акт на обединяване на Германска демократична република и Федерална Република Германия. В учебника за 11 клас се приказва за „ нежна гражданска война “ в Германска демократична република и за обединяване на двете Германии.
Пак там се приказва за „ дълбоката политическа рецесия в Германия, която можела да бъде решена единствено със промяна на властта “. Говори се и за контракта за присъединението на провинциите на Германска демократична република във Федерална Република Германия. Учебникът е преиздаден за трети път през тази година,но ненадейно се оказва „ стар “, „ предоставящ единствено базово равнище за проучване на историята “. И по тази причина на 1 септември (началото на образователната година в Русия) в учебните заведения се появи известния като „ учебника на Медински “ нов учебник по история.
И в него се споделя напълно друга история. В раздела „ Новото мислене и измененията във външната политика “ е включен урок, в който се споделя, че „ едностранното евакуиране на руските войски от Източна и Централна Европа е било безогледно решение “, което е „ довело до отслабването на военното наличие на Съюз на съветските социалистически републики в съюзните страни “, провокирало е „ внезапна активизация на националистическите и антисъветските настроения “, от което, на собствен ред, се възползвал груповият Запад “. Като следствие това „ безогледно решение “ довело до „ нежните революции “ в Полша, Германска демократична република, Чехословакия, Унгария, България, Албания.
И понататък четем:

" Германска демократична република била погълната от Федерална Република Германия

При това водачите на Запада дали на Михаил Горбачов устни обещания, че НАТО няма да се уголемява на изток, само че тези обещания били нарушени “.
Към урока като илюстрация е включен афиш от 1990 година: „ Западът и Изтокът дружно основават бъдеще за Германия “, само че надписът под фотографията гласи: " Анексирането на Източна Германия от Федерална Република Германия провокирало еуфория в немското общество. Но скоро излиза наяве, че обещанието за внезапно повишение на виталното ниво на някогашната Германска демократична република до равнището на Федерална Република Германия няма да се състои “.
Създава се усещането, че дружно с Горбачов, в Русия са погребали и цялата история на обединяването на Германия.

Какво споделят историците за „ анексирането на Източна Германия “

Припомняме, че след Втората международна война четирите съюзни страни - Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Англия и Франция – се договарят за разделянето на капитулиралата Германия на четири окупационни зони. Източната е окупирана от Съветския съюз, Западната – от останалите три страни. В края на 40 са основани и двете немски страни: Федерална Република Германия на запад и Германска демократична република в източната част на Германия. Краят на това разделяне е комплициран през 1990 година.
„ Истината е, че съществуват разнообразни тълкования – в това число легенди или фейкове. Още тогава, през 90-те това беше битка на разказите и правото на интерпретация. По време на предизборната акция през 1990 година единствено партията на Хелмут Кол, ХДС беше за единение на Германия, другите упорстваха да не се бърза. Но въпросът се реши на общогерманските избори (първите след 1932 година) на 2 декември, когато победи точно християн-либералната коалиция на Кол “, разяснява преподавателят по история Нико Лампрехт, ръководител на Съюза на учителите в Германия.
„ Някои някогашни жители на Германска демократична република също приказват за „ аншлус “, прибягвайки умишлено до семантика, която ни препраща към 1938 година, когато немските и австрийските нацисти вземат решение да бъде включена Австрия в „ Германския райх. Използвайки този предизвикателен термин, те показват своите усеща на отчаяние и настървение против обединяването от 1990 година. Според тях, както и от гледната точка на Путин и неговите фалшификатори на историята, обединяването на Германия е

„ акт на колониализъм “:

мощният империалистически Запад подчинява на себе си слабия Изток. Макар че това не дава отговор на историческите обстоятелства в никаква степен. Но това пасва ва антизападния разказ на путинския режим и неговата нападателна империалистическа политика “, споделя по този мотив Уте Фреверт, шеф на Института „ Макс Планк “.
Според Нико Лампрехт „ Путин изцяло пренаписва историята “.
„ Ние наблюдавахме същото при неговите изказвания за началото на Втората международна война и пакта Хитлер-Сталин (по-известен у нас като „ Молотов-Рибентроп “. – бел. ред.). Сега той постъпва по същия метод и с историята на следвоенния интервал и с най-новата история. От негова позиция, съветската империя постоянно е права и може да вземе за себе си всичко, което си изиска. За укрепването на тази позиция са му нужни аналогии и по тази причина би трябвало да се каже, че Германска демократична република е била „ анексирана “, т.е., ето, противоречива сфера, към която той може и да се върне някой ден.
От моя позиция, това към този момент няма нищо общо с историята и интернационалното право. При това желая да подчертая, че във връзка обединяването на Германия имаше разнообразни гледни точки, в това число и за поглъщането на Източа от запада, само че тогава се използваше токсичната дума „ аншлус “.

Путин пренаписва историята на обединяването,

което беше реализирано по либерален метод, прибягвайки до понятия, които тогава бяха известни измежду маргиналните кръгове и ни извежда на ново равнище: от „ аншлус “ към „ анексия “.
Според Путин легитимността на границите на Източна Германия е противоречив въпрос, тъй като, съгласно неговото преосмисляне на историята, това е било завладяване на територии.
Ако ме попитате, то ще ви отговоря: да, имаме си работа с политически стимулирано преосмисляне на историята, учредено на лъжливи обстоятелства. Никога не е имало болшинство срещу обединяването на Германия! Мнозинството поддържаше тази концепция!
През 1989 и 1990 година нямаше танкове на Германска демократична република, които са пресекли границата, с цел да окупират територията на Германска демократична република “, разяснява Нико Лампрехт.
„ През последното десетилетие в Русия се случи блестящо изразена и явна „ национализация “ на полемиката за историческите събития. Един от основните детайли на този развой е радикализацията в избора на думи и причини. В това отношение на изключително мощно въздействие са подложени точно учебните заведения и учебниците по история.
След анексирането на Крим и нахлуването в Украйна през 2022 година този феномен се ускори. Обединението на Германия се преглежда в подтекста на перестройката на Горбачов, която от позиция на сегашния ръководещ хайлайф в Русия, стана причина за разпада на руската империя. Путин и неговият режим проклинат обединяването на Германия като знаково събитие в преориентацията на Източна Европа към НАТО. И може би това е повода да следим такава радикална замяна на понятията “, счита Заур Гасимов, учител по източноевропейска история в Бонския университет.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР