Марин льо Пен е името, което изниква в съзнанието при

...
Марин льо Пен е името, което изниква в съзнанието при
Коментари Харесай

Лъвчето на Льо Пен, което съживи френската крайна десница

Марин льо Пен е името, което изниква в съзнанието при всяка споменаване на френската крайнодясна партия „ Национален съюз “, само че нейното протеже Жордан Бардела може да се окаже на една от най-могъщите позиции във Франция след предварителните избори.

Бардела се издига в йерархията на евроскептичната и антиемигрантска партия „ Национален съюз “, с цел да стане неин ръководител през 2022 година Младостта, външният му тип и ловкостта му в обществените медии му оказват помощ да притегли по-младите гласоподаватели.

Скоро той може да стане министър-председател, в случай че „ Национален съюз “ завоюва безусловно болшинство на идните парламентарни избори – а той е единствено на 28 години.

Издигането на Бардела от представител на партията през 2017 година до неин ръководител в границите на пет години е удивително за човек, който е единствено на 28 години. CNBC споделя за Бардела и неговото стремглаво издигане.

Роден е през 1995 година в Дранси в северното парижко предградие Сена Сен Дени – регион, трансформирал се в синоним на ограничения, висока престъпност и несъответстващи общински жилища. Бардела е само дете на родители от италиански генезис, макар че дядото на татко му е алжирец.

Бардела има отлични достижения в региона на стопанската система и обществените науки в частен лицей, а на 16-годишна възраст се причислява към Националния съюз – тогава прочут като „ Национален фронт “. След това учи в парижкия университет Сорбона, само че прекъсва, с цел да се концентрира върху политиката.

Бардела постоянно възхваляваше междинния си генезис, с цел да се хареса на гласоподавателите, споделят специалисти, като се насочвал по-специално към тези, които може да са взели участие неотдавнашните антиправителствени митинги на „ жълтите жилетки “ против възходящите разноски за живот и икономическото неравноправие.

Политическите коментатори показват, че бащата на Бардела в действителност е бил сполучлив предприемач, който е живял в богаташкото предградие Монморанси, където Бардела прекарва огромна част от детството си, откакто родителите му се развеждат. Бардела и „ Национален съюз “ обаче са се възползвали оптимално от неговия „ непретенциозен генезис “.

„ Докато огромна част от френския политически хайлайф учи политика, Бардела учи география преди да прекъсне, с цел да се концентрира върху своята политическа кариера. Той не се тормози да приказва за скромния си генезис и е един от дребното високопоставени политици, които могат да се базират на персоналния си опит в неравностойното състояние и географската маргинализация “, Джоузеф Даунинг, гост-изследовател в Европейския институт към Лондонското учебно заведение по стопанска система, написа в скорошен разбор.

„ Дори водачът на крайната левица, Жан-Люк Меланшон, въпреки и роден в Мароко в семейство на европейски заселници, няма някои от качествата на Бардела “, добави той.

Издигането на Бардела става под егидата на водача на партията Марин Льо Пен, а съгласно информацията той е попаднал в полезрението ѝ, откакто се е срещал с дъщерята на неин непосредствен другар и поддръжник Фредерик Шатийон. Всъщност, съгласно сведенията в границите на няколко седмици след запознанството си с Льо Пен през 2017 година той е станал представител на партията. Две години по-късно става член на Европейския парламент (ЕП), а през 2022 година е определен за ръководител на партията.

Бързото издигане на Бардела в партията му печели прозвището „ лъвчето на Льо Пен “, само че евентуално е по-стратегически ход на ветерана политик в опит да модернизира партията и да притегли нови гласоподаватели.

Млад и (според някои) хубав политически водач, които е известен в обществените медии – Бардела има 1,6 млн. почитатели в ТикТок – омекоти имиджа и репутацията на крайнодясната партия и увеличи известността и привлекателността на партията измежду по-младите хора и дамите гласоподаватели. Феноменът даже е наименуван „ Бардела фикс идея “, защото стотици млади дами посещават предизборни прояви, с цел да зърнат младия политик на сцената.

Популярността на Бардела подхранва и рецензиите против „ момчето от плаката “ на крайната десница. Критици споделят, че неговата медийна сръчност и изразителност за справяне с миграцията и престъпността може да се хареса на електората като ‘cri de coeur’, само че му липсват наличие и конкретика, а политиката отстъпва място на рекламата.

Резултатите от гласуванията му като член на Европейския парламент също са обект на надзор с обвинявания, че е подкрепял избрани въпроси, като правата на дамите във връзка с достъпа до аборт, равното възнаграждение и ограниченията за надзор на емиграцията, в общественото пространство, само че той не взе участие в гласуванията по тези въпроси в Европейския парламент. Бардела отхвърли обвиняванията в неявяване от работа.

Бардела е споделил на гласоподавателите, че „ възвърне реда “, ще ограничи имиграцията и ще се оправи с престъпността, само че той и Льо Пен отстъпиха от някои от най-яростните обещания и изразителност, от извеждането на Франция от НАТО, да вземем за пример, и смекчиха обичайно проруската позиция на партията. Той съобщи, че към момента ще поддържа пращането на оръжия за Украйна, само че не и разполагането на сухопътни войски, каквато опция предложи Макрон.

„ Първо, Льо Пен и Бардела се пробват да успокоят гласоподавателите и пазарите, че няма да разклатят лодката “ съобщи Холгер Шмидинг, основен икономист в Berenberg Bank, в записка от предходната седмица.

„ Те понижават смисъла на предходните фискални претенции (отмяна на пенсионната промяна, огромна понижаване на налозите за младите и/или жителите с ниски доходи). Вместо това Льо Пен дава обещание, че ръководенето от „ Национален съюз “ държавно управление ще работи с президента Макрон. За да не отблъсне политическия център, партията наподобява безшумно се е отказала от пропутинските елементи на предходния си манифест “, отбелязва той.

Шансът на Бардела да получи власт се дължи на шокиращото решение на френския президент Еманюел Макрон да свика предварителни избори, откакто „ Национален съюз “ изпревари неговата партия „ Ренесанс “ на изборите за Европейски парламент по-рано през юни.

Този ход се преглежда като рискована игра за Макрон, защото може да даде огромна мощ на политическите му противници от крайната десница преди президентските избори през 2027 година Анализатори споделят, че Макрон може би залага на това, че „ Национален съюз “ ще придобие по-значима роля във френската политика, само че няма да успее да впечатли, когато има повече власт, и ще го обезличи преди вота през 2027 година

Няколко изследвания на публичното мнение, извършени през юни, демонстрират, че популистко-националистическата партия „ Национален съюз “ води с до 35% от гласовете, изпреварвайки левия блок „ Нов национален фронт “ с 25-26% и центристкия алианс „ Заедно “ на Макрон на трето място с към 19% от гласовете.

Дори в случай че най-вероятният резултат от вота е провесен парламент, съгласно анализатори мощното показване на „ Национален съюз “ ще окаже напън върху Макрон да назначи министър-председател от партията.

В подобен случай министър председателят ще има забележителна дума за вътрешната и икономическата политика на Франция, до момента в който Макрон, като президент, ще остане виновен за външната политика и защитата.

„ Национален съюз “ към този момент разгласи, че Бардела ще бъде препоръчан за министър председател, в случай че партията се показа добре, а Марин Льо Пен, водачът на партията ще бъде неин претендент за президентските избори през 2027 година

Миналата седмица Бардела съобщи, че би приел премиерския пост единствено в случай че „ Национален съюз “ получи безусловно болшинство при гласуването, само че партията евентуално ще се въздържи от вероятността да оглави нежно и раздробено държавно управление на малцинството.

От своя страна Бардела неотдавна акцентира, че „ ще му е нужна безусловно болшинство, с цел да ръководи “, като хвърли ръкавицата към своите поддръжници да излязат и да гласоподават, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР