Марин Хубенов, по известен като Мърфи, има 25-годишен опит като

...
Марин Хубенов, по известен като Мърфи, има 25-годишен опит като
Коментари Харесай

Мърфи: Има резон разкрасителните услуги да са с по-ниско ДДС

Марин Хубенов, по прочут като Мърфи, има 25-годишен опит като коафьор и е един от топ коафьорите в България. Той е притежател и на два, които, сходно на множеството у нас, бяха затворени по време на изключителното състояние. Както множеството бизнеси, работещите в бюти промишлеността също претърпяха загуби поради пандемията от ковид. Ситуацията последователно стартира да се възстановява, въпреки и с по-бавни темпове. Поговорихме с Мърфи, с цел да разберем по какъв начин се е отразило изключителното състояние на неговия бизнес, какво мисли за схемата " 60/40 " и намаляването на ДДС-то за услуги.
Като притежател на салони за хубост, какви са следствията за вашия отрасъл от пандемията от ковид?
Като притежател на два салона за хубост и 20 индивида личен състав, аз съм виновен за чиновниците си, за заплащане в точния момент на осигуровки, заплати и на лизинг на машините, с които работим. Основният проблем през интервала, в който салоните бяха затворени, е това, че разноските си вървят, а доходи няма. Също по този начин, откакто отворихме, нямахме опция да работим на цялостен потенциал, тъй като за нас е значимо да съблюдаваме разпоредбите на РЗИ. Казано в резюме - поносим загуби даже откакто отворихме.
Тъй като фризьорските салони бяха затворени на 13 март и не работеха няколко седмици, успяхте ли да намерите метод да намалите загубите си?
Да, само че ни трябваше малко време, с цел да се организираме. Започнахме да предлагаме на нашите клиенти онлайн консултация, както и доставка на артикули до техния дом. Също по този начин да предлагаме и ваучери, които да употребяват откакто отворим. Важното за нас беше да не губим връзка с клиентите и се опитахме да облекчим за тях престоя им вкъщи, като им даваме препоръки по какъв начин да бъдат красиви у дома.
Какво мислите за схемата " 60/40 " за помощ от страната?
В такива компании, в които не се комулират такива огромни суми в областта на услугите, е доста мъчно бизнесът да обезпечи тези 40%, когато няма никакви доходи. Кандидатствали сме и се надяваме да ни одобрят. Но те няма да ни оказват помощ за неплатените сметки и отсрочените лизинги на инсталация.
Какво смятате за Наредба Н-18 и има ли съгласно вас аргумент в настояването да се понижи Данък добавена стойност на услугите, както в хотелиерския бранш?
Има аргумент, предвид на това, че както заведения за хранене, хотели, по този начин и бюти бизнесът има потенциал, тъй като ние работим с ръцете си и даже в моменти, когато е имало доста искащи, ние не може да поемем всички, което поставя една граница на приходите даже в най-силните месеци. За разлика от търговията, там даже за един ден могат да се акумулират доста доходи, до момента в който в услугите си има граница. Има аргумент услугите да са с по-ниско Данък добавена стойност.
Имате ли по-дългосрочен проект за бизнеса си в тези спешни условия?
С доста дълготрайни проекти не може да се ангажираме, тъй като не може да знаем по какъв начин ще продължи през лятото пандемията. Ние сме взели всички ограничения за работа, с цел да може да осигурим безвредни условия на труд на нашия екип. Надяваме се да има по-голямо търсене на услугите в областта на хубостта през летните месеци.

След като към този момент отворихте порти, какви ограничения сте взели, с цел да гарантирате сигурността на клиентите си?
Имаме доста интензивности, в допълнение от написаните от РЗИ, като бактерицидни лампи, които са доста ефикасни. През деня почистваме и дезинфекцираме всички провърхности по няколко пъти дневно, а всяко работно място се почиства след всеки клиент.
Забелязвате ли смяна в настройката на хората, когато става въпрос за разкрасителни процедури?
Хората желаят да се видят по-красиви и да се провиснал след времето, прекарано у дома. Забелязвам страстта в клиентите, когато не са ни посещавали отдавна, какъв брой се радват, че са назад в салона. Направо блеснат, откакто се видят подготвени.
Кои са най-търсените услуги сега?
При нас най-търсени са процедурите за коса – боядисване, подкастряне. Услугите за тяло също. В салоните ни има решение за всеки, тъй като предлагаме както процедури за коса, по този начин и за лице и тяло, както и маникюр и педикюр. Основно забелязахме, че желаят да създадат всичко в един ден, с цел да си тръгнат заредени и по-красиви.
В Китай регистрират растеж от 9% в търсенето на козметични услуги след края на изключителното състояние, какво е вашето мнение по въпроса?
Не, при нас няма подобен растеж, към момента сме обратно спрямо минали интервали. Може би поради това, че общо взето по този начин се случват нещата, че няма доста изясненост и хората не знаят – в този момент разрешено ли е да излизат, да вървят в салоните. Все още се тормозят, само че се надяваме, че скоро нещата ще се върнат към естественото.
На какъв потенциал работите сега? Как се промени работният ви график след отварянето на салоните?
Стартирахме с понижено работно време, на смени, по-бавно и деликатно, с цел да може да се съблюдава отдалеченост. Организираме графикът ни да е с 15-20-минутни шпации сред клиентите. Около 50-60% от потенциала ни сега е напълнен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР