Мариан Залцман е един от най-влиятелните световни трендспотъри, който следи

...
Мариан Залцман е един от най-влиятелните световни трендспотъри, който следи
Коментари Харесай

Мариан Залцман за необходимостта от епична промяна

Мариан Залцман е един от най-влиятелните международни трендспотъри, който следи и предвижда световните трендове. Залцман е и един от най-награждаваните специалисти в региона на ПР-а в Северна Америка и вицепрезидент „ Глобални връзки “ във Филип Морис Интернешънъл. Заемала е разнообразни позиции в областта на връзките с обществеността, в това число Главен изпълнителен шеф на Havas PR North America

В последните години от ден на ден назрява нуждата от фундаментална смяна. Въпреки че на пръв взор апелът за още по-голямо комплициране във времена на безпорядък и неустановеност опонира на хубавичко логичност, не е ли в този момент моментът да разтърсим закостенелите и непродуктивни способи на мислене? Ние, като световно общество, би трябвало да излезем от безизходицата, която към този момент прекомерно дълго попречва напредъка по най-належащите публични проблеми. И би трябвало да го създадем по метод, който подсигурява бърза реализация и заслужено систематизиране на изгодите.

Значимият и бърз прогрес постоянно допуска хаос. В този век да вземем за пример смелите бизнес настройки, движени от софтуерните нововъведения, доведоха до гражданска война в метода, по който използваме всевъзможни форми на медийно наличие, пазарим и работим. Макар че тези нововъведения улесниха живота ни, те са " нещо, което е прелестно да имаме ", само че не са неща, без които не можем или най-малко не и преди COVID-19 да преобрази света. Беше назрял моментът за радикална смяна на тези процеси, само че нямаше потребност те да се трансформират преди пандемията. Процесите работеха, само че това не бе спънка някои бизнесмени да считат, че би трябвало да бъдат поправени.

А в действителност някои неща в действителност трябваше да бъдат поправени – да вземем за пример несправедливото систематизиране на естествени запаси, дезинформацията и подправените вести и опазването на здравето, което не е еднообразно налично за всички. Как може обществото да впрегне силата на нововъведенията и фундаменталната смяна, с цел да откри решения на тези и други сериозно значими провокации? Трябва ни характерна форма на смяна: ЕПИЧНА ПРОМЯНА , която се характеризира със следните критерии:

Ефикасна

В политиката и бизнеса всеки с задоволително запаси може да реши да преобърне нещата, без никаква друга друга цел с изключение на трупане на облаги и власт. Това може да промени и раздвижи нещата, само че най-после изгодата е за малко на брой, а цената я заплащат всички останали. Този вид настройка да мислиш първо за себе си може да е нещо предстоящо и даже задоволително в света на стартъпите и рисковия капитал, само че устойчива ли е тя? Не липсват образци за реформатори, които са спечелили популярност и по-късно са се провалили заради външни фактори (например стопански спад) или заради личните си дефекти или липса на обмисляне. Затова имаме потребност от радикални промени, целящи постигането на най-хубавата допустима възвръщаемост на време и пари посредством разбор на основни променливи на системата и идентифициране на нещата, които би трябвало да бъдат коренно реформирани, с цел да се реализира най-положителната смяна. Например множеството от нас правят оценка позитивно това, че потреблението на електронни билети за самолети и самообслужването по летищата реформираха времеемките процеси на издаване на хартиени билети и процесите на култивиране на багаж, за които е нужен многочислен личен състав.

Принципна

" Каква е задачата и какви са правилата " са основни въпроси, които би трябвало да се задават постоянно, когато се подхваща дадена самодейност, изключително в случай че тя е реформаторска. " Защото нещата би трябвало да се трансформират " не е задоволително добър отговор. Това е единствено началото на отговора. Понякога желанието за радикална смяна идва под формата на добра концепция, а вероятните по-широки правила и цели се съгласуват на по-късен стадий. Например носимите устройства (т.нар. wearables) започват като добра концепция за следене на направените стъпки и последователно се разрастват по този начин, че през днешния ден включват всевъзможни уреди за следене на физическата интензивност. Някои стартъпи и обособени бизнесмени може да извлекат стойност, работейки в области, които не са от значително значение, и експериментирайки с случайни, игриви новаторски начинания с отворен резултат. Този метод обаче става рисков, когато залогът е висок. В тези случаи е наложително на заинтригуваните страни да се каже тъкмо какъв резултат се чака от реформаторска самодейност.

Истинска

Бъдещите реформатори нормално приказват за това по какъв начин те ще осъществят революционна смяна в промишленост Х и ще обезпечат по-добри артикули или услуги на потребителите. Това единствено по себе си е почтена за почитание упоритост, само че до каква степен може да стигне тя? Според разбор на данни и статистика от шест пазара – Франция, Германия, Англия, Индия, Индонезия и Съединени американски щати – хората, които извличат най-голяма изгода от нововъведенията са дребна група от обществото - най-вече по-млади мъже на възраст от 18 до 34 години с по-висок от междинния наличен приход. Това не е задоволително. Революционната смяна би трябвало да има за цел да донесе обилни изгоди за по-широки публични групи. За да се ревизира дали една сходна самодейност води до социална изгода, би трябвало да се събере противоположна връзка от разнородни групи хора, които да споделят и различни гледни точки, в това число хора, които не са експерти, не употребяват предходни сходни технологии и не се тормозят да задават най-елементарните въпроси.

Човекоприобщаваща

Реформаторите знаят по какъв начин да притеглят внимание. Те нормално могат да показват безапелационно своя дневен ред и да го наложат макар възраженията. Тези качества могат да бъдат и рискови, в случай че служат единствено на тесни ползи. Ако няма сериозен ангажимент за приобщаващо отношение, тогава съществува рискът революционната смяна да се окаже метод най-богатите и привилегировани хора да станат още по-богати и по-привилегировани. Такава беше неумолимата наклонност през последния четвърт век. Крайно време е да разбием тази наклонност.

Надеждна

Думата смяна съдържа в себе си концепцията за разрушение на остарялото и основаване на новото. Всъщност, това, което се харесва в понятието смяна, е точно чувството за опозиция на общоприетото и за разчупване на оковите на публичните правила. Декларации, свързани с непоколебима увереност за осъществяване на личната визия без боязън, внушават самонадеяност, която въодушевява. Тази настройка има своята стойност, само че разрушаването не би трябвало да е самоцел. Смисълът на революционната смяна е да се излезе от безизходицата и да се разбият закостенелите привички, които попречват напредъка.

Ако изведат тези пет критерия като предпочитани, водачите и организациите могат да катализират сила за радикална смяна, която е целенасочена и градивна, а не безцелна и деструктивна. Какъв по-добър метод да управляваме хаоса, който ни залива?

Това есе е приспособено от документа " ", оповестен от Филип Морис Интернешънъл през септември 2022 година, отдаден на радикалната смяна, ориентирана към ускорение на края на пушенето.

Материалът е оповестен с поддръжката на Филип Морис България.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР