Маргрете I Датска. Великата кралица на Скандинавието - още една

...
Маргрете I Датска. Великата кралица на Скандинавието - още една
Коментари Харесай

Великата кралица на Скандинавието

Маргрете I Датска. Великата кралица на Скандинавието - още една повече от впечатляваща дама в сбирката Известните дами в историята на издателство Емас. Историческият разказ на Ане Лисе Марстран-Йоренсен е едно от най-внушителните попълнения в поредицата със своите 616 страници, пресъздаващи по занимателен и трогателен метод на процедура непознатото за нас средновековно минало на Скандинавския полуостров. Изключителната Ева Кънева работи дълго и вещо по превода от датски и изготви цялостен апендикс с спомагателни бележки към книгата, с цел да даде на читателите взор към подтекста на събитията и интервала.  Годината е 1363-та. Скандинавският север е разтърсван от безредици, междуособици и войни. Маргрете, единствено на 10, отплува със свита и чеиз за далечна Норвегия, с цел да стане брачна половинка на крал Хокон.

 

Невръстната кралица е натоварена с големи упования – да роди престолонаследник на Норвегия и да укрепи връзките на новата си татковина с Дания. Но до момента в който стане пълноценна жена, е поверена на грижите на деспотична възпитателка, която в отсъствието на краля я подлага на жестоки физически санкции.  Постепенно обаче волята на Маргрете укрепва, тя възроптава против наставницата си и въпреки и напълно млада, се трансформира в най-близкия консултант на своя брачен партньор Хокон, обграждащ я с обич и внимание.  Валдемар Атердаг умира, без да остави наследник и Маргрете съумява да настани на датския престол петгодишния си наследник Улуф. Тя ръководи от негово име и мечтае Скандинавският север да се сплоти в една страна под нейната закрила. През 1397 година, след години на борби и на дипломатически ходове, Маргрете съумява да потуши размириците в скандинавските страни, да сдобри враждуващите и да сплоти под една корона Норвегия, Дания и Швеция, създавайки най-голямата страна на своето време. 

 
Историята на Маргрете надвишава рамките на нейното съвремие. Това е история за една млада жена, противопоставила се на рестриктивните мерки, диктувани от средновековните порядки. Благодарение на изключителния си политически усет, от пешка във властовите игри на огромната политика Маргрете се трансформира във владетелка, за чието господство мечтаят мнозина средновековни монарси.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР