Маргай е вид дребна дива котка, която прилича на Оцелот

...
Маргай е вид дребна дива котка, която прилича на Оцелот
Коментари Харесай

Маргай

Маргай е тип дребна пума, която наподобява на Оцелот и е извънредно красиво животно. Маргай е изчезващ тип и ловът му е неразрешен, защото популацията е доста дребна.

История на Маргай

Смята се, че Маргай се е появил на планетата ни преди към 200 милиона години. Днес Маргай може да се срещне в гъстите вечнозелени гори на Централна и Южна Америка. Маргай живее в Мексико, Панама, Еквадор, Бразилия, Уругвай, в северните елементи на Колумбия, в Перу и Парагвай, както и в северна Аржентина.

Маргай е получил наименованието си от немския принц Максимилиан Вид Нойвид, който е живял през XIX век и е бил прочут откривател на бразилската фауна. Маргай е самотно животно с нощен метод на живот. Маргай може да се срещне в какаови плантации, както и в плантации с кафе.

До 90-те години на ХХ век Маргай е бил избиван поради красивата си четина и това е довело до съвсем цялостно заличаване на популацията. Днес се вършат опити за възобновяване на популацията в зоопаркови условия, само че те са много несполучливи.

Как наподобява Маргай

Дължината на тялото на Маргай е от 60 до 80 сантиметра, само че може да доближи и до 110 сантиметра. Опашката на Маргай е дълга към 40 сантиметра и е щедро покрита с гъста четина. Маргай тежи от 4 до 8 кг, като женските са с по-фина костна система от мъжките и поради този факт тежат много по-малко от тях.

Маргай много наподобява на Оцелот. Точно както при него, козината на Маргай е жълтеникаво кафеникава с тъмни петна във тип на пръстени или розетки с друга величина, ситуирани несиметрично по тялото и крайниците. Долната част на тялото на Маргай е светла, съвсем бяла. Козината на Маргай е къса, доста гъста и мека на пипане. Опашката има тъмни пръстени и е тъмна в края си.

Задната част на ушите на Маргай е черна и има бели кръгове в центъра. Гръдният панер на Маргай е доста добре развъртян, тялото е издължено, мускулатурата на тялото и на крайниците е доста добре развита. Лапите приключват с доста остри нокти. Зъбите на котката за размера на животното, челюстите са мощни. Очите на Маргай са огромни, кръгли, светлокафяви на цвят.

 Маргай наподобява на оцелот

Около очите си Маргай има черен кант, като линиите се спускат надолу към муцуната от двете й страни. Носът на Маргай е розов или светлокафяв. Муцуната на Маргай е светла, съвсем бяла.

Задните лапи на Маргай са толкоз мощни, че може да се захване с тях за някой клон и да виси надолу главата в опитите си да стигне до гнездото на някоя птица, с цел да изяде яйцата й или новоизлюпените пиленца. Регистрирани са случаи, в които Маргай е висял надолу с главата от висок клон, като се е закрепил за клона единствено върху една от задните си лапи.

С какво се храни Маргай

Маргай е хищно животно. Този относително малък див звяр се храни с дребни и едри гризачи, а също по този начин с птици, дребни типове маймуни и яйца на птици. Ако не откри подобаваща храна, Маргай не подценява охлюви, червеи и даже инсекти. Ако е доста гладен, Маргай се храни с ларви на инсекти и яйца на мравки.

Маргай избира да излиза на лов през нощта, само че в случай че не е в положение да си откри задоволително храна, продължава с лова и денем. Ако е прекомерно гладен, Маргай може да се опита да нападне селскостопански птици като кокошки, гъски, пуйки, въпреки че се пробва да заобикаля срещите си с хората. Когато се нахрани и му остане още храна, Маргай си прави ресурси, които крие по клоните на високи дървета.

Маргай постоянно ревизира положението на запасите си, които нормално биват изяждани от други животни единствено няколко часа, откакто Маргай ги е оставил на несъмнено съгласно него място. Понякога Маргай нападна змии, в случай че не намира дълго време нещо уместно за ястие. Маргай е в положение да се храни и с мърша, в случай че не е намирал храна отдавна, само че през множеството време избира да я заобикаля.

Размножаване на Маргай

В зоопаркови условия Маргай се развъжда много несполучливо - оцеляват едвам половината от новородените дребни. Женските са подготвени за чифтосване единствено по време на 10 дни от едномесечния интервал на разгонване.

Размножителният интервал на Маргай е през зимата и е огромна необичайност женската да се разгони два пъти годишно. За разлика от домашните котки, които се разгонват още веднъж, в случай че не са съумели да забременеят по време на интервала на чифтосване, Маргай няма тази опция и разчита единствено на еднократно разгонване.

Женската котка притегля мъжкарите със стенещи звуци, които се чуват отдалече. Мъжкият дава отговор с виене и когато откри женската, стартира да клати бързо главата си наляво и надясно. Този тип държание не е присъщ за нито един представител на семейство котки по време на размножителния интервал.

 Маргай обича да лежи по клоните

Чифтосването трае към 1 минута и се организира нормално по клоните на дърветата. По време на разгонването си женската се чифтосва доста пъти. Бременността при котката от този тип трае към 80 дни и се ражда едно малко. Много рядко на бял свят се появяват две дребни. Те се раждат нормално сред март и юни.

Новороденият Маргай тежи до 170 грама и се ражда изцяло кьорав, козината му е мрачно сива и е с черни петна. Размерът на новородените е значителен по отношение на размера на майката и най-вероятно се дължи на дългата бременност. Малките котенца проглеждат, когато станат на две седмици, а когато навършат два месеца, стартират да се хранят с твърда храна.

Маргай става полово зрял, откакто навърши година и половина. Маргай е самотно животно и живее на територия от към 1 декар, която постоянно маркира. Маргай се събира с други представители на типа си единствено по време на размножителния интервал.

Любопитни обстоятелства за Маргай

Маргай може да живее до 25 години в зоопаркови условия, защото не е заплашен от едри хищници. В природата Маргай има много врагове - едри хищници, змии, едри хищни птици.

Глезенът на Маргай може да се обръща на 180 градуса. Това разрешава на Маргай да слиза по дърветата надолу с главата, тъкмо като катерица. Той не се опасява да се катери до върховете на дърветата, когато преследва плячката си.

Маргай може да направи скок с дължина повече от три метра. Маргай прекарва съвсем целия си живот на дърветата, където спи денем, легнал върху някой клон сходно на мързелива котка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР