Маремска Овчарка е красиво куче, което се отличава с изключителен

...
Маремска Овчарка е красиво куче, което се отличава с изключителен
Коментари Харесай

Маремска Овчарка

Маремска Овчарка е красиво куче, което се отличава с извънреден разсъдък и преданост към стопанина си. Маремската овчарка с право може да бъде характеризирана като един от най-хубавите телохранители в света на кучетата, защото е подготвена да даде живота си, с цел да отбрани стопанина си.

История на Маремска Овчарка

Марема-Абруцка Овчарка, известна още като Маремска Овчарка, е овчарско куче, което е основано особено за защита на стадата от вълци, както и за запазване на имуществото на стопанина си от крадци. Планинската околност Марема в Италия, където са основани тези величествени кучета, както и Абруцо, на което овчарката дължи втората част от името си, са със недопечен климат, по тази причина козината на Маремска Овчарка е доста гъста, твърда и с мек пух в основата, което пази кучето от мраз и сняг.

Смята се, че Маремска Овчарка произлиза от тибетските вълкодави и е запазила първичния си тип. Според кинолозите Маремска Овчарка е основана при започване на новата епоха и не се е променяла образно от този момент. Италианците доста се гордеят с красивите кучета, кокито са извънредно красиви, умни и невероятни пазачи. Двете области в Италия - Марема и Абруцо дълго време спорели за това от кое място произлизат тези красиви овчарки. Накрая се стигнало до там, че тя била наречена Марема-Абруцка Овчарка, само че въпреки всичко по-разпространеното й име е Маремска Овчарка. Снежно бялата четина на Маремска Овчарка епохи наред е подсигурила, че стопанинът й няма да я обърка с вълк, в случай че той нападне стадото.

Стандарт на Маремска Овчарка

Маремска Овчарка е едро куче, само че все пак има доста грациозни леки придвижвания. Мъжките представители на породата Маремска Овчарка доближават до 73 см височина и до 45 кг тегло, женските са високи до 67 см и тежат до 40 кг. Цялото тяло на Маремска Овчарка е покрита с извънредно гъста бяла четина. Тя може да е леко вълниста, само че в случай че е къдрава, кучето се счита за дефектно и не се позволява за отглеждане. Допуска се доста ярък колорит на бежова четина.

Главата на Маремска Овчарка едра, с добре развити мощни челюсти, не изключително огромни клепнали уши с триъгълна форма и очи, които са кафяви или жълти. По-светлите нюанси на очите се считат за минус във визията на представителите на породата. Зъбите на Маремска Овчарка са доста огромни. Лапите на Маремска Овчарка са огромни, краката са мощни и мускулести, много дълги. Лапите би трябвало да са с черни нокти, доста рядко се позволяват мрачно кафяви нокти на лапите на Маремска Овчарка. Гръдният панер на представителите на породата Маремска Овчарка е доста добре развъртян, коремът е спретнат, опашката е ситуирана ниско и е покрита щедро с четина.

Грижи за Маремска Овчарка

Маремска Овчарка се усеща добре, в случай че живее на двор. Тъй като това е служебна порода, представителите на Маремска Овчарка са щастливи единствено в случай че по през целия ден са ангажирани с нещо. Дали това ще е грижа за стадото или запазване на двора, в който се намира домът на стопанина й, Маремска Овчарка ще е щастлива да извършва дълга си. В противоположен случай това едро мъдро куче може да стане тъжно или прекомерно нападателно, по тази причина е добре да е заето.

 Маремска Овчарка Снимка: SPEAKZEASY

Козината на Маремска Овчарка не изисква особени грижи - тя е твърда и калта не се задържа върху нея, по тази причина тези красиви кучета постоянно резервират искрящо белия си цвят, даже притежателите им да не ги къпят. Не се предлага къпането на Маремска Овчарка да става повече от два пъти в годината, и то в случай че животното се е изцапало с нещо, което не може да падне, откакто изсъхне върху козината му. Добре е един път седмично козината на Маремска Овчарка да се сресва, с цел да се избегне нейното сплъстяване и да се резервира красивият тип на кучето.

Ако решите да гледате Маремска Овчарка в апартамент, би трябвало да й осигурите най-малко три часа разходки на ден, и да й давате опция понякога да потича на воля. Препоръчва се да водите това куче на мотив, тъй като може да реши, че някой е опасност за вас и да стане нападателно.

Обучение на Маремска Овчарка

Обучението на Маремска Овчарка може да се окаже комплицирано, в случай че от това величествено куче се желае да извършва команди, които то счита за ненужни. Тъй като епохи наред представителите на породата Маремска Овчарка са били оставяни да се грижат за стадата напълно сами, без пастир, тези кучета са привикнали да взимат независими решения при всяка обстановка. Затова не би трябвало да мислите, че може да накарате Маремска Овчарка да ви донася пантофите, в случай че тя самата не го изиска. Маремска Овчарка счита, че има равни права със стопанина си, по тази причина би трябвало да усеща водача и да му оказва помощ, без да усеща, че извършва команди.

Хранене на Маремска Овчарка

Маремска Овчарка би трябвало да бъде хранена с висококачествена храна, с цел да може да се развие съгласно стандарта на породата и да е в положително здраве. Препоръчва се по време на първата година от живота на Маремска Овчарка постоянно да й се дава калций под контрол на ветеринарен доктор, защото бързият напредък на костите на тези огромни кучета би трябвало да бъде подпомаган с нужните на организма субстанции. Препоръчва се Маремска Овчарка да се храни по два пъти дневно, с изключение на когато е малко кутре, тъй като тогава има потребност от по-често хранене. Можете да храните Маремска Овчарка с консерви или гранули за кучета от висок клас, или с натурални артикули. Не се предлага да давате на Маремска Овчарка тръбни кости, прясно мляко, сурова и пушена риба, сурово и пушено месо, сурови яйца, прекомерно студени или прекомерно горещи храни.

Заболявания на Маремска Овчарка

Маремска Овчарка може да страда от болести, свързани с костната система, само че това нормално се случва, в случай че животното постоянно е прехранвано и то е с наднормено тегло. Маремска Овчарка е подложена на риск от болести на стомаха, които постоянно са провокирани от погрешно хранене. Като цяло тази порода съвсем не боледува.

 Маремска Овчарка Снимка: Elelur

Любопитни обстоятелства за Маремска Овчарка

Маремска Овчарка доста се привързва към стопанина си, само че това сурово животно не демонстрира възприятията си. Маремска Овчарка може да завърти опашка, само че няма да се умилква и да лежи в краката на стопанина си, с цел да му покаже, че го обича. Маремска Овчарка не се опасява от нищо, и макар едрото си тяло тя може с лекост да се катери по стръмни скали. Маремска Овчарка е издръжлив бегач и с лекост може да трансформира посоката на придвижване по време на бързо бягане.

Недостатъци на Маремска Овчарка

Маремска Овчарка може да се трансформира в нападателно куче, в случай че се гледа в апартамент, без да му се дава опция да изразходва силата си. Маремска Овчарка може да нападне човек, в случай че реши, че той е опасност за стопанина й.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР