Маред Гуин Джоунс, Евронюз“От 6 до 9 юни около 373

...
Маред Гуин Джоунс, Евронюз“От 6 до 9 юни около 373
Коментари Харесай

Евронюз: Националните дебати ще определят състава на бъдещия ЕП

Маред Гуин Джоунс, „ Евронюз “

От 6 до 9 юни към 373 милиона имащи право на глас в Европейски Съюз ще изберат 720 нови членове на Европейския парламент (ЕП).

Вотът евентуално ще бъде мощно повлиян от национални проблеми, макар все по-видимата роля на Европейски Съюз в оправянето с общи провокации като сигурността, защитата, изменението на климата, разноските за живот и миграцията.

Гласуването също по този начин ще дефинира политическата температура в 27-те страни от блока в сериозен за Европа миг, когато крайнодесните сили са във напредък, а центристките партии са в застой в доста елементи на континента.

В няколко страни вотът беше показан като референдум за това по какъв начин ръководещите партии се оправят в националните държавни управления.

Франция: Крайнодясната сензация Бардела е на път да смаже либералите на Макрон

28-годишното протеже на Марин льо Пен, Жордан Бардела, е в центъра на акцията във Франция. Изгряващата звезда е на път да събере към една трета от гласовете на французите и да донесе историческа победа за крайнодясната партия „ Национално обединяване “.

Бардела се пробва да употребява акцията си, с цел да приготви почвата за това, което евентуално ще бъде последният опит на Льо Пен да стане президент на идния избор през 2027 година

Това значи главоболие за президента Еманюел Макрон и неговата демократична партия " Ренесанс ", която прогресивно се свива в изследванията и даже е допустимо да се срине до третата позиция.

Макрон се постара да избави партията си от оскърбление, като изпрати министър-председателя си да се изправи против Бардела в директен спор, до момента в който водещият му претендент Валери Хайер се бореше да овладее напора на крайната десница. Планираното за навечерието на вота телевизионно изявление с Макрон в най-гледаното време е още един знак за паниката в лагера на френския президент, че провалянето на тези избори може да предвещава неговото проваляне.

Испания: Политическият спор се поляризира на фона на разногласията за корупцията и амнистията

Според изследване на Super Poll на Euronews социалистите на премиера Педро Санчес ще завоюват 5 места по-малко в Екологичен потенциал от дясноцентристката съпротива. Това се случва по-малко от 7 месеца откакто спечелилият втори мандат Санчес подписа противоречиво съглашение за прошка с каталунските сепаратисти.

Дясноцентристката Народна партия (НП) се надява да се възползва от недоволството на обичайните си гласоподаватели във връзка със закона за амнистията, както и от правосъдното следствие против брачната половинка на Санчес Бегоня Гомес. Национален парк би могла също по този начин да притегли гласовете на центристката партия " Граждани " (Ciudadanos), която съгласно прогнозите ще загуби всичките си 9 места.

Крайнодясната „ Вокс “ е на път да реализира стеснен триумф, като някои изследвания плануват, че различен крайнодесен състезател, „ Партията свърши “ (Se Acabó la Fiesta), може да влезе в Екологичен потенциал за първи път.

Докато претендентите и експертите се стремяха да слагат в центъра на предизборните диспути широкообхватни въпроси на Европейски Съюз като изключителната обстановка с климата, сигурността и миграцията, горещите вътрешни проблеми, свързани с корупцията и върховенството на закона, продължиха да преобладават в заглавията на вестниците.

Италия: Джорджия Мелони чака огромни облаги за сметка на съдружните си сътрудници

В извънредно тактически ход италианският министър председател Джорджа Мелони е единственият водач на Европейски Съюз, който избра да води предизборна листа. Тя се стреми да трансформира вътрешната си поддръжка в мощен резултат за своята партия " Италиански братя “.

Под лозунга на акцията " С Джорджа Италия трансформира Европа " „ Италиански братя “ е отпред в социологическите изследвания и може да си обезпечи впечатляващите 23 места.

Но този скок е за сметка на сътрудниците на Мелони в италианския кабинет. Крайнодясната партия " Лига " на Матео Салвини се обрисува да бъде най-големият губещ в Италия. След като приключи преди всичко на последните европейски избори през 2019 година, този път партията на Салвини може да се окаже четвърта или даже пета.

Резултатът би могъл освен да затвърди вътрешната власт на Мелони, само че и да я трансформира в кралска персона в Брюксел. Тя е ухажвана от отиващата си шефка на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която желае поддръжката на Мелони, с цел да си обезпечи втори мандат, както и от Марин льо Пен, която желае нейната поддръжка, с цел да сплоти крайнодесните сили и да сътвори супергрупа в Екологичен потенциал.

Германия: Управляващата коалиция под напън

Както и в доста други страни, вотът в Германия се дефинира като референдум за тройната ръководеща коалиция на социалистите, либералите и зелените. Подкрепата за всички ръководещи партии може да се задържи на същото равнище или да спадне, като най-силно ще пострадат Зелените, защото сигурността и миграцията изместват климата измежду паниките на гласоподавателите.

Дясноцентристкият блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) е отпред пред останалите кандидати.

Очаква се да нарасне поддръжката и за изпадналата в усложнение крайнодясна Алтернатива за Германия (АзГ), въпреки и в доста по-малка степен, в сравнение с се предвиждаше по-рано тази година. Водещият претендент на партията Максимилан Крах беше замесен в следствие за китайска и съветска интервенция, а неотдавна му беше неразрешено да води акция, откакто направи нацистки мнения в медиите. Това стана причина за изгонването на АзГ от фамилията ѝ в Европейския парламент.

Антиимиграционната крайнолява партия Алианс Сахра Вагенкнехт също е на път да влезе в Екологичен потенциал за първи път с цели 7 места, защото антимиграционните гласоподаватели на АзГ намират нов политически дом в крайната левица.

Белгия: Крайно десните фламандски сепаратисти ще задълбочат разделянето

Европейските избори в Белгия безспорно ще бъдат засенчени от едновременните федерални и районни избори, считани за основни за бъдещето на страната.

Крайнодясната фламандска националистическа партия " Влаамс Беланг ", която намерено се застъпва за отделянето на Фландрия и разделянето на белгийската страна, съгласно прогнозите ще завоюва към 27 % от гласовете на фламандците.

В предишното партията е била поставяна под въпрос поради крайните си позиции, само че повишаването на нейната известност ще направи конвенцията сложна за поддържане, изключително във Фландрия.

Силно показване на " Влаамс Беланг " на вота за Европейски Съюз в това време ще укрепи лагера на крайната десница в Европа. Партията приканва за фундаментална промяна на Европейски Съюз посредством понижаване на пълномощията на европейските институции, които по стичане на събитията са съсредоточени в белгийската столица Брюксел.

Португалия: Ранно тестване за новото държавно управление на малцинството

Само два месеца след встъпването в служба на новото дясноцентристко държавно управление на малцинството, европейските избори ще бъдат ранен тест за това дали ръководещият Демократичен алианс (ДА) в Португалия резервира поддръжката си.

Партията разпореди тази задача на водещия претендент Себастиан Бугальо, 28-годишен някогашен политически коментатор, който самият министър-председател на страната дефинира като " малко спорен " поради твърдите му десни възгледи.

Според социологическите изследвания сега ДА има еднакъв резултат с опозиционната Социалистическа партия (СП), която беше свалена от власт на изборите през март. Причина за това беше корупционен скандал, в който беше забъркан началникът на кабинета на тогавашния социалистически министър-председател Антонио Коста.

Разследването нанесе тежък удар на социалистите, само че изследванията сочат, че те постепенно възвръщат поддръжката си измежду гласоподавателите в централните региони.

Крайнодясната партия " Чега " също е на път да влезе в Европейския парламент за първи път с цели 4 места. Партията неотдавна означи внезапен растеж на поддръжката си, заплашвайки да наруши одобрената двупартийна политическа система в Португалия.

Унгария: Бивш съдружник на Орбан става противник на изборите

Бивш вътрешен човек в държавното управление на Виктор Орбан се надява да раздруса изборите в Унгария, като активизира гласоподаватели, разочаровани от желязната хватка на ръководещата партия " Фидес " върху властта.

Петер Магяр шокира нацията, когато се разгласи против корупцията и пропагандната машина на държавното управление, като осъди " мафиотската страна ", ръководена от Орбан. Неговата новосформирана партия " Респект и независимост " (TISZA) е на път да влезе за първи път в Екологичен потенциал с цели 4 места.

Коалицията сред " Фидес " на Орбан и консервативните му съдружници от Християндемократическата национална партия (ХДНП) е отпред на класацията с към 10 места, само че от решаващо значение е, че тяхната делегация в Брюксел за първи път ще има малцинство от 23-те места в Унгария.

Полша: Сигурността в центъра на вниманието

Ако има нещо, което сплотява ръководещите и опозиционните партии в Полша, това е твърдата им ангажираност в поддръжка на Украйна и опълчването на Русия и нейните пълномощници.

Управляващата Гражданска коалиция на премиера Доналд Туск и консервативната опозиционна партия " Право и правдивост " (ПиС) сложиха сигурността на Полша в центъра на своите европейски предизборни акции.

Полша, която граничи както с Беларус, по този начин и с съветския анклав Калининград, в последно време е очевидец на внезапно увеличение на броя на незаконните мигранти, които се пробват да преминат границата от Беларус, като част от това, което Туск назова " хибридна война ".

Очаква се също по този начин крайнодясната Конфедерация да влезе в Екологичен потенциал за първи път с петима евродепутати.

Гърция: Състоянието на демокрацията и стопанската система са измежду главните проблеми на гласоподавателите

Последното изследване на Евробарометър демонстрира, че 60% от гърците не са удовлетворени от положението на демокрацията в страната си и желаят Европейски Съюз да трансформира отбраната на върховенството на закона в собствен приоритет.

Недоволството към момента е надълбоко след абсурда от 2022 година, който разкри противозаконното подслушване на опозиционери и публицисти от държавното управление на Кириакос Мицотакис. Скандалът беше последван от железопътния случай от 2023 година, при който държавното управление беше упрекнато, че пази забърканите политици. И за двата случая има съмнения, че са били прикрити от ръководещия хайлайф.

Мицотакис завоюва болшинство от местата на парламентарните избори в Гърция през юни предходната година - болшинство, което съгласно мнозина затвърждава неналичието на отчетност и непрозрачността в държавните редици. Анкетата на „ Евронюз “ неслучайно слага партията на Мицотакис " Нова народна власт " преди всичко в евроизборите.

Кризата с разноските за живот също е основен въпрос за гласоподавателите от всички възрасти, като гръцките гласоподаватели търсят общи решения в Европа.

Ирландия: Жилищата и идващите бежанци са основни тематики в предизборната акция

Последните социологически изследвания сочат спад в поддръжката за главната опозиционна партия, лявата Шин Фейн, до момента в който дясноцентристката партия Фине Гейл навакса изоставането си. Това се случи след промяната на водача на партията и премиера на Ирландия.

Независимите претенденти също са в напредък и наподобява, че ще заемат най-малко 3 от 14 места в Екологичен потенциал, отредени за Ирландия.

В същото време броят на извънредно десните претенденти, които се борят за места в цялата страна, е невиждан и съответствува с огромния растеж на идващите бежанци и търсещи леговище от Украйна и други разкъсвани от война страни. Сравнително новото събитие се случва, до момента в който държавното управление продължава да се бори с осакатяващата жилищна рецесия, поради която десетки хиляди жители, в това число деца, останаха без дом и живеят във краткотрайни жилища.

Гневът на крайната десница е мощно ориентиран към фамилиите на бежанците, а през последните няколко години пред бежанските центрове, в които има деца, са осъществени набези, палежи и насилствени митинги.

Въпреки това поддръжката за Европейски Съюз като цяло остава висока, като 84 % от ирландците поддържат участието. | БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР