„Чупливо състояние“: Страхове за древните структури на Маракеш след земетресението

...
Маракеш, четвъртият по големина град в Мароко, беше разтърсен през
Коментари Харесай

Маракеш, четвъртият по големина град в Мароко, беше разтърсен през нощта от силно земетресение, което разруши исторически сгради и остави стотици жертви.

Съобщава се, че старият град на древния град е бил особено засегнат от появяващи се изображения на срутени сгради и развалини, разпръснати по тесните му улици.

Старият град на Маракеш е повреден

Старият град стана обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. и съдържа сгради, които датират от основаването му през 11 век.

Заобиколен от древни стени, построени по време на династията на Алморавидите – която се издига от пустинята, за да завладее Мароко и основа Маракеш – старият град е изпълнен с тесни улички и исторически забележителности.

Стените, изпъстрени от поредица от впечатляващи порти, са с различен цвят охра, тъй като са направени от червената пръст от заобикалящата града равнина. Ето защо Маракеш стана известен като „Червения град“.

Старият град също е дом на световноизвестния Джемаа ел-Фна, най-оживеният площад на африканския континент, където много жители изтичаха, когато земетресението събори сгради и изпрати развалини по улиците.

Триъгълният площад, датиращ от 14-ти век, е заобиколен от ресторанти, пазарни щандове и обществени сгради и е търговски и развлекателен център, популярен както сред местните жители, така и сред туристите.

Видеоклипове в социалните медии показват, че част от минаре се срутва на площад Джемаа ел Фна, ранявайки двама души. Има също съобщения, че части от историческите стени са повредени.

„Трябваше да бягаме веднага след силното земетресение“, каза Джаухари Мохамед, жител на стария град, описвайки отчайващи сцени, докато хората бягаха за безопасност.

„Все още не мога да спя в къщата от шока, а също и защото старият град е съставен от стари къщи. Ако някой падне, това ще накара другите да рухнат.“

„Внезапно и катастрофално“

Туристи и жители публикуваха видеоклипове на хора, крещящи, докато бягаха от сгради.

Абделмуним Ел Амрани от Ал Джазира, репортаж от Тетуан в Мароко, описа опасения от сериозни структурни щети на древни структури в Маракеш, които „не са били построени според антисеизмичните норми или разпоредби“.

Нуредин Базин, журналист и жител на Маракеш, каза, че земетресението е било „внезапно и катастрофално“ за местните жители.

„В Маракеш най-големите щети са в стария град, тъй като сградите са склонни към срутване, а някои от тях могат да се срутят дори без земетресение поради крехкото си състояние“, каза той.

Мохамед, жител на Маракеш, каза, че е бил в апартамента си на третия етаж на сградата си, когато е станало земетресението.

„Внезапно и силно започна да се тресе... Много стари сгради бяха срутени в стария град. Предградията на Маракеш бяха силно засегнати от земетресението“, каза той.

ИНТЕРАКТИВНА Актуализация на земетресението в Мароко 630gmt-1694242417

 

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР