Манол Пейков, депутат от ПП-ДБ, публикува декларация в своя Facebook

...
Манол Пейков, депутат от ПП-ДБ, публикува декларация в своя Facebook
Коментари Харесай

Манол Пейков: Години наред Георги Господинов ще бъде най-добрият посланик на България

Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ, разгласява декларация в своя Фейсбук профил, която прочете от трибуната на Народното събрание. 

В речта си той приказва за Георги Господинов и българската просвета.

Публикуваме текста без редакторска интервенция: 

" Уважаеми господин ръководител,

Уважаеми сътрудници, дами и господа –

Късно вечерта на 23 май, в навечерието на най-светлия и най-вълнуващия български празник – празника на българските букви – измежду величествената панорама на Скай Гардън в Лондон, българският публицист Георги Господинов и преводачката му на британски език Анджела Родел получиха Международен Букър за литература – вероятно най-престижната международна литературна премия, съизмерима само с Нобеловата (която обаче се връчва за изцяло творчество, за разлика от Букър, която се дава за една-единствена книга).

В идващите няколко месеца " Времеубежище " на Господинов ще заема персонално, особено отделено за задачата място в десетки хиляди книжарници на петте континента; и в случай че историческият казус е някакъв лакмус, тиражите на книгата в международен мащаб ще се повишат сред 20 и 100 пъти.

Не просто месеци, а години наред Господинов ще бъде най-хубавият, най-блестящият дипломат на страната ни, хилядократно по-популярен и по-влиятелен от всички български политици и дипломати, взети заедно; хората по целия свят ще се смеят и ще страдат с неговите герои, а когато се спомене магическото име " България ", прочелите и харесалите книгите на Георги Господинов ще изпитват неочаквана топлина, тъй като вместо с нормалните клишета, тиражирани на Запад във връзка с източноевропейците – наркотрафик, проституция, каналджийство, евтина работна ръка – те ще свързват страната ни с героите, концепциите, думите и облиците, прочетени в книгите на Господинов и загнездени в мозъка и сърцето им.

Изкуството и културата са меката мощ на един народ. Те прокарват пътища там, където оръжията и парите не могат.

Имам привилегията да познавам от близко пътят на Господинов през последните 25 години. И би трябвало да ви призная, че триумфите му – както и на съвсем всички негови сътрудници от литературната сфера – освен че са реализирани без н и к а к в а държавна поддръжка, само че са се случили в ъ п р е к и бездействието, неадекватността и неналичието на отношение на държавните ни институции във връзка с българската просвета и изкуство.

Дами и господа народни представители –

Ние с вас имаме голям дълг към българската просвета.

Оркестрантите от Националното радио взимат заплати колкото чистачките във фоайето на радиото, а множеството чиновници на Министерството на културата – по-малко от касиерка в приблизително огромен селски супермаркет.

България продължава да няма собствен самостоятелен център за книгата, който да поддържа издаването и промотирането на българска литература зад граница. И в случай че прилежаща Сърбия съумява да издаде на непознати езици над 100 свои създатели годишно, преводите на български художествени книги рядко минават 10 на година.

Сайтът на фамозната ни стратегия " Превод ", подкрепяща сходни издания – чийто бюджет за наслада на всички ни скочи двойно предходната година – към момента предлага на задграничните издатели входна страница на български (вместо на английски) език, на която не можеш да се регистрираш, в случай че нямаш български данъчен номер. Датата на оповестяването на самата стратегия и нейният бюджет са непредсказуеми и се афишират година за година и месец за месец.

Участията ни в основните международни книжни изложби, когато въобще се случат, постоянно са проведени в последния миг и са изцяло лишени от визия и ясна цел.

Библиотечният фонд в страната е в голямото си количество безнадеждно стар, а обновяването се случва извънредно спорадично, без идея и проект.

Дами и господа, сътрудници –

Георги Господинов беше един от първите ни създатели, заговорили за отваряне на врата не от България към света, а от света к ъ м България.

Той също по този начин беше първият, който заприказва за " спокойствието да бъдеш българин ".

Патриотизмът, сътрудници, не е истерия; той е успокоение и запазване на персоналното достолепие – както твоето лично, по този начин и на отсрещния.

Да си родолюбец не значи да си татуираш Ботев и Левски на прасеца и да псуваш кръшно противника от някоя прилежаща на нас страна по време на другарски футболен мач.

Патриотизмът, другари, е обич, а не експанзия.

Да си родолюбец значи да обичаш езика си, да помагаш на съседите си, да създаваш към себе си острови на мира и нормалност. За да може някой ден те да се слеят в материк. И всички да се усещаме комфортно и уютно в кожата си на българи.

Ако желаеме да заемем достойното си място измежду фамилията на европейските нации, би трябвало да спрем да се обкръжаваме с бодливата тел на ксенофобията, с фиксациите по предишното си великолепие и с непробиваемите стени на " свещената " ни национална валута.

Ако желаеме триумфът на Господинов да не бъде единично, инцидентно събитие, а да се трансформира в пъртина, по която да минат и други – би трябвало да издигнем българската просвета на полагащото й се място и да я превърнем в народен приоритет.

Честит празник, честито знамение на езика, сътрудници. Благодаря ви за вниманието и противоречива седмица. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР