М. С. Сваминатан, учен зад „зелената революция“ в Индия, почина на 98

...
Манкомбу Самбасиван Сваминатан, известен земеделски учен, който революционизира земеделието в
Коментари Харесай

Манкомбу Самбасиван Сваминатан, известен земеделски учен, който революционизира земеделието в Индия и беше ключов архитект на „Зелената революция“ в страната, почина. Той беше на 98.

Сваминатан почина от свързано с възрастта заболяване в четвъртък в дома си в южния град Ченай след забележителна академична кариера, която му донесе 84 почетни докторски степени от някои от най-добрите университети в света.

Продължете да четете

списък от 4 елемента. Докато индийските фермери протестират, Моди казва, че се е ангажирал с тяхното благоденствие"Нашата земя вече не е полезна": Индия се бори да спаси фермите сиПо-екологични зърна : Засилване на индийската индустрия за торовеНе толкова зелена революциякрай на списъка

В края на 60-те и 70-те години на миналия век земеделецът и генетикът на растенията изиграха важна роля за въвеждането на индустриалното земеделие в Индия, правейки страната самодостатъчна с храна и намалявайки масовия глад.

Зелената революция в Индия, както беше известна, превърна северните щати Пенджаб и Харяна в житница за производство на пшеница и ориз, помагайки на фермерите с ниски доходи.

Инициативата, наречена сега трансформационна ера в индийското селско стопанство, въведе високодобивни сортове зърнени култури и разшири използването на напояване и торове. Производството на зърно се увеличи експоненциално във време, когато Индия беше обхваната от масов глад.

Неговата работа по отглеждане на сортове пшеница и ориз с подобрени добиви и обучение на фермери да ги култивират помогнаха на Индия да се превърне от гладуваща нация в износител на храни.

„В много критичен период от историята на нашата нация неговата новаторска работа в селското стопанство преобрази живота на милиони и осигури продоволствена сигурност за нашата нация“, написа премиерът Нарендра Моди в X, бивш Twitter.

„Неговата страст да види напредъка на Индия беше образцова.“

Сваминатан получава докторска степен по генетика от Кеймбриджкия университет през 1952 г., но отказва професорска длъжност в Съединените щати, след като решава да се върне в Индия след обявяването на независимостта и да „служи на нацията“.

Спомените бяха все още пресни за бенгалския глад от 1943 г. в залеза на британското колониално управление, когато до 3,8 милиона души умряха от глад.

Той започва да си сътрудничи с американския агроном Норман Борлауг, чийто собствен принос за подобряване на световните доставки на храни му носи Нобелова награда за мир.

След като министър-председателят Индира Ганди встъпи в длъжност през 1966 г., Сваминатан получи свобода на действие да приложи нова селскостопанска програма.

По това време икономиката на Индия беше затруднена от хроничен недостиг на храна, който я остави зависима от чуждестранна помощ, но в началото на 70-те години новите техники я направиха самодостатъчна.

„Кризата е майка на изобретенията. Изправихме се пред криза през 60-те години на миналия век и успяхме“, каза той пред агенция AFP през 2008 г.

Сваминатан е носител на наградата „Рамон Магсайсай“ през 1971 г., популярно известна като азиатския еквивалент на Нобеловата награда, заедно с цял списък от други отличия.

Заради работата си Сваминатан е обявен за един от 20-те най-влиятелни азиатци на 20-ти век от списание Time, заедно с героя за независимост Махатма Ганди и революционния поет и художник Рабиндранат Тагор.

Сваминатан също е заемал административни позиции в различни селскостопански изследователски институти в Индия и е служил като главен плановик в Индийския съвет за селскостопански изследвания между 1972 г. и 1979 г. Той получава Падма Шри, едно от най-високите отличия на индийското правителство, през 1967 г.

Сваминатан също за кратко е служил като законодател в горната камара на парламента на Индия. Той е оцелял от трите си дъщери след смъртта на съпругата му миналата година, съобщиха медиите.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР