Мандатоносителите от Продължаваме промяната“ (ПП) призоваха коалиционните си партньори да

...
Мандатоносителите от Продължаваме промяната“ (ПП) призоваха коалиционните си партньори да
Коментари Харесай

ПП към останалите във властта: Време е да намалим червените линии и извиването на ръце

Мандатоносителите от " Продължаваме промяната “ (ПП) приканиха съдружните си сътрудници да понижат " алените линии и извиването на ръце " между тях и да продължат смяната. Това стана в декларация от парламентарната естрада при започване на новия парламентарен сезон, прочетена от ръководителя на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров.

Думите му пристигнаха малко преди в пленарната зала да стартират да се разискват предложенията за даване на военна помощ на Украйна. От седмици партиите във властта не могат да се обединят по тематиката, тъй като Българска социалистическа партия заплашва, че ще напусне ръководството, в случай че държавното управление даде такава помощ на нападната от Русия страна. Останалите партии поддържат концепцията за военна помощ и не имат вяра, че социалистите ще изоставен ръководещата коалиция.

Дойде времето да заявим къде стоим и да сложим на тестване ценностната си система, сподели Гюров.

" Всеки депутат носи голяма историческа и морална отговорност. Днес сме изправени пред въпроса дали сме от страната на свободата, мира, демокрацията и благополучието или от страната на диктатурата, издевателството на жители, медии и неспазването на интернационалното право и избиването на почтени дами и деца. Ще сведем ли глава пред рекетьора, пред насилника, пред агресора или ще се нареждаме като водач на Балканите пред интернационалната общественост. Ще отстояваме ли българския интерес за енергийна самостоятелност, която ще ни освободи от ценовия шантаж на " Газпром ", на който сме подложени към този момент десетилетия “, попита той.

Гюров уточни, че до момента от Политическа партия са били обсъждани като нови, неопитни и балансьори, само че това време е свършило. “Оттук нататък " Продължаваме промяната " ще поеме водеща роля като първа политическа сила”, добави той.

Според него макар ужасните рецесии и макар че са били задушавани от “постоянните саботажи на опозицията и техните токсични кадри”, партиите от ръководещата коалиция са постигнали доста.

" Нека не забравяме защо ни пратиха хората тук, да не забравяме, че сме един тим, който би трябвало да запретне ръкави за значимите промени “, сподели Гюров на останалите партии във властта и добави, че от " Продължаваме Промяната “ разчитат на техните мощни и единни позиции в зала, в комисии и в работата на държавното управление.

Гюров се обърна и към опозицията в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи и съобщи, че до момента те не са били градивна съпротива и са работили срещу политическата непоклатимост на страната.

ГЕРБ: Готвим се за избори

Бившите ръководещи от ГЕРБ пък оповестиха от парламентарната естрада, че се готвят за нови парламентарни избори.

" Ще се приготвяме да поемем ръководството на страната, ще поддържаме същински промени - ще ги приготвяме, тъй като смяната можем да бъдем единствено ние. Ще довършим просветителната, обществената, здравната промяна, ще създадем и правосъдната промяна. Ще подсигуряваме правдивост, тъй като сме платили цената на безправието”, сподели шефът на групата на ГЕРБ в Народното събрание Десислава Атанасова, въпреки през последните 12 години, когато партията на Борисов управляваше, сходни промени да нямаше.

Атанасова се обърна и към ръководещите: " Време е да проумеете, че се провалихте, не можете да управлявате и го доказахте, нямате право към този момент да се упражнявате върху българския народ, до момента в който вашите представители в изпълнителната власт крадат като за последно “.

По думите ѝ президентът Радев е нарекъл ръководещите " шарлатани ". " Мисля да го попитам какво ще каже за думата мародери. Г-н Радев, вашите отрочета употребяват претекста на войната, с цел да крадат. Ще ги спрете ли или не можете? Изобщо ще съградите ли нещо? Вашите отрочета към този момент добре се оправят да разрушават България. Ще ги оставите ли да разрушат страната “, попита тя.

Атанасова разгласи, че от ГЕРБ ще се върнат на власт и ще изчегъртат " последствията, комисионерите и мародерите, колкото и платени митинги против нас да се провеждат “.

" При ръководството на ГЕРБ нямаше доста зрелища, само че имаше самун. Сега няма самун за хората, с изключение на за неколцина водачи и техните политически другари, а за останалите - пошли зрелища “, сподели тя, макар че при ръководството на Бойко Борисов имаше непрестанни кавги като този с пачките и кюлчетата в нощното шкафче на някогашния министър председател.

Движение за права и свободи прикани за разговор сред ръководещи и съпротива

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ прикани за " разсъдък, мъдрост и разговор сред власт и съпротива, за възобновяване на нормалността в политиката “.

Той дефинира сегашната власт като " най-слабия кабинет от края на комунизма “. " По-скоро това държавно управление наподобява на клуб по ползи, а не на държавно управление “, сподели ръководителят на Движение за права и свободи и разгласи, че държавното управление не се оправя с рецесиите.

" Кризите са факт, хората обедняват, инфлацията си върви и вие помагате на тази инфлация, само че не помагате за разрешаването на рецесиите “, уточни той.

Според него държавното управление има неверна оценка за своите дейности: " Тази самоувереност и самодостатъчност от време на време граничи и с надменност, тази зала е виждала това, не е нещо ново ".

Карадайъ се обърна към ръководещите от " Продължаваме Промяната “ с думите: " Историята не стартира от вас “.

Българска социалистическа партия: Опасно е спирането на естествения звук в триъгълника на властта

От Българска социалистическа партия пък обявиха, че съпротива и коалиция не са в разговор по националните тематики. " Опасно е и спирането на естествения звук сред институциите в триъгълника на властта - парламент, държавно управление, президент. Усещането е за липса на национална цел в обстановка на закани “, уточни Драгомир Стойнев.

" Дали, по кое време, по какъв начин ще продължи или ще свърши работата на това Народно заседание е доста обсъждана тематика, само че за нас - Българска социалистическа партия, тематика номер 1 е какво ще свърши това Народно заседание и по какъв начин ще продължи страната напред - ще буксуваме и губим народен капацитет или ще подсигуряваме сигурността на българските жители и ще вървим напред “, сподели социалистът.

По думите му има две значими тематики за Българска социалистическа партия сега – положението на държавността и съответни политики. „ За нас националната цел в кратковременен спешен проект изрично е гарантиране на сигурност и непоклатимост на българите и българската стопанска система, външнополитическо позициониране, което е рационално и съответно на българския интерес “, уточни той.

Според Стойнев Българска социалистическа партия има ясна позиция за спора в Украйна и за помощта, която да окаже България. Той още веднъж повтори, че социалистите са за филантропична, само че не и военна помощ.

" Защо в България по този начин настървено се караме дали да доставяме оръжия или не, вместо да търсим друга роля. Имаме и престижа, и капацитета да сме част от един различен по-висок диалог - за търсене на мостове и пътища за излизане от спора “, сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР