Мандатите за следващото Народно събрание вече са разпределени между 6-те

...
Мандатите за следващото Народно събрание вече са разпределени между 6-те
Коментари Харесай

Мандатите в 46-ото НС са разпределени, какво показват сметките?

Мандатите за идващото Народно заседание към този момент са разпределени сред 6-те партии, които влизат в него. Късно нощес ЦИК гласоподава това решение.

Разликите в брой депутати сред първите две партии и третата и четвъртата е минимална. " ИТН " ще имат най-вече депутати - 65. Само с двама по-малко или 63 са народните представители на ГЕРБ-СДС. За третата политическа мощ - Българска социалистическа партия - мандатите са 36, Демократична България разполага с 34 депутатски места, а Движението за права и свободи е с 29. За най-малката партия в новия парламент - " Изправи се!Мутри вън! " - мандатите са 13. Някои партии изгубиха депутатски места след вота на 4 април, други завоюваха. " ИТН " са с 14 депутати повече. ГЕРБ-СДС губят 12 места. Българска социалистическа партия също губят - 7 депутати. " Демократична България " са нараснали депутатите си със 7, Движение за права и свободи и " Изправи се!Мутри вън! " са с по 1 по-малко.

За да бъде прескочена 4-процентната преграда са били нужни 109 266 гласа. Няма да има самостоятелни народни представители. А някои се отхвърлиха да бъдат такива. След дълги диспути и прегласуване ЦИК почете настояването на Бойко Борисов да не бъде народен представител. От уговорката да бъде депутат беше освободен и новият кмет на Благоевград Илко Стоянов. " За " и " срещу " определени депутати да се откажат от местата си и тъкмо ЦИК да утвърждава избора им - това скара членовете на комисията.



Знакови лица за партиите няма да бъдат част от идващият парламент. Сред тях е някогашният ръководител на Народното събрание: Цвета Караянчева, която беше претендент на ГЕРБ-СДС за регион Кърджали. Въпреки че там партията се подрежда на второ място по гласове, 4 от депутатските места са за Движение за права и свободи, а петото за " ИТН ", след изчисленията по метода на Хеър – Ниймайер.

Какво демонстрира калкулаторът?

Необходимо е нормално болшинство. Така при кворум от 121 регистрирани народни представители са нужни 61, с цел да се одобряват закони и да се избере нов министерски съвет. А " ИТН " имат 65 депутати. Но при повече регистрирани ще е нужна и по-голяма поддръжка.



Да погледнем нашия калкулатор: виждаме, че болшинство мъчно може да се образува. Новите обединения - " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " имат общо 112 народни представители. Те не стигат даже за кворум. Мнозинство може да се получи, в случай че се добави още някоя от другите партии. Много хипотетично, в случай че прибавим Българска социалистическа партия, стават 148. Подобен е резултатът - в случай че вместо Българска социалистическа партия прибавим Движение за права и свободи. Всичко това обаче е математика, в политиката нещата са доста по-сложни. Във всички случаи в този парламент решения ще се вземат мъчно, а без компромис - съвсем невероятно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР