Мандарините съдържат най-много витамин С сред всички цитрусови плодове -

...
Мандарините съдържат най-много витамин С сред всички цитрусови плодове -
Коментари Харесай

Мандарините: цели 17 причини да ги ядем често

Мандарините съдържат най-вече витамин С измежду всички цитрусови плодове - факт, който е прочут на малко на брой. Освен това те са богати на витамин D (предпазващ децата от рахит) и на витамин К, изключително значим за еластичността на кръвоносните съдове.

В мандарините, както и в останалите цитрусови плодове, не може да има нитрати – те не се съвместяват с лимонената киселина.

Не е мъчно да се избере най-вкусната мандарина. Вкусът й може да се дефинира с просто око. Най-киселите (сортът Уншиу) са леко сплескани, със междинен размер. Единственият им плюс, който обаче няма отношение към усета, е неналичието на семки.
Огромните и с дебела кора мандарини (Сантра) се белят най-лесно, само че на тях също не им доближава наслада.

Предлагаме ви цели 17 аргументи, поради които си заслужава този плод да е постоянно на масата ви. Някои от тях са и различно лечебно средство:

1. Мандариновият сок е диетична и лечебна напитка, която е еднообразно потребна и за децата (дори за бебетата!) и за възрастните.

2. При висока температура на тялото сокът от мандарини утолява доста добре жаждата.

3. Мандарините се употребяват при лекуването на астма и бронхити. Те съдържат огромно количество феноликова аминокиселина (синефрин), която е прелестно лечебно средство против отоци. За пречистване на белите дробове от слузта всяка заран се предлага да се изпива по чаша мандаринов сок.

4. Отварата от изсушените кори на мандарините смекчава кашлицата и оказва отхрачващо деяние при бронхит и трахеит.

5. Пресните мандарини са потребни при болести на стомашно-чревния тракт, съпроводени с разстройство.

6. Кората на мандарините влиза в състава на примес от билки, която се ползва в медицината за повишение на апетита и възстановяване на храносмилането. Приготвена по специфичен метод, тя се приема по 10-20 капки на ден 15-30 минути преди ястие.

7. За стимулиране на апетита се предлага запарка от изсушените кори на мандарините.

8. Редовната приложимост на мандаринов сок ще ви избави от хелминтите.

9. Мандарините са скъп диетичен артикул, който през зимата насища организма с витамини.

10. Мандарините покачват апетита и усъвършенстват обменните процеси.

11. Етеричното масло, добито от плода, покачва настроението.

12. Отварата от корите спомага за понижаване равнището на захарта в кръвта. Кората от 3 мандарини се сварява за 10 минути в литър вода. Отварата не би трябвало да се прецежда. Приема се всеки ден, като остатъкът наложително да се съхранява в ледник.

13. Благодарение на фитонцидните си свойства мандарините оказват антимикробно деяние.

14. Външното използване на сока им оказва помощ против млечница.

15. И сокът и плодовете работят дейно при дизентерия.

16. Мандарините се употребяват като средство за прекъсване на кръвотечението (особено при значителни кръвотечения през климактериума).

17. Мандарините са потребни и при кожни болести – пресният сок убива някои гъбички (трихофития, микроспория). За да излекувате кожата и ноктите си, изумени от гъбичките, би трябвало неведнъж да втривате в тях сок от плодовете или кората на мандарините.

Внимание! Въпреки лечебните си свойства мандарините могат и значително да навредят. Те могат да раздразнят бъбреците, лигавицата на стомаха и червата. Затова не се предлагат при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрити с нараснала киселинност на стомашния сок, при ентерити, колити и изострени чревни болести, а също по този начин при холецистит, хепатит и изострен нефрит.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР