Мама и тате, баба и дядо са ви повтаряли непрекъснато

...
Мама и тате, баба и дядо са ви повтаряли непрекъснато
Коментари Харесай

Рухна ли митът, че българите са най-умните в света?

Мама и тате, баба и дядо са ви повтаряли непрестанно като дете, че ние българите сме най-великите и най-умните в света.

В последните години обаче наклонността е навръх другия полюс. Онлайн се роят всевъзможни публикации по отношение на затъпяването на българите . Всяка една дума за това какъв брой са глупави младите у нас се популяризира като вирус, който заразява още и още уеб сайтове. Тази мода просто обич към омразата ли е или в нея има известна доза истина?

Ето я статистиката . Според скорошно проучване от европейска фондация за възстановяване на качеството на живот, към 22 % от младите, сред 15 и 24 години, нямат нито обучение, нито работа и което е най-лошото – нямат предпочитание за нито едното от двете. С това България излиза на челно място по затъпяване на популацията в Европа.

Според професор Владимирова от Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките близо 300 000 младежи излизат от междинното обучение без никаква мотивация да продължат да учат, главно поради неналичието на вероятност и неразвитостта на положителни просветителни стратегии. Ще кажете „ страната е отговорна “. Въпреки че не мога да го оспоря изцяло, въпреки всичко ще употребявам познатото факсимиле, че ние сме страната.

Проучване на НЦИОМ през 2013-та година демонстрира, че 53% от младежта в България избира висок стандарт на живот пред обучение.

Това още повече се ускорява от проучването на „ Галъп Интернешънъл “ от 2017-та, че за последната година, 68% от българите не са си купували нито една книга.

Нека спрем да си повтаряме, че сме най-умните, тъй като явно не сме. А и самият факт, че сами се бием по гърдите, не оказва помощ.

От друга страна - най-глупавите ли сме? Според статистически разбор на Лин и Ванхейвън, едни от най-големите експерти в региона, България е на 43-то място от 134 страни по приблизително IQ в света и на 31-во от 44 страни в Европа. Да, не сме най-умните, само че не сме чак толкоз тъпи. Румъния към момента е под нас. Нека наскърбяваме тях… или Гърция. Стига сме спъвали сами себе си.

Като за толкоз „ тъпа “ страна, очевидно сме чудноват феномен , защото сме измислили едни от най-големите изобретения в света. Да, отново ще приказвам за компютъра и киселото мляко. Но няма да спра до там. Можем да си припишем и ксерокса, въздушната възглавница, телефонния секретар, противозачатъчните хапчета, галактическата храна, цифровата книга за слепи, да не приказваме за кирилицата и за още куп неща.

Според съдружие “Тук-там ”, което се специализира в основаване на общности отвън страната, ангажирани с България, за последните 10 години броя на хората, които се връщат в нашата страна от чужбина е повишен с цели 50%, което за някои може и да се смята за глупава постъпка.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР