Малцина умеят едновременно да са в топ форма, да са

...
Малцина умеят едновременно да са в топ форма, да са
Коментари Харесай

Габриела Петрова атакува олимпийските медали с риба и салати

Малцина умеят по едно и също време да са в топ форма, да са първенци на стадиона и майстори в кухнята. Европейската шампионка на троен скок Габриела Петрова владее до съвършенство и трите неща. Или съвсем до съвършенство, скромна е водещата ни атлетка. Когато съм у дома, избирам да подготвям сама по-голямата част от менюто си. Наблягам на рибата, пилешкото месо, салатите, изяснява тя.

Атлетката, която ще показа България на олимпиадата в Токио, която стартира през днешния ден, споделя, че преди огромни конгреси съблюдава прецизен режим. Храната е доста значима, на едно равнище с тренировките и възобновяване, уверена е Габи. Не е надалеч обаче от максимата на Оскар Уайлд, че с цел да се отървеш от изкушението, е добре да му се отдадеш. Най-любими са й неразрешените за един спортист вкусотии. Много обичам тестени неща, всевъзможен тип баници. Бях заръчала на майка ми, в случай че на шампионата за Купа Европа в Стара Загора скоча добре и си покрия норматива за Токио, да ми направи бухти - по най-простата рецепта, само че доста вкусни. На шампионата, който се организира на 19 и 20 юни, Габи прелетя 14,42 м, завоюва конкуренцията, извоюва квота за олимпиадата, която започва на 23 юли, а 2000 фенове я приветстваха на крайници. Майка ми ме чакаше с една торба бухти и целият стадион разбра, че ще ги хапна след надпреварата, смее се Габи.

Но както се поддава на изкушението, по този начин и с лека ръка го отхвърля. Има дни, в които си разрешавам каквото обичам, само че не съм лакома - когато си пъдя задачите, не ми е изключително мъчно да се откажа и от най-голямата вкусотия. Пия най-вече вода и фрешове, не съм почитател на газираните питиета. Дори когато почивам и сезонът е приключил, ги отхвърлям поради многото захар в тях, изяснява атлетката.

Габриела Петрова споделя, че рядко пробва локалните кухни, когато е на съревнование в чужбина. Не обичам да пожертвам, най-много тъй като храната е много по-различна от това, на което е привикнал организмът ми. Не съм уверена дали няма да стане някакъв фал тъкмо преди значимата конкуренция. Когато свърши надпреварата, може и да опитам нещо, което ми е привлякло вниманието.

Атлетката изяснява, че обича най-много българската кухня. Чувствам много близка и италианската, извозвам много време в Италия по лагери и боготворя паста, пица, изобщо всичко. Турската кухня също ми харесва, обичам да пробвам разнообразни вкусотии от нея, когато отивам на подготовка там. Особено сладките специалитети. Не съм доста претенциозна като цяло - във всяка кухня може да се откри нещо, което да ми достави наслаждение, уверена е Габи.

Издава и хранителния си режим, с който се е подготвяла за Олимпиадата. Сутрин си прави по едно-две яйца на палачинка с една доза протеин. На обяд натъртва на чорба и някакво месо или пък единствено на месо със салата - обича риба, малко пилешко, понякога телешко. Не нещо завъртяно, а в противен случай - по-изчистено като подготвяне и усет.

Сладки и въобще всякаква захар заобикаля преди надпревари. Повечето хора свързват рафинираната захар с качването на килограми, само че тя се отразява зле и върху функционалността на мускула. Затова акцентирам на плодовете, напролет и лятото - череши, ягоди, кайсии. През зимата ускорявам приема на витамин С посредством цитруси - портокали, мандарини. Замествам потребността от захар с фруктозата в тях. Много обичам мед, тахан също. Те участват всекидневно в менюто ми, даже някой път захаросвам кафето с мед - дава ми доста сила и е потребен за стомаха и въобще за храносмилателната система, споделя Габриела Петрова.

Тя изяснява и какво похапва в деня на съревнование. Сутрин от време на време закусвам, различен път не, зависи по кое време е конкуренцията. На обяд пояждам малко паста с някакъв тип месо - пилешко или свинско, - каквото има в менюто, наложително протеин или въглехидрат, който да ме зареди за по-дълго време. А директно преди надпреварата - малко шоколад или протеиново блокче за повече сила.

Дори и в случаите, когато би трябвало да смъквам килограми, не съм последовател на гладуването, споделя Габи. При диета незабавно се усеща отмалялост в тренировките, което при наближаващо съревнование не е добре - падат индикаторите. Смятам, че количеството играе основна роля в храненето. Може да си разрешаваш от всичко, само че когато е умерено, няма проблем. Организмът има потребност от всичките нутриенти - въглехидрати, мазнини, захари. Затова не се лишавайте от нищо, само че бъдете умерени и ставайте в точния момент от масата, поучава атлетката с изваяно тяло.

Още забавни материали четете в рекламното приложение " ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР