Малкото устройство използва принципа на “оптичен преход”: лазерна светлина преминава

...
Малкото устройство използва принципа на “оптичен преход”: лазерна светлина преминава
Коментари Харесай

SORS: малък уред за определяне на фалшивия алкохол в запечатани бутилки

Малкото устройство употребява правилото на “оптичен преход”: лазерна светлина минава през стъклото и дава подробна информация за химическия състав на напитките, без да се нарушава опаковката.
Устройството SORS (spatially offset Raman spectroscopy – пространствено отместена раманова спектроскопия) дава прецизен разбор на обектите и веществата без щета на опаковката – да вземем за пример, през стъклени бутилки. Светлината на употребяваните лазери минава през стъклото и дава подробна информация за напитката в него.

Подобни уреди се продават, само че нормално се употребяват от службите за откриване на рискови и токсични субстанции, за фармацевтичен разбор и други. Но новото устройство, основано в института по Биология в Манчестър, е първият преносим апарат за установяване качеството на питателните артикули и алкохолните питиета.

Уредът бе тестван със 150 известни марки уиски, ром, джин, водка и други в запечатани бутилки. Устройството разпознава подправения алкохол, дефинира известните марки и мери равнището на алкохола във всяка бутилка. Цветът на стъклото няма значение при измерването на метанола във подправения алкохол.

Алкохолните питиета са огромен експортен дял за страните от Евросъюза, който носи в бюджета към 23 милиарда евро годишно.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР