Малко сръчност трябва, но резултатът е феноменаленНеобходими Продукти● брашно -

...
Малко сръчност трябва, но резултатът е феноменаленНеобходими Продукти● брашно -
Коментари Харесай

Пита Цветенце

Малко умелост би трябвало, само че резултатът е свръхестествен

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг
● яйца - 4 бр.
● кисело мляко - 1/2 кофичка
● квас - 1 кубче (40г )
● масло - 60 - 70 г
● сол
● захар
● олио

Начин на подготвяне

Половин кофичка кисело мляко допълваме до горе с хладка вода, прибавяме 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и маята. Всичко се разбърква доста добре до разтваряне на маята.

Отделно в тава сипваме към 800 г брашно, вършим кладенче в средата и слагаме 1 ч.л. сол, 3 ч.л. захар, 3 с.л. олио, 3 яйца и 1 белтък (четвъртия белтък го отделяме за намазване от горната страна на питата).

Добавяме и горната примес с маята и бъркаме. Добавяме последователно още брашно, започваме да месим до приемане на меко тесто. Вече омесено се поставя в купа, намазва се с олио, покрива се и се оставя да втаса (аз го сложих в загрята фурна за 30 мин. в тенджера с похлупак йена глас).

След като към този момент е втасало тестото се вади от купата и стартира още веднъж да се меси хубаво. Разделя се на 2 елементи. Всяка част се точи на кора, намазва се с разтопено масло, навива се на руло и се реже на триъгълници.

След като са нарязани и двете кори, стартират да се подреждат в намаслена тава. Четирите края се поставят в средата на тавата и към тях се подреждат триъгълниците във формата на цвете.

Намазва се от горната страна с отделения жълтък. Поставя се за 10-15 мин. в леко затоплена фурна да втаса още веднъж завършена.

Всеки може да импровизира с оформянето на питата както пожелае. Пече се на 180-190 градуса за към 30 мин.

Питата Цветенце е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР