Малко след полунощ на 6-и май 1900-ата година, група лекари

...
Малко след полунощ на 6-и май 1900-ата година, група лекари
Коментари Харесай

Откъде идва чумната епидемия в Сан Франциско

Малко след среднощ на 6-и май 1900-ата година, група лекари се събират в траурен дом в китайския квартал, с цел да ревизират тялото на 41-годишен мъж, който умрял при доста странни условия. Изтеглена е кръв и лимфни течности от патолога. Поставени под микроскоп, микробите станали розови, мнозина осъзнали идната мъка – чума.

Сан Франциско не можел да чака, времето към този момент е изключително безценен разкош. Здравното министерство бързо приготвя карантина за квартала. Със съдействието на нощта, полицията бързо се разполага в радиус от 12 пресечки. Въжета стопират придвижването по улиците – никой не може да минава. Полицията ще следи за осъществяването, а здравен личен състав може да влиза в квартала единствено след документално позволение.

 Screenshot_4

На идната заран, Сан Франциско стартира да куца. Инфраструктурата на града се движи напълно на основата на китайското население. За карантината излиза наяве от вестниците, а откакто някои поданици не съумели да открият персоналните си прислужници, готвачи и чистачки – всички длъжности се заемали нормално от китайци – заподозрели проблеми.

Помощният личен състав на заведенията за хранене не можел да напусне своя квартал. Там има единствено един телефон и на 6-май, преди 119 години, никой не можел да се свърже. Причината? Всеки търсил своя китайски прислужник. Някои поданици въпреки всичко успявали да избягат, възползвали се от обстоятелството, че множеството изби на постройките били свързани, както и от дребните часове на нощта, когато можели умерено да минат по покривите.

 Honolulu_Chinatown_fire_of_1900

Пожарът в китайския квартал в Хонолулу

Снимка: By Unknown – Hawaii State Archives http://hawaii.gov/dlnr/hpd/centennial/cf_lp10.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9988283

Как е допустимо да се стигне до всичко това, откакто имунизацията за чума била показана още през 1897-а година? Местното население се страхувало от иглите, а в случай че това не е задоволително, легендите за жестоки странични резултати като тресчица и даже гибел, въобще не били фактори в интерес на медицината. Собственик на бардак, обяснил, че лекарите развалили бизнеса му, откакто никое момиче не поискало да се имунизира. Китайската традиция по погребенията коствала спомагателни главоболия на лекарите на Сан Франциско.

Повечето фамилии криели мъртъвците и не разрешавали да се ревизира тялото. Рязането му, можело да освободи душата доста по-рано, в сравнение с трябвало. Както нормално се случва, чумата в този случай била донесена от бълхи, хранещи се с кръвта на плъхове. Жестоката подигравка е, че 1900-ата година е и китайската година на плъха. В идващите няколко години ще се прави дисекция канални плъхове, с цел да е несъмнено дали тази болест е овладяна.

 800px-Arnold_Genthe,_San_Francisco,_April_18,_1906

Големият пожар в китайския квартал в Сан Франциско.

Снимка: By Arnold Genthe – This image is available from the United States Library of Congress’s Prints and Photographs divisionunder the digital ID cph.3c36175.This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11159963

Сред предложенията за преодоляването на чумата, някой предложил да употребяват огън за филтриране.
За жителите на града, тази борба ще бъде добре запомнена като химическата война. Отпадъкът по улиците се горял, разпръсквала се лимонена пудра, канализацията била доста добре почистена. Следващата стъпка не била изключително прелестно, само че пък била задоволително нужна – хлорни кълбета пушек се вдигали по улиците.

 Screenshot_5

Вонята била извънредно неприятна, само че никой не можел да избяга. Чумата става толкоз настояща тематика, че репортерите се инжектират, с цел да могат след това да описват за страничните резултати. През цялото време, притежателите на друг бизнес, чийто чиновници стоят в зоната на карантина, настояват, че всичко е жестока насмешка и опит да се разбие промишлеността на един цялостен град. Карантината ще продължи цели 4 години. За това време има 121 случая, от тях са 119 са съдбовни. Сан Франциско ще бъде разгласен за чист от епидемията едвам през 1908-а година. Предната година ще има земетресение, което още веднъж ще накара управляващите да вършат дисекция на плъховете.

Според Рупърт Блу, един от хората, изследвали чумата, от плъхове, заболяването е минала по катериците. Смята се, че и до през днешния ден има хора, които са се заразили от катерици, само че положителната вест е, че епидемията може да се лекува с антибиотици и към този момент не е нужна толкоз фрапантна намеса. Китай не е чужд на свирепата пандемия, единствено третият документиран случай съумява да вземе повече от 15 милиона жертви. Ето за какво идващите кораби с китайци постоянно били съществено обсъждани и подробно проверявани, за жал са изпуснали един подобен случай. И до през днешния ден се счита, че корабът SS Australia е съумял да прекара инфектирани плъхове, освен това малко откакто избухва епидемията в Хаваи. Въпреки здравите моряци, плъховете, плъзнали по пристанището и бързо заразили популацията в каналите. Впрочем, това е един от сигурните белези, че в района има чума, голямото количество мъртви плъхове в никакъв случай не е белег за нещо положително, бягащите плъхове също са предизвестие за огромна заплаха.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР