Малко са здравословните проблеми, които предизвикват такава голяма загриженост като

...
Малко са здравословните проблеми, които предизвикват такава голяма загриженост като
Коментари Харесай

Диария при мопса - причини и лечение

Малко са здравословните проблеми, които провокират такава огромна угриженост като когато мопсът ви има диария. И заради сериозните последици, които могат да съпътстват това положение (като бърза дехидратация), лекуването би трябвало да стартира незабавно.

Признаци и признаци на диария при мопса

Диарията при кучета е същата като при хората. Този термин се употребява, когато червата:

- Задържат повече течност от естественото. Въпреки че изпражненията нормално се състоят от към 75% вода, здравословните изпражнения би трябвало да бъдат като гъста паста. Ако го вземете с лопатка, то би трябвало да резервира формата си, като част от него може да се отчупи. Но когато мопс има диария, изпражненията ще бъдат доста по-воднисти, при което ще бъде невероятно да се вземат с лопатка. В тежки случаи диарията може бъде чиста течност;

- Се изпразват постоянно. Обикновено мопсът има 1 до 3 изхождания дневно. Въпреки това, когато страда от диария, кучето може да се изходи 5, 10 или даже 20 пъти на ден;

- Липсва надзор. Дори кучетата, които са доста добре подготвени, може да нямат съвсем никакъв надзор върху изхождането си при диария.

Видове диария при мопса

Острата диария при мопса се отбелязва с къс интервал от 2 до 5 дни и може да бъде излекувана с домашното лекуване. Обикновено не се появява още веднъж в границите на идващите 3 месеца.

Хроничната диария при мопса продължава повече от 5 дни. Може да наподобява, че положението на кучето се усъвършенства след домашно лекуване, само че скоро по-късно диарията се появява още веднъж. За задачата е нужна диагностика и лекуване предписано от ветеринарен доктор.

Периодичната диария включва пристъпи на диария постоянно и през цялата година. Между появяването може да мине седмица или месец. За задачата е нужна диагностика и лекуване при ветеринарен доктор.

Причини за диария при мопса

 Болен мопс Снимка: pixabay.com

В доста случаи диарията ще се появи ненадейно, макар че в някои случаи това може да бъде продължителен проблем, породен от нещо друго. Причините за диария при мопса включват:

1. Хранителна нетърпимост. Млечните артикули са най-горе в листата с вероятни аргументи, в това число сладолед, мляко и сирене. Но би трябвало да се означи, че огромните количества сирене могат да имат противоположен резултат и да причинят запек. Други храни, които могат да причинят диария, са в случай че давате на кучето си останки от човешка храна, в това число тлъсти меса или мазни храни.

2. Хранителна алергия. Въпреки че доста случаи на хранителни алергии включват алергични реакции, които се демонстрират като кожни обриви и сърбеж при кучето, питателните алергии могат също да причинят смутен корем и диария. Проблемът може да пристигна от избран протеин, яйца или други съставки, а спомагателни признаци, постоянно следени дружно с това включват сърбеж и/или раздразнение към ануса и/или метеоризъм.

3. Бактериална зараза при кучето. В доста случаи тези бактерии попадат в кучешкия организъм при контакт на мопса с друго куче, което е болно, само че може да се прихване и от нечиста среда или вода.

4. Стрес при кучето. Прекаленият стрес при мопса също може да докара диария на кучето. Това може да е изострен или продължителен стрес, който постоянно идва от безредна или негативна среда (силен звук, крясъци, домашни неразбории и т.н.). Също по този начин някои обстановки могат да причинят краткотрайни чревни проблеми, като да вземем за пример да сте сами с кучето, когато не сте привикнали с него или той с вас, местенето в нов дом, нов домакински любим, пътешестване с кучето на дълго разстояние.

5. Възпалително заболяване на червата. Това е терминът, който се употребява при хронични интервали на диария, свързани с едно от следните положения: кучешки алергии, паразитна зараза, намалена имунна система, колит и други сходни. Симптомите включват непрекъсната диария, температура, загуба на тегло, заспалост и/или повръщане при мопса.

Това се среща по-често при кучета над 5 години, макар че може да се случи и при дребни кученца мопс. Диагностицира се с композиция от кръвни проучвания, разбор на урината, проучване на изпражненията и други. Лечението на кучето може да включва антибиотици, кортикостероиди и медикаменти за отбрана на лигавицата на червата.

6. Поглъщане на отровни храни или отрови. Това може да аргументи диария при мопса наред с други признаци. Храните, токсични за кучетата, включват всичко подсладено с ксилитол (най-често се намира в захарни бонбони и дъвки), шоколад, кафе, грозде, стафиди, сърцевината на множеството плодове, всевъзможни питиета с кофеин, макадамия, лук, чесън (само в огромни количества), плесенясали орехи и сурови картофи.

Токсичните субстанции за кучета включват могат да се открият още в почистващи препарати, антифриз, инсектициди, тор и човешки медикаменти.

 Мопс Снимка: pixabay.com

7. Паразитна зараза. Това включва кръгли червеи, анкилостоми, кокцидии и лямблии. Всички новородени кученца би трябвало да бъдат вярно обезпаразитени от ветеринарния доктор и фекални проучвания би трябвало да се правят по време на годишни визити, с цел да се ревизира за чревни паразити при кучето. Повечето от тези паразитни инфекции се лекуват с лекуване, което се повтаря няколко пъти и се употребяват избрани обезпаразитяващи средства както върху кучето, по този начин и върху дома.

8. Други по-рядко срещани, само че вероятни аргументи за диария включват: Бъбречна болест, чернодробно заболяване, рак при кучето, лимфангиектазия, панкреатит, хеморагичен гастроентерит и др.

Лечение на диария при мопс

Оценете обстановката. В доста случаи на диария тя може да се лекува вкъщи, само че в случай че вашето куче има следните признаци се постанова незабавна ветеринарна интервенция:

- Диария дружно със повръщане - повръщането е с огромна мощ и може да става от устата, а от време на време и от носа;

- Експлозивна диария (течни изпражнения, изхвърлени със сила);

- Кървава диария при мопса;

- Тежка летаргия;

- Отказ от пиянство на течности;

- Удължен корем;

- Прекомерно слюнкоотделяне;

- Признаци на терзание - крачене, безпокойство, паническо поведение;

- Температура над - 39.7 градуса;

- Затруднено дишане;

- Ако се съмнявате за вероятно натравяне;

- Умерена до тежка диария с дълготрайност повече от 24 часа или лека диария с дълготрайност повече от 3 дни.

 Щастлив мопс

Въздържайте се от предоставяне на храна за 12 до 24 часа. Всяка храна може да провокира по-голяма диария, тъй че може да бъде потребно да се даде отмора на червата.

1. Поддържайте мопса си хидратиран. Насърчете бавната консумация на вода. Ако смятате, че вашето куче не пие вода задоволително, с позволение на ветеринарен доктор, предложете примес от вода и неовкусен детски педиалит, което ще помогне на кучето да навакса изгубените електролити.

2. След 12 до 24 часа въведете лек хранителен режим. Това е композиция от един протеин и едно нишесте. Едно от най-добре понасяните комбинации е бялото сварено пилешко месо на кубчета и бял ориз или печени сладки картофи.

3. След 3 дни се върнете назад към нормалния хранителен режим.

Ако ще преминавате към друга марка храна го направете последователно, като смесвате по-старата с по-новата храна за известно време.

4. Погрижете се за възпалената област към ануса. Високото равнище на киселинност при диарията може да аргументи инфектиране към ануса на кучето. Може да употребявате мокри кърпички за разчистване в задния завършек на ануса след епизод на диария или да мажете с вазелин. Ако има пукнатини по кожата, може да употребявате антибиотичен гел.

Още препоръки за стопани на мопс

Никой не знае по кое време и дали мопсът ще получи диария, тъй че най-хубавото нещо, което можете да извършите, е да имате верните предмети вкъщи си. Ето какво ви би трябвало:

- Номерът на вашия ветеринарен лекар;

- Кучешки термометър;

- Вазелин - той ще ви потрябва, в случай че употребявате ректален термометър или за облекчение на инфектиран анус;

- 3%-тен водороден пероксид при положение, че мопсът ви погълне нещо токсично и ветеринаря ви инструктира да предизвикате повръщане;

- Пилешко месо и бял ориз. Пилето може да бъде закупено и замразено за бъдеща употреба;

- Нежни кучешки кърпички за разчистване на възпалената област.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР