Малко преди полунощ на 29 срещу 30 септември, град Карятайн

...
Малко преди полунощ на 29 срещу 30 септември, град Карятайн
Коментари Харесай

Последните събития в Сирия показват, че войната е далеч от своя край

Малко преди среднощ на 29 против 30 септември, град Карятайн остава изолиран от света. Телефоните са прекратени, интернет достъпът също. Жителите на града - към 14 000 души, тъкмо са си легнали, само че би трябвало бързо да станат, когато се разнасят първите изстрели. Силите на "Ислямска страна " атакуват държания от сирийския режим Карятайн, макар че са били прогонени от него относително неотдавна.

Остана неразбираемо по какъв начин джихадистите са съумели да стигнат неусетно толкоз във вътрешността в държаната от режима територия

в Централна Сирия, само че до 1 октомври те афишират Карятайн за изцяло завзет, откакто е осъществена необятна офанзива.

Войната в Сирия занапред стартира

Веднага по-късно стартират убийствата. Дузина бойци и членове на проправителствени милиции са екзекутирани, без въпроси, още на улицата. Същата орис имат и цивилни, озовали се на неуместно място в неуместно време. Сирийските държавни медии не загатват повторното рухване на града.

От 2015 насам, това е второто нахлуване на джихадистите над град Карятайн и двата пъти градът пада под техен надзор.

УЖАСЪТ ОТ ВОЙНАТА В 23 КАДЪРА: АЛЕПО ПРЕДИ И СЛЕД

На цивилните им е неразрешено да излизат по улиците, а достъпът до града остава пресечен. За всички тези дни единствено за половин час имаше връзка със стационарните телефони.

След рухването на Карятайн, трима атентатори нападат щаб на полицията в столицата Дамаск. Квартал Мидан е разтресен от мощна детонация. Жертвите са 17, измежду които служители на реда и шефът на полицейския клон - вижте във видеото горе.

Атаката на "Ислямска страна " толкоз във вътрешността в държаната от режима територия и по-късно осъществената офанзива в сърцето на столицата Дамаск хвърлят сериозна сянка върху разказа на режима и съветските медии за техните сили, които демонстрират победи, до момента в който ИД губи надзор в сирийския изток, където се намира сърцето на „ халифата “. Победа на изток, обаче, не значи мир у дома.

Русия: Ликвидирахме 12 командири и ранихме тежко водача на "Джебат Ан Нусра "

Малко по-късно – до момента в който светът е покъртен от събитията в Лас Вегас, Марсилия и Канада – "Ислямска страна " разгласява изказване, с което пое отговорност за офанзивата в Дамаск. Според организацията й „ Амак “, тримата атентатори са употребявали якета с гърмежи и гранати. Как са съумели да провеждат нападението е въпрос без отговор към този момент – Мидан е мощно охраняван квартал на столицата освен през днешния ден, само че и преди гражданската война. Чекпойнтовете на армията и милициите са ситуирани на гъсто в другояче така и така пренаселения регион. Това значи, че нападателите са минали сполучливо през квартала, макар ограниченията за сигурност и са съумели да нападат щаб на полицията, който би трябвало да е мощно охранителен.

Офанзива на изток с доста незнайни

По-рано предишният месец, сирийските проправителствени сили напреднаха в най-вече пустинните елементи на Източна Сирия, достигайки предградията на обградения от 2014 година насам от Ислямска страна град Дейр ез Зор, където се намират редица стратегически обекти по течението на река Ефрат.

Там силите на режима съумяха да пробият обсадата и за първи път от години да доближат до изолираните военни елементи и хиляди цивилни. Няколко часа по-късно, сирийският президент Башар Асад назова пробива „ ехтяща победа над такфирското мислене “, т.е. против екстремизма.

Днес силите на режима не престават да напредват, подкрепени от съветски въздушни удари. На цената на голям брой жертви, в това число цивилни, проправителствените елементи управляват 85% от град Дейр ез Зор. Миналата седмица организация ТАСС заяви, че „ успеха е близо “ за сирийския режим.

Въпреки това, "Ислямска страна " продължава да оперира без проблем в провинцията към Дейр ез Зор, а на югоизток джихадистите имат укрепени територии към границата с Ирак, които досега даже не са докосвани, в случай че не се броят няколкото американски въздушни удари.

През границата, ИД продължава да вкарва бойци от иракския град Каим към сирийския град Букамал по този начин, както са го правели Ал Кайда години по-рано. Провинцията към Дейр ез Зор е едва заселена, най-вече пустинна, само че богата на естествени запаси и това е един от главните фактори, движещи офанзивите на другите играчи, оспорващи си контрола тук – включително, подкрепените от Съединени американски щати Сирийски демократични сили, чиито сили съвсем превзеха град Ракка.

Слаб надзор и опция за активизиране на „ спящи кафези “

Контролът не значи единствено да завладееш една територия, а да установиш още веднъж ръководство и институции. Това е главното предизвикателство. На фона на последните офанзиви на ИД в Хомс и Дамаск, държавните сили са изправени пред редица проблеми.

Този понеделник, сирийските държавни медии оповестиха, че силите на държавното управление са изтласкали последните елементи на ИД от Укайрабат – дребен „ джоб “ в източните елементи на провинция Хама, който беше под контрола на "Ислямска страна " и бяха нужни няколко месеца, с цел да бъдат прогонени и последните бойци. Малко по-късно, ИД нападна още веднъж покрайнините на това населено място.

В Карятайн не престават да се чуват артилерийски обстрел и престрелки, а локалните хора считат, че джихадистите могат да инфилтрират още веднъж града. Те към този момент са го правили един път и в предишното още веднъж са употребили спящи кафези, както и при събитията от преди няколко дни.

Тези страхове са изцяло оправдани, в случай че вземем образец от предишното или от прилежащ Ирак. Град Рамади, който беше завзет назад от иракската войска преди година, през днешния ден е очевидец на инфилтрация, престрелки и офанзиви от джихадисти. В Източна и Северна Сирия "Ислямска страна " съумява да прегрупира силите си и още веднъж да извърши офанзиви. Последната такава, носеща името на убития й представител Ал Аднани, към този момент се води сполучливо за жалост на всички ни. Тя, прочее, беше оповестена тъкмо в навечерието на новата вълна от терористични офанзиви отвън Сирия и Ирак, а Ал Аднани беше основният уредник на системата от кафези в Европа…

Не на последно място, сирийската войска изпитва огромни компликации в набирането на нови фрагменти, при което бойците стават все по-млади или отхвърлят да водят война, както се случва сега в град Суейда. За да компенсира загубите, държавното управление разчита от ден на ден на милиции, а те от своя страна, се трансформират от ден дневно в феодали, които не се интересуват от централната власт. Тази наклонност закупи изключително тъмен тип в крайбрежните области на Сирия, които са постоянно били про-Асад настроени. Там, отвличания против откуп, осъществявани от милиции, стават все по-често събитие. Дори и войната да свърши на следващия ден, ще отнеме години, с цел да бъдат принудени всички тези над 100 проправителствени милиции да оставят оръжието.

Примерите от Карятайн и Дамаск потвърждават ли, че ще има доста сложна победа и то пирова, даже в случай че Асад успее да върне по-голямата част от страната под собствен надзор?

Отговорът не може да бъде къс, само че по-скоро да. Не би трябвало да изключваме огромната картина в Сирия, а тя е надалеч от розова.

Въздушните удари на Русия и режимът не престават още веднъж в провинциите Идлиб и Дамаск. Въпреки споразуменията от Астана за определяне на зони за деескалация, въздушните удари са нанасяни върху размирен позиции и цивилни обекти. Само за два дни починалите в провинция Идлиб са 103.Още 40 починаха ден по-късно.

В същото време на юг в Дамаск, боевете сред елитната Четвърта дивизия на сирийската войска и бунтовническите елементи в кварталите Айн Тарма и Джобар не престават на цялостни обороти. Над 10 пъти държавните сили пробват да пробият отбраната на бунтовниците в Джобар, само че без триумф и на цената на значително жертви. При последния подобен опит Четвърта дивизия загуби цяла единица, което наложи командването да спре за момента.

Тези въздушни удари и интервенции против бунтовниците нямат нищо общо с боевете против "Ислямска страна ". Те са част от опитите на държавното управление на Асад да откри надзор върху допустимо повече територия, както дава обещание президентът от 2014 насам. Но тези боеве съставляват и неуспех на зоните за деескалация.

В същото време, Турция стартира да вкарва свои елементи в Северозападна Сирия, с цел да удари хем Ал Кайда, хем кюрдите, а и да наложи мощна ръка върху несъгласните с нея размирен групи. Някои от тях се причислиха към проектите на Анкара, само че доста други избраха да останат допустимо повече самостоятелни.

И най-после, да не забравяме: договорката през август сред Хизбулла и "Ислямска страна " в Ливан докара 600 джихадисти до Източна Сирия. Те бяха превозени с публични рейсове на сирийския режим. Иронично, само че най-вероятно, тези бойци са отговорни освен за офанзивите в Карятайн, само че и за пленяването на двама руснаци в Дейр ез Зор, за които Москва отхвърля, че въобще съществуват, тъй като се наемници от компанията „ Вагнер “ – а както знаем, публично съветски наемнически армии сякаш не съществуват. Руските медии, обаче, гръмнаха от информация и институциите в Москва се усещат от ден на ден притиснати да приказват за тази тематика.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР