Малко повече от месец остава до един от най-чаканите християнски

...
Малко повече от месец остава до един от най-чаканите християнски
Коментари Харесай

От пост до празничен пир: Как да избегнем грешките в храненето по Коледа

Малко повече от месец остава до един от най-чаканите християнски празници – Коледа. Християнската вяра повелява спазването на 40–дневен пост от 15 ноември до 24 декември, а незабавно след него, точно на Коледа, всекидневно масата е отрупана с богати месни ястия и деликатеси, висококалорични десерти и питиета.

И в двата случая специалистите предизвестяват, че можем да изпаднем в крайности, които крият риск от спад на имунната ни отбрана, от една страна, и пренатоварване на храносмилателния тракт и метаболизма, от друга.

Грешките по време не пост и по какъв начин да ги избегнем

Рождественският или по-познат като коледен пост е 40-десетдневен хранителен режим сред 15 ноември и 24 декември. Прекрасна опция да спазим християнската традиция и да пречистим и разтоварим организма си от насъбраните нездравословни субстанции. Ползите от този метод на хранене са доста, само че продължителният интервал на хранене с еднообразни храни от растителен генезис крие опасности за появяването на дефицити на есенциални нутриенти за организма, изключително значими за поддържане на здрава имунна система в зимния интервал.

В интервал на пост се изключват всички четири скотски групи храни – мляко и млечни, месо, риба и яйца, затова е належащо да се направи подобен растителен модел на хранене, който да удовлетвори всички потребности на организма от белтъчини, мазнини и въглехидрати.

„ В интервала на 40-дневния коледен пост организмът на индивида се оказва в риск от хранителни дефицити на някои жизненоважни нутриенти като пълноценни белтъчини и микронутриенти – калций, желязо, витамин D, витамин В12, заради незадоволителната им наличност и биоусвояемост в растителните храни. Затова са нужни рекомендации за усъвършенстване на хранителния импорт на подобаващи растителни източници и съчетания посред им “, споделя за vesti.bg проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика с повече от 26-годишен опит.
Как да компенсираме дефицита на белтъчини
На първо място е налице причина за риск от дефицит на пълноценни белтъчини, защото по време на поста са изключени всички храни от скотски генезис. В глутена - белтъка на пшеницата, който е най-достъпната и желана храна в интервал на постене, дефицитна е аминокиселината лизин, а в белтъка на бобовите храни - есенциалната аминокиселина метионин. Поради тази причина е значимо, когато консумираме бобови храни, да ги съчетаваме със зърнени култури в един банкет. Така да вземем за пример, към ястия с боб ще прибавяме самун, към леща - просо, към ориза - грах и по този начин доближаваме най-близо приема на растителни белтъци по състав до този от животинските храни.
Как да компенсираме дефицита на калций
„ Ясно е, че при липса на главните източници на калций - мляко и млечни артикули, би трябвало да се потърсят други източници “, разяснява проф. Байкова и показва кои са те - зърнените и бобовите храни, зеленолистните зеленчуци, кръстоцветни - зеле, броколи, карфиол, кореноплодни като моркови, ряпа и цвекло, сусам, всевъзможни пълнозърнести храни, просо, булгур.
Как да си набавим желязо
В този интервал нормалният банкет на желязо от месо, риба и яйчен жълтък може да се набавим от растителни пълнозърнести храни като елда, леща, ориз, жито, зеленолистни като спанак и коприва, а в композиция с витамин C от зеленчуци и плодове усилваме неговата усвояемост от организма.
Как да си набавим витaмин D
„ Малкото типове храни, съдържащи витaмин D, също липсват по време на коледния пост. Такива са рибите, рибните масла, черният дроб, яйчен жълтък, някои типове млечни артикули. За страдание и слънцегреенето в този интервал е нищожно. Все отново при слънчево време можем да открием лицето, шията и ръцете за 15-20 минути в централната част на деня и без слънцезащитна козметика, с цел да осигурим дневна доза витамин D “, споделя още проф. Байкова.
Риба и безгръбначни животни
Въпреки че по време на поста не се позволява потреблението на риба, християнската просвета повелява, че на 6 декември – Никулден, тя е главният артикул на българската софра. В нейния състав се съдържат всички рисково-дефицитни за интервала на 40-дневен пост пълноценни белтъци, витамин D, витамин В12, калций и желязо. Така след 21 дни на напълно растителен хранителен режим, тялото ще се презареди с есенциални субстанции, които значително ще липсват до края на поста.

Може би не знаете, само че Православната черква позволява потреблението на безгръбначни животни като охлюви, миди, октоподи и други, които също се одобряват за постни храни и в това време са значим източник на витамин B12. Този извънредно значим витамин може да бъде набавен единствено от храни от скотски генезис. Ако в дълъг интервал преди поста не сте консумирали скотски храни, е допустимо организмът ви да няма задоволителен ресурс от B12, по тази причина разнообразяването на режима с нетрадиционните за българската кухня морски блага може да донесе изгоди за повишение на неговите равнища в организма.

Плавен преход към Коледната и Новогодишната нощ

„ Едно от най-сериозните натоварвания на обмяната в организма настава точно по време на няколкодневния празничен интервал. Налице е висока степен на риск от пренатоварване на храносмилателната система и метаболизма “, предизвестява проф. Байкова. Тя предлага другите ястия и кулинарни произведения да се употребяват в разнообразни хранителни приеми.

Например на утринна закуска – баница със сирене и яйца с кафе или чай. Лека закуска преди обяд от коледни сладки с чаша цитронада или плод.

На обяд печено месо със зеленчукова салата, а следобяд дребна порция коледен сладкиш с цитронада. Празничната вечеря може да е ядене от риба с великодушна порция зеленчукова салата.

„ Препоръчително е в един хранителен банкет да не се комбинират доста и разнообразни по тип храни, защото натоварваме организма, който секретира специфична ензимна система за всяка хранителна съставна част. Това затруднява работата на храносмилателните жлези и покачва риска от пораждане на възпалителни проблеми “, поучава още проф. Байкова.

Не на последно място следва да се ограничи и потреблението на алкохол, защото комбинацията на разнообразни типове алкохолни питиета във високи количества води до опасности за черния дроб и централната нервна система.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР