Малко повече от едно денонощие остава до извънредните парламентарни избори

...
Малко повече от едно денонощие остава до извънредните парламентарни избори
Коментари Харесай

Последни прогнози: Кой ще сформира правителство

Малко повече от едно денонощие остава до изключителните парламентарни избори на 14 ноември. С какви шансове влизат любимците за присъединяване в 47-ото Народно заседание?

За да предложим допустимо най-представителна извадка, събрахме последните проучвания на водещите социологически организации - " Алфа Рисърч ", " Маркет Линкс ", " Сова Харис ", " Галъп ", " Тренд ", " Медиана ", " Екзакта ".

Резултатите от изследванията им са безапелационни - има водач и това е ГЕРБ/СДС, като социолозите им дават от 22,9% до 25,5%. Всички са единомислещи, че борбата е за второто място - сред нововъзникналата партия на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия. От 7-те социологически организации 5 дават минимална преднина на " Продължаваме промяната ", а 2 - за Българска социалистическа партия.

Проучванията демонстрират, че най-големи вреди спрямо предходните избори са понесли от " ИТН ". Това е предстоящо, откакто партията на Слави Трифонов не съумя на 2 пъти да направи държавно управление. Повечето от организациите я класират четвърта. Със сигурност в Народното събрание влизат още " Демократична България " и Движение за права и свободи, чиито резултати са съвсем идентични.

На ръба са " Изправи се.БГ!Ние идваме! ", като четири организации им дават прекосяването на 4% преграда, а три не мислят, че те ще влязат в Народното събрание. Те също са изгубили част от електората си поради новопоявилата се " Продължаваме промяната ". От патриотичните обединения само покрай четири процентовата преграда за влизане в Народно събрание са от " Възраждане ", сочат още от социологическите организации.

Те са единомислещи и в това, че и този път ще е извънредно мъчно образуването на държавно управление. Ако политиците съумеят да реализират консенсус държавното управление ще би трябвало най-вероятно да бъде съдружно от най-малко четири партии. Дори и да бъде образуван кабинет прогнозите са, че той няма да бъде с цялостен мандат.

Този път социолозите плануват по-висока изборна интензивност поради формата " 2 в 1 " парламентарни плюс президентски избори, написа dir.bg.

Алфа Рисърч

Кампанията към този момент е консолидирала твърдите симпатизанти на главните политически сили и това дефинира електоралните им позиции в навечерието на вота. Последните дни преди вота ще бъдат интервал на борба за перифериите, която мъчно може да промени цялостната картина, само че ще е решаваща за второто място и за прекосяване на бариерата. При следената динамичност се обрисува още веднъж фрагментиран парламент и мъчно съставяне на болшинство.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР