Магнатът Мохамед Ал Файед, чийто син загина при катастрофа с принцеса Даяна, почина на 94

...
Малко неща бяха извън обсега на египетския милиардер Мохамед Ал
Коментари Харесай

Малко неща бяха извън обсега на египетския милиардер Мохамед Ал Файед, който почина на 94-годишна възраст.

Хотели, яхти и футболен клуб бяха купени с лекота, но той така и не получи признанието, за което жадуваше.

Съдбовната връзка на сина му Доди с принцеса Даяна може би е била моментът, в който Файед най-накрая е бил приет от британския елит на „истаблишмънта“. .

Вместо това отбеляза трайното му отчуждение, след като той настоя – без доказателства – че съпругът на кралица Елизабет II принц Филип е наредил автомобилната катастрофа в Париж, в която Даяна и Доди бяха убити, за да й попречи да се омъжи за мюсюлманин.

Файед изживя най-много от живота си във Великобритания, където в продължение на десетилетия той никога не е бил далеч от заглавията.

Но за негово разочарование той никога не е получил британско гражданство, нито е бил допуснат във висшите ешелони на британското общество.

Файед ще бъде запомнен най-вече със своите откровен и често злословен начин, отмъщението му на Консервативната партия, спорната му покупка на универсалния магазин Harrods и собствеността му върху футболен клуб Фулъм и хотел Риц в Париж.

С бизнес империя, обхващаща корабоплаване, собственост, банкиране, петрол, търговия на дребно и строителство, Файед беше и филантроп, чиято фондация помагаше на деца в Обединеното кралство, Тайланд и Монголия.

Неговата дарба за самоизобретателство – добави той префиксът „Ал-“ към фамилното му име и доклад на правителството на Обединеното кралство от 1988 г. описва твърденията му за богато потекло като „напълно фалшиви“ – накара сегменти от британската преса да го нарекат „Фалшивия фараон“.

Скромен произход

Далеч от това да е издънка на династия от памучни и корабни барони, за която се представи, Файед беше син на беден александрийски училищен учител, който след ранно начинание да бие лимонада, започна бизнес с продажба на шивашки изделия машини.

По-късно той имаше късмета да започне работа за търговеца на оръжие Adnan Khashoggi, който разпозна бизнес способностите му и го нае на работа в неговия бизнес за износ на мебели в Саудитска Арабия.

Той става съветник на султана на Бруней в средата на 60-те години на миналия век и се премества във Великобритания през 70-те години.

Файед купува Ritz през 1979 г. с брат си и двамата грабват Harrods шест години по-късно след дълго време горчива битка за поглъщане с британския бизнесмен Роланд „Мъничък“ Роуланд.

Последващо правителствено разследване на поглъщането, официално публикувано през 1990 г., установи, че Файед и брат му са били нечестни по отношение на богатството и произхода си, за да осигурят поглъщането.

Те нарекоха исковете несправедливи. Пет години по-късно първата му молба за британско гражданство е отхвърлена.

Отмъщението последва бързо. Скоро след това Файед каза на пресата, че е платил на консервативните депутати да задават въпроси в парламента от негово име.

Това свали двама видни политици, докато Файед също разкри участието на министъра от кабинета Джонатан Ейткен в сделка за саудитски оръжия.

По-късно Ейткен беше вкаран в затвора за лъжесвидетелстване и изопачаване на хода на правосъдието.

Парижка трагедия

Определителната трагедия в живота на Файед дойде през август 1997 г.: Доди и принцеса Даяна загинаха, когато кола, управлявана от един от служителите на Файед , шофьор Анри Пол, катастрофира в пътен тунел в Париж.

Години след това Файед отказва да приеме, че смъртта е резултат от превишена скорост и интоксикация от Пол, който също почина.

Обезуменият Файед обвини кралското семейство, че стои зад смъртта, и поръча два мемориала на двойката в Хародс.

Единият, открит през 1998 г., беше кичозен дисплей с форма на пирамида със снимки на Даяна и Доди, вино чаша, за която се твърди, че е от последната им вечеря, и пръстен, който според него синът му е купил за принцесата.

Другият, медна статуя на двойката, освобождаваща албатрос, беше озаглавен „Невинни жертви“ – отражение на неговото мнение, че Доди и Даяна „бяха убити“.

Исковете на Файед срещу кралското семейство имаха своята цена.

Harrods загубиха кралска заповед, издадена от принц Филип през 2000 г. след това, което Бъкингамският дворец нарече „значителен спад в търговските отношения“ между принца и магазина.

По-късно същата година Файед нареди премахването на всички останали кралски заповеди – на практика кралски печат на одобрение – за снабдяване на кралицата, кралицата майка и принц Чарлз, сега крал Чарлз III.

Истаблишмънтът „не харесва моята откровеност и решимост да разберем истината", каза той, когато обяви изгнанието си в Швейцария през 2003 г. заради твърденията си и това, което каза, че е "несправедливото" отношение от страна на данъчните власти.

Спортен успех

Файед продаде Harrods през 2010 г. на инвестиционния клон на суверенния фонд на Катар за 1,5 милиарда британски лири (2,2 милиарда долара), въпреки че веднъж беше съобщено, че иска да остане там дори и след смъртта си.

Той каза пред Financial През 2002 г. искаше тялото му да бъде изложено в стъклен мавзолей на покрива на Хародс, „за да могат хората да идват и да ме посещават“.

Въпреки неговата параноя, потайност и ексцентричност, успехът на Файед с престижния универсален магазин беше неоспорим. .

В рамките на едно десетилетие след поемането му продажбите се увеличиха с 50 процента, а печалбите нараснаха от 16 милиона паунда на 62 милиона паунда.

Други успехи включват Фулъм, който той трансформира от бореща се екипировка в футболист от висшата лига . Но дори и тук той беше осмиван и в крайна сметка се продаде.

Той заяви, че през 2014 г. те са били изместени, защото гигантска статуя на Майкъл Джексън, която е поръчал извън земята, е била премахната.

Критиците, каза той характерно, "може да си отиде по дяволите".

Според списъка на Forbes на милиардерите в света Файед е струвал 1,9 милиарда долара през ноември 2022 г.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР