Малко над три месеца трябваха на вулкана Кумбре Виеха, за

...
Малко над три месеца трябваха на вулкана Кумбре Виеха, за
Коментари Харесай

След три месеца: Приключи изригването на вулкана на остров Палма

Малко над три месеца трябваха на вулкана Кумбре Виеха, с цел да заспи още веднъж - през днешния ден бе оповестено публично, че изригването на испанския канарски остров Палма, предизвикало основни вреди, е завършило, съобщи Франс прес.
Още по темата
" Днес научната комисия може да съобщи (...) изригването свърши ", съобщи на конференция Хулио Перес, шеф на спешния проект за дейности при събития, свързани с вулканична активност.

" Няма лава, няма обилни изхвърляния на газ, няма обилни сеизмични земетресения ", изброи той и напомни, че това изригване, почнало на 19 септември, продължи " 85 дни и 18 часа ".

Бяха нужни 10 поредни дни без забележима вулканична интензивност - период, изискван от учените - с цел да може да се твърди, че казусът е завършил. През последните три месеца нееднократно имаше интуиции за прекъсване на изригването, само че след няколко дни то се подновяваше, внасяйки ужас в живота на острова.

Кумбре Виеха към този момент още веднъж е в заспалост - потоците от лава са почернели, втвърдени, сбръчкани и пласт от черен пясък - в действителност пепел, покрива местността като с воал.

Ще са нужни години, даже десетилетие, с цел да се разчисти, изравни и възвърне този обезобразен терен, считат експерти.

Експертите към този момент предизвестиха: известно време зоната ще остане рискова, тъй като не престават излъчванията на токсични газове, а и лавата няма да изстине незабавно. Без да се не помни рискът от свличания на почвата.

Също като останалите 6 острова от Канарския архипелаг в Атлантическия океан, покрай северозападните крайбрежия на Африка, Палма е от вулканичен генезис и в историята му има значително сходни феномени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР