Малко над половината са българските граждани, които нямат интерес да

...
Малко над половината са българските граждани, които нямат интерес да
Коментари Харесай

„Евробарометър“: 60% от българите не искат да гласуват на евроизборите

Малко над половината са българските жители, които нямат интерес да гласоподават на идните избори за Европейски парламент на 6-9 юни. За съпоставяне, общият % от жителите на Европейски Съюз, които обаче желаят да дадат вота си за Европарламент, също е толкоз – при тях едвам 40% нямат предпочитание да гласоподават.

Интересът към изборите, осведомеността за това по кое време ще се проведат, както и вероятността за гласоподаване у нас са доста нараснали спрямо изследването от пролетта на 2019 година – 3 месеца преди предходните европейски избори.

 Докъде е стигнала подготовката на изборите: ЦИК с заричане за цялостна готовност България 3 мин. Докъде е стигнала подготовката на изборите: ЦИК с заричане за цялостна готовност  Кодекс за държание: Вижте какви правила би трябвало да съблюдават партиите преди евроизборите Светът 2 мин. Кодекс за държание: Вижте какви правила би трябвало да съблюдават партиите преди евроизборите  Доклад: Все повече европейски политици са в TikTok, търсят гласоподаватели Светът 5 мин. Доклад: Все повече европейски политици са в TikTok, търсят гласоподаватели  43% от сърбите желаят да влязат в Европейски Съюз Светът 1 мин. 43% от сърбите желаят да влязат в Европейски Съюз  Докъде е стигнала подготовката на изборите: ЦИК с заричане за цялостна готовност България 3 мин. Докъде е стигнала подготовката на изборите: ЦИК с заричане за цялостна готовност  Кодекс за държание: Вижте какви правила би трябвало да съблюдават партиите преди евроизборите Светът 2 мин. Кодекс за държание: Вижте какви правила би трябвало да съблюдават партиите преди евроизборите  Доклад: Все повече европейски политици са в TikTok, търсят гласоподаватели Светът 5 мин. Доклад: Все повече европейски политици са в TikTok, търсят гласоподаватели  43% от сърбите желаят да влязат в Европейски Съюз Светът 1 мин. 43% от сърбите желаят да влязат в Европейски Съюз

Снимка: Евробарометър

„ Европейците са наясно, че залозите са високи пред изборните урни и че интензивността при гласуването е още по-важна в сегашния геополитически подтекст. Призовавам нашите жители да гласоподават на идните европейски избори, с цел да укрепят европейската народна власт и да оформят бъдещето на Европа “, съобщи ръководителят на Европейския парламент - Роберта Мецола.

Кое ни е най-важно?

В изследването се изследва и върху кои аспекти би трябвало да се концентрира Европейски Съюз, с цел да укрепи и ускори позицията си в света.

У нас преди всичко се подрежда енергийната сигурност и самостоятелност, по-късно постоянна и конкурентноспособна стопанска система и защита и сигурност.

Снимка: Евробарометър

Гражданите от Европейски Съюз приоритизират защитата и сигурността (37% от тях), следвани от енергийните въпроси и продоволствената сигурност/селското стопанство (и двата индикатора с 30%).

Харесваме ли Европейски Съюз?

71% от европейците са съгласни, че участието в Европейски Съюз е от изгода за тяхната страна. Малко над половината от българските жители (52%) са на мнение, че участието в Европейски Съюз е от изгода на страната ни, което ни слага на последно място измежду страните членки.

Снимка: Евробарометър

Данните за България сочат, че 32% от жителите считат, че ролята на Европейски Съюз е станала по-важна през последните години, дружно с Австрия (32%), Естония (32%) и Кипър (33%), 39% у нас смятат, че тя е непроменена, а 24% - че е намаляла, което е покрай междинните стойности за Европейски Съюз.

За какво желаеме да се приказва преди евроизборите?

Европейските жители биха желали битката против бедността и общественото изключване (33%), както и поддръжката за публичното здраве (32%) да бъдат главните въпроси, които да се разискват по време на предизборната акция.

Снимка: Евробарометър

Данните за България по отношение на целите се припокриват със междинните за Европейски Съюз, като от първостепенно значение за жителите е битката против бедността и общественото изключване (48%), следвано от поддръжка за стопанската система и основаване на нови работни места (40%) и поддръжката за публичното здраве (34%). Следват въпросите с бъдещето на Европа (25%) и защитата и сигурността (24%), а дейностите против изменението на климата и миграцията и убежището са на едни от последните места надлежно с 10% и 11%.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР