Малко над 4 милиона лева е декларираният дивидент през 2022

...
Малко над 4 милиона лева е декларираният дивидент през 2022
Коментари Харесай

Хасковски фирми декларират над 4 млн. лв. дивидент

Малко над 4 милиона лв. е заявеният дял през 2022 година от сдружения в област Хасково, оповестяват от локалния офис на Националната организация за приходите.

Според данъчните има връзка сред извършената от организацията акция по отношение на сдруженията с нелогично високи касови наличия и интензивното погашение на дивиденти от страна на компаниите.

От офиса на Национална агенция за приходите в Хасково напомнят, че две следващи години данъчните организират акция за инспекция на касови наличия. През 2022 година са инспектирани над 2500 сдружения в страната, показали в годишните си финансови доклади за миналата година, че държат в брой над 100 хиляди лв.. Само в област Хасково от началото на тематичните инспекции, са инспектирани повече от 130 юридически лица.

В резултат на дейната контролна активност локални компании са заявили и разпределили през предходната година 4080000 лева дял и са внесли дължимия налог върху него.

От Национална агенция за приходите изясняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато притежателите на юридически лица правят за сметка на фирмите разноски за персонални цели – скъпи покупки, първокласни почивки и други, за които липсват счетоводни документи или редовно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за активността на сдружението. Счетоводителите регистрират тези пари, като фиктивна касова наличност, само че при инспекция от страна на Национална агенция за приходите парите не могат да бъдат показани. Законът дава опция на юридическите лица да разпределят дял към физическите лица, които са притежатели, като заплатят дължимия за това 5% налог, напомнят от приходната организация.

Друг забележим резултат от контролната акция, който от офиса на Национална агенция за приходите в Хасково регистрират е, че от ден на ден счетоводни адвокатски фирми отхвърлят да вършат неправилни счетоводни интервенции, свързани с касова наличност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР