„Малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над

...
„Малко над 30% от учителите са ваксинирани и малко над
Коментари Харесай

Николай Денков: Малко над 30% от учителите са ваксинирани, при учениците – около 2%

„ Малко над 30% от учителите са имунизирани и малко над 20% са преболедували COVID-19 “, сподели просветителният министър Николай Денков в „ Тази заран “.

При учениците този % е още по-нисък – едвам към 2% са имунизираните.

„ Не се справихме с имунизирането на учители, тъй като има съмнение в обществото. Това е явно за всеки. Направихме акция, аз самият постоянно приканвам всички да се имунизират, само че за жалост има хора, които приказват други неща “, сподели Денков във връзка неуспеха на имунизационната акция в образованието.

За децата той разяснява, че родителите би трябвало да ги убедят да се имунизират, тъй като това е за тяхно положително.

На въпрос дали Денков утвърждава условието на Медицинския университет в Пловдив студентите да са имунизирани, с цел да могат да участват на практическите часове, той отговори, че изцяло утвърждава условието.

„ Основната грижа на медицинските университети е да обезпечат здравето и сигурността на техните пациенти. Отделно, не може да бъдеш доктор, в случай че не имат вяра на здравната просвета “, безапелационен е Денков.

Учебната година и пандемията

„ Учебната година ще започва присъствено на всички места “, сподели просветителният министър. Той напомни, че сред учениците би трябвало да има отдалеченост, в случай че участват родители – също. Нужни са и маски.

Денков внесе и изясненост за противоепидемичните ограничения, които ще се ползват тази година. Той изясни, че в случай че Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за прекосяване към отдалечено образование, тогава МОН би трябвало да се съобрази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно образователно заведение и област преценят сами дали това е неотложно или не според от локалната епидемиологичната картина.

„ МОН не дава проби за тестване на децата, а РЗИ. Има три типа, само че би трябвало 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани. Ако това се случи, те ще бъдат тествани всяка седмица “, посочи Денков по отношение на скрийнинга на учениците за COVID-19.

В момента тече и акция за скрийнинг на учителите преди старта на образователната година. „ До момента 20 хиляди учители са декларирали, че желаят да се тестват. До края на седмицата ще имаме ясна картина за цялата страна “, сподели още Денков.

Дистанционното образование

„ Около 5% от децата не са обхванати от просветителната система и това продължава през последните пет години. По-важното е, че 25% от учениците след 7. клас не са си взели изпита по литература, а 45% - този по математика. Това са децата в риск. Те не са подготвени да преминат към 8. клас “, разяснява Денков.

Според последните планове на МОН към 20 хиляди деца няма да стартират образователната година.

„ Дистанционното образование е пагубно за тези, които не са стимулирани “, счита просветителният министър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР