Малко над 21 стотинки ще струва за вота на 4

...
Малко над 21 стотинки ще струва за вота на 4
Коментари Харесай

21 стотинки струва бюлетината за изборите на 4 април

Малко над 21 стотинки ще коства за вота на 4 април. Това излиза наяве от офертата, която печатницата на Българска народна банка е дала на ЦИК за направата на бюлетините по публичната поръчка за отпечатването и доставката им, написа.
По традиция преди да се стигне до сключването на контракт, от ЦИК ще проведат договаряния с Българска народна банка за цената и е допустимо тя да бъде свалена. На предходните парламентарни избори през 2017-та цената на една бюлетина е била малко над 18 стотинки. Тогава обаче и прогнозната цена за направата им бе по-малко - малко над 1,42 млн. лв. общо за всички. Сега заложената от ЦИК сума е близо 1,55 млн. лв..
 Най-дългата бюлетина за изборите ще е 70 сантиметра Най-дългата бюлетина за изборите ще е 70 сантиметра
Над 3 метра ще е разписката от машините на вота, която секционните изборни комисии ще би трябвало да обработва, оповестява " Труд ”. В...
Тепърва ще се дефинира и точният тираж. В момента прогнозният е за общо 7, 535 млн. бюлетини – както за страната по този начин и за тези зад граница. Тези за чужбина, по предварителната поръчка на външно министерство, са към 350 000. На този избор поръчаните бюлетини са по-малко. През 2017-та са били заложени малко над 7,842 млн. броя.
От Българска народна банка показват, че цената включва и всички разноски като мита, такси, застраховки, опаковка, както и транспортни разноски до регионалните центрове и до външно министерство. От Печатницата на Българска народна банка към този момент рапортуваха на ЦИК,че са поръчали нужната инсталация, която ще се употребява за перфорацията на бюлетините. Именно по нея в деня на вота, членовете на секциите би трябвало да се откъснат крайчето с номера, който да се пусне в обособена кутия за отрязъците. От ЦИК даже питаха дали тази перфорация може да бъде хоризонтална, а не наклонена, както до момента. От Българска народна банка обаче дадоха отговор, че към този момент са поръчали тези елементи към машините и такава смяна може да забави направата на бюлетините. Според документите на поръчката крайният период за доставка по региони за бюлетините в страната е 2 април, а Външно би трябвало да получи своите за вота в чужбина най-късно до 20 март.
Иначе през вчерашния ден Сметната палата отвори Единния указател, в който всяка групировка би трябвало да подава информация по отношение на финансирането на акцията и даренията за вота на 4 април. За да бъдат включени в системата обаче, партиите имат период до 10 март да дават някои данни. Сред тях са трите имена, ЕГН и адрес на донорите, типът, задачата и цената на направените дарения.
Наред с това ще би трябвало да се впишат и имената на компаниите и типът на техните дарения. Иска се информация и за тези претенденти, които сами са дали пари за акцията. Сред нужните документи са и декларациите за произхода на средствата, когато общият размер от едно физическо или юридическо лице надвиши една минимална работна заплата. Същото важи и когато парите са предоставени от претендент или член на предприемчив комитет. Партиите са длъжни да дадат и наименованията на социологическите и рекламните организации, с които участникът работи. По време на предизборната акция партиите, обединенията и инициативните комитети би трябвало да изпращат в 7-дневен период новопостъпилата информация.
 Бюлетините ще костват 1,5 млн. лева, Българска народна банка ще отпечата 7 535 000 Бюлетините ще костват 1,5 млн. лева, Българска народна банка ще отпечата 7 535 000
Бюлетините за идните парламентарни избори ще костват 1,5 млн. лева с Данък добавена стойност и ще се отпечатват от Българската национална банка. Тя ще им...
Междувременно Министерство на вътрешните работи откри денонощна телефонна линия, на която да се подават сигнали за изборни нарушавания или възможни закононарушения - 02/90 112 98. Тя ще работи до 5 април – ден след изборите. Освен на нея жителите ще могат да пращат сигнали и по мейл – [email protected]. От ведомството прецизират, че е основана е организация за непрестанен режим на обслужване на линиите, а откриването им е част от ограниченията за обезпечаването на сигурността и публичния ред при провеждането на парламентарните избори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР