Малко над 18% e била смъртността от COVID-19 в болниците

...
Малко над 18% e била смъртността от COVID-19 в болниците
Коментари Харесай

Защо е толкова висока смъртността от COVID-19 в болниците у нас?

Малко над 18% e била смъртността от COVID-19 в лечебните заведения през предходната година. Това демонстрира разбор на " Индекс на лечебните заведения ", направен съгласно данните на лечебните заведения.

Нерядка картина в последните две години: възобновяване на пациент след тежък ковид, с естествена сатурация, без температура.

" Почти сме на прага да го изпишем и пациентът умира и го губим, от това, че е получил сърдечно-съдов или мозъчно-съдов или различен случай, което е с съдбовен край ", сподели проф. Петър Петров, шеф на МБАЛ " Св. Мина " - Пловдив.

" Тези пациенти, които са с по-тежък край, са с няколко съпътстващи болести, главно сърдечна патология, сърдечна непълнота, исхемична болест, ритъмни нарушавания, различен рисков фактор е диабетът, както и бъбречните болести ", съобщи доктор Десислава Базова, кардиолог в Коронавирус поделение.

Проф. Петров вижда като причина за високата смъртност пренебрегването на профилактиката. По думите му пациенти с ковид доста рядко умират от самия коронавирус.



" Пациенти с коронавирус умират от положения и болести, които са обществено значими, които водят до тежко общо положение и насложения коронавирус към този момент със съдовата патология води до нещастните, нежеланите изходи ", разяснява проф. Петър Петров.

Според доктор Станимир Хасърджиев главната причина за високия % смъртност е неприятното положение на здравната ни система - лечебна база, изчезнали фрагменти, слаба мотивация.

" Всички страни направиха следното: още при началото на рецесията разрешиха и дадоха опция за отдалечено наблюдаване на хората. Това беше първа крачка да се ограничи разпространяването на инфекцията тъкмо измежду тези най-болни хора. Продължава в България да се постанова хората да вървят за листче, за рецепта, за подписче да се редят на опашки ", съобщи Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация.

Според проучването измежду първите 20 лечебни заведения за интензивно лекуване с най-вече пациенти с ковид са ВМА и " Пирогов ". При тях процентът на смъртност варира от 13 до 33 %.



Разликата в процентите се дължи на положението на пациентите, както и на протоколите на работа на лечебните заведения. От здравното министерство обявиха, че по отношение на пандемията здравната общественост е изготвила насоки и рекомендации за лекуване на COVID-19, предопределени за потребностите на лекарите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР