Малко над 100 двойки са подпомогнати със средства от общинския

...
Малко над 100 двойки са подпомогнати със средства от общинския
Коментари Харесай

38 семейства ще получат финансиране от общинския фонд Инвитро във Варна


Малко над 100 двойки са подкрепени със средства от общинския фонд „ Инвитро “ във Варна от началото на годината. Финансирането за 38 от фамилиите беше гласувано на днешното съвещание на комисията по опазване на здравето, а окончателното решение ще вземе локалният парламент.

С цялостно единогласие съветниците дадоха единодушието си 8 от двойките да получат по 3 500 лева за процедури с донорска яйцеклетка, а останалите – по 2 000 лева за медицински проучвания. За тях от бюджета на инвитро програмата ще бъдат отпуснати 88 000 лева Молбите на три от фамилиите бяха отхвърлени, защото не дават отговор на Правилата за разпределяне на финансова помощ за лекуване на неплодородие.

Членовете на комисията утвърдиха и еднократни помощи за 93 души със здравословни проблеми, от които 11 са деца. Общата гласувана сума е в размер на 52 800 лева, като помощите варират сред 150 и 1 100 лева На едно дете ще бъдат отпуснати 3 000 лева за ентерално хранене. Друг варненец ще получи от общината 2 000 лева за покриване на разноските за лекуване със скъпоструващ медикамент.

Сред тематиките на съвещанието бе нуждата от незабавен ремонт на ДКЦ  " Св. Иван Рилски “ в кв. " Аспарухово “ по наставление на Регионалната здравна ревизия. В строената през 1968 година постройка до момента са правени единствено козметични промени, само че е нужен повсеместен ремонт, който по предварителни калкулации, дружно с подмяната на осветлението, ще коства към 377 000 лева Съветниците дадоха единодушието си тези средства да бъдат включени в новия общински бюджет и препратиха въпроса към финансовата комисия за взимане на решение.

На днешното съвещание членовете на комисията утвърдиха и продължаването на общинската стратегия „ Психосоциална поддръжка на лица, подвластни от психоактивни субстанции “ – единствената във Варна, предоставяща психична помощ на наркозависими и техните близки. Програмата се извършва сполучливо от 2017 година от УМБАЛ „ Св. Марина “, като за реализацията й общината годишно отпуска по 75 000 лева

Друг сполучлив план, който ще продължи през идната година, е „ Зеленият морски двор на Варна – основан от МУ „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ и подкрепян и дофинансиран от Община Варна. По новаторския план е учреден център за ранна социализация и предварителна защита на отклоненията във физическото и психологичното здраве и развиване на деца до 3-годишна възраст. Кадровият потенциал е напълно обезпечен от експерти в разнообразни области от Медицинския университет, а общината, отпускайки 25 000 лева годишно, покрива съществена част от режийните разноски, стана ясно на съвещанието.

Пред членовете на комисията беше сложено искане за изместване на Метадоновата стратегия от постройката на Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести, която постоянно е обект на вандалски прояви. Според съветниците този въпрос не е от тяхната подготвеност, по тази причина го препратиха за разглеждане към комисията по публичен ред и сигурност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР