Малко над 1 550 е средномесечният брой на регистрираните безработни

...
Малко над 1 550 е средномесечният брой на регистрираните безработни
Коментари Харесай

Безработицата в Асеновградско е намаляла през 2019 г.

Малко над 1 550 е средномесечният брой на записаните безработни през 2019 година в Дирекция " Бюро по труда " - Асеновград , оповестиха за Actualno.com от ведомството. Той е с към 150 души по-малък спрямо 2018 година В община Асеновград междинното ниво на безработицата е 6,1%, а в Лъки - 3%. Средната възраст на записаните в асеновградското " Бюро по труда " лица е към 41 година, до момента в който в Лъки надвишава 49 година
Средномесечният брой на безработните дами в Асеновградско през 2019 година е малко над 1 000. От записаните в Дирекция " Бюро по труда " - Асеновград лица през предходната година почти 18% са с главно обучение, а повече от 31% са с начална и по-ниска просветителна степен. Около 38% от безработните са със приблизително обучение и малко над 12% са с висше обучение. През 2019 година средномесечният брой на дълготрайно безработните лица е 352, което е близо 23% от всички регистрирани безработни в асеновградското " Бюро по труда ".
" По смисъла на Закона за поощряване на заетостта, " Продължително безработни " са безработни лица с непрестанно поддържана регистрация в отделение на Агенцията по заетостта не по-малко от 12 месеца ", прецизират от локалната конструкция на държавното ведомство. За предходната година със съдействието на " Бюро по труда " в града са почнали работа над 2 000 лица. От тях повече от 1 600 души са почнали работа в действителната стопанска система на община Асеновград. Работните места са разнородни, като максимален е броят на хората, които работят в преработващата индустрия - близо 44%. Около 14% от почналите работа са в хотелиерството и ресторантьорството, а 12,5% са в областта на услугите.
Директорът на Дирекция " Бюро по труда " - Асеновград Петя Илиева изясни, че за да се улесни устройването на работа на безработните лица, да се подкрепи акомодацията и задържането им на работа, както и да се задействат неактивните лица, през юли 2019 година е стартирало използването на 3 нови услуги: консултация и менторство след започване на работа; фамилен трудов консултант; мобилно бюро по труда.
Ето и настоящите свободни позиции на територията на община Асеновград към 28.01.20 година
Работни места за лица с висше обучение: 1 психолог; 1 логопед; 1 обществен работник; 1 преподавател - практическо образование - фризьорство.
Работни места за лица със приблизително и главно обучение: 1 производител - ръчно на хляб; 2 машинисти - пътно-строителни машини; 4 машинни оператори - шиене; 2 чистачи/хигиенисти; 2 пазачи - невъоръжена охрана; 1 търговски представител; 1 общ служащ - промишлеността; 2 маникюристи; 2 козметици; 3 охранители; 2 обслужващи служащи - промишлено производство; 2 лепачи; 2 готвачи; 5 машинни оператори - произвеждане на пластмасови изделия; 1 касиер; 1 шлосер; 4 екструдеристи; 1 електротехник - промишлено предприятие; 3 печатари; 1 рецепционист - хотел; 1 продавач-консултант; 1 монтажник на плоскости; 1 младши експерт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР