Малко италианско село Ололай в сърцето на остров Сардиния предлага

...
Малко италианско село Ололай в сърцето на остров Сардиния предлага
Коментари Харесай

Малкото село в сърцето на Сардиния, което кани дигитални номади да живеят там безплатно за 3 месеца

Малко италианско село Ололай в сърцето на остров Сардиния предлага гратис настаняване - разноските се поемат от локалната община. Това е част от стратегия, ориентирана към цифрови номади, които желаят краткотрайно да се реалокират да работят в центъра на острова, измежду фермери и обширни пасища.

Ололай се намира в дивата околност Барбаджия, надалеч от крайбрежията на Сардиния, където има единствено първокласни туристически атракции. Това е място, където старите обичаи оцеляват.

С времето локалните поданици напуснали селцето в търсене на по-обещаващо бъдеще. През миналия век популацията на Ололай се е свило от 2 250 на 1 300 души, като всяка година са се раждали все по-малко бебета, споделя CNBC.
 Още един италиански град предлага къщи по 1 евро
Още един италиански град предлага къщи по 1 евро

Намира се в южна Италия

Селото вкара известна мярка през 2018 година за възкръсване на остарелия квартал: продажба на рушащи се къщи за 1 евро.

" Много чужденци купиха и обновиха десетки изоставени жилища ", съобщи кметът Франческо Колумбу пред CNBC. " Сега, откакто инвестирахме във високоскоростен интернет, с този нов план, наименуван " Работа от Ололай " желаеме да превърнем селото си в привлекателен център за цифрови номади. "

Кметството на село Ололай е планувало 20 000 евро, с цел да одобри 30 отдалечени служащи от целия свят, които могат да останат в селото един по един през идващите две години.

Онлайн поръчките са отворени до декември. Тези, които бъдат определени, могат да останат да живеят гратис до три месеца - оптималният интервал, който хора, които не са от Европа могат да останат в Италия без виза.

Бюджетът от хазната на кметството ще се употребява за наемане на домове от локални фамилии за цифровите номади на цена от към 350 евро на месец за обзаведено жилище с две спални. Комуналните услуги, сметките и налозите за обслужване на кметството също ще бъдат покрити, само че превозът и самолетните билети не са.

Къщите разполагат с офис и високоскоростен интернет.

Вече е признат и първият възползвал се от програмата - 39-годишната Кларис Патрис, която по специалност е софтуерен инженер. Тя обмисля да остане там и след приключването на 3-те месеца, в които престоят й е бил безвъзмезден. Вторият участник би трябвало да дойде напълно скоро и той е от Сингапур.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР