Малко хора знаят, че Wi-Fi рутерът може да бъде заразен

...
Малко хора знаят, че Wi-Fi рутерът може да бъде заразен
Коментари Харесай

Колко опасни са вирусите, насочени към Wi-Fi рутер и как да се справим с тях

Малко хора знаят, че Wi-Fi рутерът може да бъде инфектиран с вирус, защото устройството всъщност е дребен компютър. Често атакуващите се възползват от уязвимостите във фърмуера и съумяват освен да получат достъп до рутера, само че и да запазят своя злотворен код върху него.

И този код може да бъде в Wi-Fi рутер в продължение на години и притежателят може даже да не го знае.

И тук е казусът: антивирусите стратегии за рутери към момента не са измислени заради особеностите на архитектурата на устройството. Нека поговорим за заплахите. Защо вирусът в Wi-Fi рутер съставлява действителен риск?

Кражба на идентичност

Рутерът е медиатор сред вашите устройства (смартфони, преносими компютри, компютри) и мрежата на доставчика. Всички връзки минават през рутера. Нападателите могат да заразят устройство с вирус, а вирусът от своя страна може елементарно да прихване данни. Например, в случай че даден уебсайт е отворен благодарение на http протокола, тогава всички данни могат да бъдат прихванати. Защитеният протокол https е криптиран благодарение на документ и мощността на рутера към този момент не е задоволителна, с цел да хакне самия документ.

Вирусът може също по този начин да търси уязвимости в самите свързани устройства. Имаше случай, при който злотворен код се възползва от неправилни мрежови настройки и съумя да получи достъп до значими данни на компютъра.

Тук има колорит – колкото по-евтин и по-прост е Wi-Fi рутерът, толкоз по-малко евентуално е данните да бъдат компрометирани. Евтините модели може въобще да нямат опция да слушат трафика. Те обаче имат други дефекти.

Масови офанзиви

Понякога нападателите употребяват рутери на други хора за солидни DDOS офанзиви против други запаси. С мрежа от стотици хиляди или милиони домашни рутери хакерите могат да навредят на всеки план или уеб страница. По предписание притежателят може даже да не си показва, че това се случва. Такъв вирус не може да сътвори огромно натоварване, той просто непрекъснато изпраща пакети до избран адрес.

Между другото, освен домакински рутер може да бъде хакнат за такива офанзиви. Всяко устройство, което има достъп до мрежата, е изложено на риск. Имаше случай в Съединени американски щати, когато интелигентен ледник беше хакнат и от него беше изпратен спам.

Разпространение на малуер

Понякога нападател употребява домашно устройство, с цел да изпрати вируси през местна мрежа. В последна сметка всяка джаджа, която е обвързвана към рутера, в действителност работи в локалната мрежа. И стотици устройства могат да бъдат свързани към някои MESH системи – какъв джакпот ще грабне един хакер, в случай че получи достъп до подобен рутер.

Могат да ви употребяват като прокси

Хакерите са елементарни хора, които водят същия метод на живот като вас и мен. Ако мислите, че хакерските групи седят някъде в гората или бункера, тогава грешите. Те седят у дома тъкмо като теб и мен. Само, че те получават достъп до мрежата посредством десетки хакнати компютри и устройства от всевъзможен различен вид. Колкото по-дълга е веригата, толкоз по-трудно ще бъде идентифицирането на хакера. Понякога е просто невероятно да се разбере от кое място нападателят „ излъчва “. Сигналът първо отива в чужбина, по-късно се връща назад и още веднъж отива в чужбина и по този начин до безспир.

Освен това този вид хакване се употребява за ръководство на разнообразни ботове, които събират информация, изпращат спам и правят всевъзможни противозаконни дейности.

Как да се предпазите?

Веднъж на всеки 3-6 месеца отидете в администраторския раздел на рутера и актуализирайте фърмуера. Производителите непрестанно затварят уязвимостите в своя програмен продукт и усъвършенстват работата на рутера;

Проверете настройките на вашия рутер за нещо неправилно. Разбира се, не всеки може да направи това. Като опция можете да нулирате вашия Wi-Fi рутер един път на всеки шест месеца. И естествено проверете за актуализации по-късно.

И най-важното, не би трябвало да употребявате рутер, който е прекомерно остарял. Най-вероятно фърмуерът там не е обновен отдавна.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР