Малко хора осъзнават, че прекомерното ограничение на приетите мазнини с

...
Малко хора осъзнават, че прекомерното ограничение на приетите мазнини с
Коментари Харесай

10 признака, че имате нужда от повече мазнини в диетата си

Малко хора осъзнават, че несъразмерното ограничаване на признатите мазнини с храната може да се окаже сериозен здравословен проблем. Това е по този начин, тъй като мазнините имат неприятна известност и тези, които се пробват да се хранят здравословно, вършат всичко допустимо да ги отстраняват от менюто си.

Истината е, че неналичието на мазнини може да докара след себе си редица здравословни и даже прочувствени и психически проблеми. Диета, която изключва наличието на мазнини, не може да се назова уравновесена, по-трудно е да се остане на нея за дълго време и постоянно е нездравословна.

Има задоволително доказателства, че избягването на мазнините може да бъде нездравословно за здравето. Истината е, че телата ни се нуждаят от тях, с цел да действат вярно.

Мазнините, от които имаме потребност, се разделят на два типа. Първият тип са ненаситените мазнини. Те са и най-често срещаните. Съдържат се в растителните масла, рибата, зехтина и лененото семе. Имат потвърден резултат при намаляването на рисковете от сърдечно-съдови болести и диабет вид 2. Полиненаситените мазнини и мононенаситените мазнини се причисляват към тази категория.

Омега-3 и омега-6 мастните киселини са подкатегория на полиненаситени мазнини и също могат да донесат редица изгоди за вярното действие на организма ни. Добри източници на омега-3 са мазната риба, постното месо, лененото семе, орехите. Омега-6 се съдържа в слънчогледа, сусама, орехите и други.

Вторият тип мазнини са наситените мазнини. Те нормално се срещат в продуктите от скотски генезис – месо, яйца (само в жълтъците), масло, млечни артикули. Умерените количества могат да спомогнат за поддържането на така наречен, “добър “ холестерол и спомагат за възприятието на задоволеност след хранене.

Също по този начин въздействат удобно при салдото на значими хормони, изключително при мъжете. Наситените мазнини от посочените източници са от сериозна изгода и за по-добрата стимулация на производството на хормона тестеостерон.

Липсата на задоволително мазнини в диета или хранителен режим, може да е сериозна причина за редица проблеми от здравно естество.

1. Сухата кожа

Хора, чиято кожа е суха, лющи се или сърби, би трябвало да одобряват повече зехтин, ядки и авокадо. Тези храни ще обезпечат на тялото нужните мастни киселини, които работят като натурален овлажнител на кожата.

Включете ги в диетата си, само че имайте поради, че би трябвало да бъдете търпеливи, с цел да видите резултати.

Добрата вест е, че те носят със себе си и куп други здравословни изгоди, като съкращаване на неприятния холестерол, поддържане и генериране на клетките в организма, по-добро асимилиране на мастноразтворимите витамини A, D,E и К.

2. Често възприятие на тревога, раздразнителност или меланхолия

 10 признака, че имате потребност от повече мазнини в диетата си

Чувство на тревога, неприятно въодушевление или меланхолия може да бъде породено от разнообразни фактори. Липсата на избран вид мазнини. несъмнено може да способства за тези положения.

Приемът на омега-3 мастни киселини може да бъде извънредно ефикасен за превъзмогването и оправянето с тези признаци. Ако имате внезапни промени в настроението си, пробвайте се да увеличите потреблението на мазна риба, ленено семе и семена от чиа.

Редица изследвания са потвърдили, че хора, които постоянно одобряват омега-3 мастни киселини, имат с до 30 % по-малка възможност да страдат от тревога и меланхолия. Някои проучвания даже потвърждават, че приемът на съответно количество омега-3 мастни киселини има сходен по мощ резултат, както приема на антидепресанти.

Дефицитът на този тип киселини, може да ви направи по-враждебни и импулсивни (също потвърдено посредством редица проучвания).

3. Липса на сила

 10 признака, че имате потребност от повече мазнини в диетата си

Ако в 3 следобяд към този момент се чувствате на прага на силите си или заран ви е мъчно да станете от леглото от отмалялост, е добре да обърнете по-специално внимание на макронутриентите (въглехидрати, мазнини и протеини) в храненето си.

От трите изброени, мазнините са най-концентрираният източник на сила за тялото.

Когато здравословните мазнини се употребяват в композиция с въглехидратни и протеинови храни, те забавят усвояването им. По този метод оказват помощ да се усещаме сити и цялостни с сила за по-дълго време след хранене. Тази композиция спомага и за контрола и редуцирането на нездравословните въздействия върху кръвната захар.

Храните, съдържащи въглехидрати, които са небогати на други макронутриенти (най-често модифицираните храни), могат да нарушат салдото на кръвната захар, а това да намали равнищата ни на сила.

4. Постоянен апетит

 10 признака, че имате потребност от повече мазнини в диетата си

Ако чувствате апетит час или два откакто сте завършили да се храните, се убедете дали не пренебрегвате потребностите на тялото си от мазнини.

Консумирането на храни, които са богати на въглехидрати, изключително модифицираните – като бял самун или захарни произведения, могат да ви накарат да се чувствате още веднъж гладни даже и час след приемането им.

Храни, богати на ненаситени мазнини (мазна риба, ядки, авокадо) или наситени мазнини (месо, яйца, млечни продукти) въпреки това могат да ви заситят за по-дълго време.

Краен резултат: Регулиране на апетита и задоволеност за по-дълго време.

5. Често чувство на мраз

 10 признака, че имате потребност от повече мазнини в диетата си

Мазнините в храната оказват помощ на тялото да поддържа естествена температура.

Едно от свойствата на подкожната лой е да изолира тялото като резервира топлината в него.

Недостатъчният банкет на мазнини може да бъде допустима причина за студени крака и постоянно решението е да се прибавят храни, съдържащи потребни мазнини.

6. Не можете да отслабнете

 10 признака, че имате потребност от повече мазнини в диетата си

Може да звучи налудничаво, само че е самата истина. Десетилетия наред се е втълпявала концепцията, че с цел да контролираме тежестта си, би трябвало да заобикаляме мазнините. Тъй като мазнините съдържат повече калории на грам, в сравнение с протеините и въглехидратите, е съществувал мита (всъщност продължава да съществува), че с цел да се загуби ненужно тегло би трябвало да се заобикаля приемът им.

Проблемът е, че постоянно, когато се отбягват мазнините се ускорява потребността те да се заместят с нещо друго – постоянно неумишлено. Така елементарно може да се усили потреблението на нездравословни храни и питиета, съдържащи огромен брой празни калории (калории, които не доставят потребни хранителни субстанции на тялото).

Крайният резултат е повече признати калории на дневна, седмична или месечна база, съпоставено с уравновесен банкет на мазнини в хранителен режим или диета и консумация на повече нездравословни храни.

Също по този начин, по-ниските равнища на инсулин, реализирани с уравновесен банкет на мазнини и ограничаване на признатите въглехидрати, разрешава по-лесен достъп на тялото до мастните депа. Така по-често организма ни има опция да ги употребява (натрупаните мазнини) като „ гориво “.

От друга страна, въглехидратите са желан източник за сила на тялото, защото са най-лесно налични. Ако притокът им е непрекъснат, то организма ни ще ги употребява по-често и надлежно по-рядко ще протяга ръка към мастните депа.

Хранителни режими и диети с високо наличие на мазнини и ниско наличие на въглехидрати са потвърдили успеваемостта си във времето, когато става въпрос за загуба и поддържане на тегло, както и положително здравословно положение.

Основният минус е, че постоянно са прекомерно сложни за съблюдаване от хора без опит и съществени познания по какъв начин тъкмо би трябвало да се разпределят калориите сред макронутриентите (протеини, въглехидрати, мазнини).

Диетите с ниско наличие на мазнини могат да имат и негативно влияние върху равнищата на хормони (адипокини), значими за горенето на мазнини и загубата на килограми. Адипокините са хармони, които се освобождават от мастните кафези. Подобряват метаболизма и увеличват скоростта, с която се разграждат мазнините, също по този начин имат свойството да контролират апетита.

Съответно диетите, в които е съществено стеснен приемът на мазнини за дълго време водят до по-ниски равнища на тези хормони. Хормоналните и метаболитни преимущества от потреблението на мазнини са огромни, само че една от най-големите изгоди е засищащият резултат.

Все отново приемът на мазнини би трябвало да е добре съгласуван и със стойности като сбор признати калории от други източници, физическа интензивност, скорост на метаболизма. Причината по тази причина е, че когато се стремим към реализиране на избрани цели като загуба на тегло или повишаване на килограми, главен фактор постоянно е общият брой признати калории.

7. Липса на централизация

Тъй като омега-3 мастни киселини са най-силно съсредоточени в мозъка, се смята, че те имат изключително огромно значение за паметта и умствената активност.

Тези мазнини оказват помощ за построяването на клетъчните мембрани в мозъка, давайки опция да се изпращат известия до него по-бързо. Балансираният банкет на омега-3 и омега-6 също е от извънредно значение, когато става въпрос за ефикасното действие на мозъка.

Доказано е, че приемът на есенциални мастни киселини още от предучилищна възраст понижава шанса за развиване на синдром на хиперактивност и недостиг на внимание (т.е. има по-голяма успеваемост при деца и юноши).

8. Проблеми със зрението

 10 признака, че имате потребност от повече мазнини в диетата си

Намаленото зрение също може да бъде симптом за липса на есенциални мастни киселини. Приема на омега-3 мастни киселини защищава очите от недъгавост на макулата, глуакома и високо очно налягане.

Проучване сочи, че хората, които одобряват задоволително количество омега-3 мастни киселини са с 30% по-малка възможност да развият недъгавост на макулата. От друга страна диета, която съдържа огромно количество нездравословни трансмазнини в действителност може да спомогне за развиването на този развой.

Приемът на омега-3 мастни киселини може да ви отбрани и от синдрома на така наречен изсъхнало око.

9. Болки в ставите и сухожилията

 10 признака, че имате потребност от повече мазнини в диетата си

Ако спортувате интензивно и постоянно изпитвате болки в стави или страдате от артрит, прибавянето на здравословни мазнини към менюто ви е наложително. Консумацията на потребни мазнини и избягването на неприятни такива, ще понижи възпалението и ще ви помогне да се справите или най-малко да облекчите ставните болки.

В допълнение на това, омега-3 ще ви помогне да се справите със утринна вдървеност, подути стави и ще способства за увеличението на притока на кръв по време на тренировки. Омега-3 мастните киселини са с извънредно необятно приложение, когато става въпрос за профилактика и облекчение на дискомфорт, болки и контузии в ставите и сухожилията.

Смята се, че приемът на омега-6 (най-вече от нездравословни източници) може да способства за възпалението на ставите, тъй че уравновесеният банкет сред омега-3 и омега-6 е от основно значение.

10. Оживените места ви натоварват

Ако се чувствате раздразнени или натоварени тук-там, където има събрани доста хора, може да става въпрос за сензорно натоварване. Хората, които се усещат превъзбудени в препълнени пространства, могат да страдат от липса на омега-3 мастни киселини.

Опитайте се да ги включите в менюто си и вижте дали ще имате изгоди в това отношение.

В резюме на всичко казано дотук, може да изброим някои от главните плюсове на мазнините:

  • Ефективно контролират и балансират хормоните в тялото
  • Помагат за реализиране на по-дълго възприятие на задоволеност след хранене
  • Помагат за поддържане на естествена температура в организма
  • Помагат на организма да всмуква по-добре хранителни субстанции
  • Помагат за вярното действие на мозъка и изпращането на по-бързи сигнали
  • При адекватиен банкет могат да намалят кръвното налягане и неприятния холестерол
  • Борят се с възпаленията в организма
  • Дават нужното на организма да поддържа здрава и добре изглеждаща кожа

Ако забелязвате, че имате някои от изброените дотук признаци, може би е добра концепция да включите в менюто си по-голямо количество мазнини.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР