Малко гайдарче от Лъки свири в центъра на Хасково, събира

...
Малко гайдарче от Лъки свири в центъра на Хасково, събира
Коментари Харесай

Гайдарче от Лъки свири в Хасково, събира пари за носия

Малко гайдарче от Лъки свири в центъра на Хасково, събира пари за нова национална носия.

Единадесет годишният Светослав Стефанов Пейчев зарадва минувачите в центъра на регионалния град с майсторските си осъществявания на гайда. Светльо е бил на посетители в баба си и дядо си, които живеят от 15 години в Хасково. Баща му Стефан Пейчев го съпровожда и предизвиква да се развива от ден на ден в уменията си с неповторимия за България Родопски музикален инструмент.

Четвъртокласникът постоянно кара татко си да идват на посетители у бабине си, той съчетава гостуванията си с музикални осъществявания пред остарялата часовникова кула в центъра на града. Така момчето събира средства с цел да си закупи от Пловдив нова национална носия. Старата, която носи от две години към този момент е почнала да му окъсява, описа татко му, до момента в който Светльо веселеше няколко майки с дечица със своята гайда.

Малкото гайдарче учи още в учебното заведение в Лъки, само че интензивно се готви от седми клас да продължи образованието си в музикалното учебно заведение в Широка лъка. Пейчев от две години върви на уроци в Смолян при един от най-хубавите гайдари - Костадин Илчев - Бай Диньо. Таланта си в музиката е наследил от татко си, който като дете пеел родопски песни.

Баща му Стефан описа, че и братчето на Светослав свирело на инструмента, само че нямало този копнеж. Светльо още като се прибере от школото и сграбчва гайдата да се упражнява, добави таткото. Преди тренираше бокс и карате, само че откогато се захвана с гайдата нищо друго не го интересува, сподели още татко му.

Светослав Пейчев описа, че към този момент има четири гайди. Първата му направил занаятчия Беляшки от Борово, а другите били направени от учителят му Костадин Илчев. Свирил съм на огромните фестивали в Рожен, Копривщица, Равногор и доста други, печелил съм втори места там, само че не преставам да се практикувам, с цел да стигна до върха.

Сега помолих татко ми да ме докара в Хасково, с цел да събера някой лев за новата си национална носия. Вече съм си я избрал, а и като виждам цялостната кофичка с банкноти може и скоро да си я купя, добави той./Хасковска Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР