Малкият античен театър, наричан Одеона, може да отвори вратите си

...
Малкият античен театър, наричан Одеона, може да отвори вратите си
Коментари Харесай

Одеонът готов за Европейска столица на културата

Малкият древен спектакъл, именуван Одеона, може да отвори вратите си за Европейска столица на културата. Това предвижда Константин Константинов, шеф на компания „ Рестстрой “, на която община Пловдив е упълномощила реставрацията на националния монумент на културата на ул. „ Гурко “. Одеонът е затворен минимум от осем години и туристите го виждат към този момент единствено през металната ограда.

Сцената ще е от стъкло, през което ще преглеждаме галерията с каменни зидове, градена  през 2-3. век. Концерти и спектакли на този древен спектакъл няма да се организират.

В момента се прави геодезическо снимане на археологическите находки, което ще послужи за създаване на дребна обслужваща постройка с тоалетна за инвалиди. Тя ще се употребява от екскурзоводи. Геодезистите изследват също по този начин терена от източната страна, до хотел  „ Одеона “, където би трябвало да се строи подпорна стена.

Античният обект е доста забавен, само че и комплициран за реституция, тъй като всяка стъпка се съгласува наложително с НИНКН,  изясни Константин Константинов. Той обаче се надява, че процедурите по координиране няма да лишават прекомерно доста време, защото спомагателните планове са дребни по размер.

Преди две години същите реставратори подмениха изгнилите дървени седалки на Одеона с каменни. Но планът остана незавършен, тъй като откакто махнаха настилката  на  сцената, се оказа, че гредите, на които тя се държи, също са гнили. Доста време мина, до момента в който администрацията разгласи социална поръчка за нов стадий от консервационно-реставрационните работи и избере реализатор.

Компрометираните греди се демонтират и ще се запазят като част от римската архитектура единствено „ гнездата “. Стоманена структура ще държи подиума. Посетителите ще могат да слизат и в галериите.

Важно е Одеонът да бъде въведен в употреба, това е допустимо и действително да стане до края на тази година, след което надграждането да продължи по сходство на Античния спектакъл, където всяка година се работи, разяснява Константин Константинов.

За възобновяване на археологическия монумент на Филипопол са обезпечени към 250  000 лв.. Средствата са от градския бюджет. Археолозите настояват, че в древността на  Одеона е заседавал градският съвет.

Античната перла е открита през 1988 година, по време на строителните работи на ул. " Гурко ". През 2002-а гръцката фондация „ Левентис “ финансира изцяло безплатно реставрацията на пловдивския монумент на културата, след което няколко години на Одеона се организираха концерти и спектакли. Проектът обаче остана незавършен, а дървените седалки, които бяха поставени по това време, не устояха на дъжд и сняг и се наложи да се смъкват. Проблем беше зародил и за плановата документи, за която се оказа, че е изгубена. Всичко това лиши много време.

Решението за остъкляване на подиума е взето от администрацията с мотив, че площта му е дребна. Освен това, с цел да се чуват актьорите и музикантите, би трябвало да се прави щумозаглушаваща стена откъм бул. „ Кн. Мария Луиза “. От една страна, това е скъпо, от друга - ще закрие северната част на Римския конгрес, който се намира тъкмо до Одеона.  

Реставрацията на Римския конгрес е включена в различен план, който ще се извършва дружно с ремонта на пл. „ Централен “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР