Малките язовири са проблемните язовири. В по-голямата си част са

...
Малките язовири са проблемните язовири. В по-голямата си част са
Коментари Харесай

Решават кога ще бъде ремонтиран язовир Бързина на среща в МС

Малките язовири са проблематичните язовири. В по-голямата си част са строени през 50-60-те години и за тях десетки години наред не са полагани грижи. Това съобщи през вчерашния ден в " Денят стартира " Петър Горновски, който е ръководител на Държавна организация за метрологичен и механически контрол. Особено внимание той отдели на язовир Бързина. Днес ще има среща в Министерския съвет с икономическия министър Кирил Петков, с цел да се търси решение язовирът да се обезопаси, с цел да не се случи покруса " Мизия 2 ".

В язовира няма вода все още, защото стената има потребност от ремонт, само че до момента в който се обезпечат средства са обезпечени други ограничения, с цел да не се случи най-лошото.

Язовирната стена е прокопана, с цел да не се образува напрежение там и да може водата да се оттича. В непосредственост се намира село Ботево.

Кметът на село Ботево Соня Нейкова напомни, че при наводнението през 2014 година 5 или 6 къщи са били наводнени и хората евакуирани, само че са били взети навременни ограничения и не се е стигнало до трагични произшествия.

" Тази стена на язовира би трябвало да бъде ремонтирана и по този начин да се стопанисва този язовир, че да бъде безвреден за популацията на село Ботево. При един първокласен ремонт на стената ще бъдат още по-спокойни хората ", сподели кметът на село Ботево.

Язовир Бързина е последният от каскадата от 14 язовира. Според страната той би трябвало да съществува. Среди няколко години са отпуснати 3 млн. лева за ремонт на двата прилежащи язовира - Бързина и Рогозен, само че парите стигат единствено един да бъде ремонтиран - Рогозен.

През годините са изпращани и писма от кмета на община Хайрадин до регионалната администрация във Враца, до Министерския съвет и до други институции, че язовирът е рисков и е нужен ремонт. До този миг резултат няма.

Язовирната стена е благосъстоятелност на община Хайрадин, а водното езеро на държавно дружество. За да стане напълно благосъстоятелност на страната е належащо язовирът да бъде ремонтиран и едвам тогава да бъде предаден на страната.

Вижте какво сподели по проблема инженерът Николай Анчин във видеото.

Репортер: Мирослава Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР