Малките разлики в резултатите и възможността за обрати във всеки

...
Малките разлики в резултатите и възможността за обрати във всеки
Коментари Харесай

След изборите: Нинова потвърди, че ще пита партията как да се държи БСП за кабинет

Малките разлики в резултатите и опцията за обрати във всеки миг доведоха до цялостно безмълвие на партийните централи повече от денонощие след края на петите следващи парламентарни избори, състояли се на 2 април. Снощи изборната комисия разгласи данни при напълно обработени протоколи на секционните комисии и през днешния ден се чака политиците да стартират да разясняват обществено опциите за съставяне на постоянно държавно управление.

" Дневник " следи първите мнения и поръчките за излаз от политическата рецесия, публикацията се обновява.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова удостовери, който да дефинира държанието на партията в 49-ото Народно заседание и при съставяне на държавно управление.

" След началото на новия парламент ще създадем вътрешнопартийно допитване по какъв начин да се държи парламентарната група - да влиза ли в държавно управление, да поддържа ли някого, да стои ли в съпротива. Ще вземат решение хората. ", съобщи Нинова в първото си изказване след предварителните избори в неделя. На тях Българска социалистическа партия остана на пета позиция с малко под 9 % поддръжка.



Нинова регистрира, че партията ѝ има сходно показване на това от октомври 2022 година, въпреки данните да сочат, че левицата е изгубила още над 7 хиляди гласа. Тя упрекна за резултата " Левицата " - обединяването на тогавашни знакови лица на социалистическата партия, което беше съперник на партията на изборите и приключи с резултат от 2.24% и над 56 хил гласа.

" Имаше добра проведена манипулативна акция против Българска социалистическа партия ", съобщи тя и добави, че не за първи път против социалистите се изправя партия двойник и че задачата - да вредят на социалистите и да им лишават гласове, отчасти е реализирана. По думите ѝ това е било " планувано, проведено, подплатено с доста финанси, с поддръжката на служебния кабинет посредством назначени от държавното управление на президента Румен Радев области шефове ". Въпреки това, съгласно Нинова, проектът за ликвидиране на Българска социалистическа партия не е съумял.

Лидерът на Българска социалистическа партия прикани някогашните си съпартийци, които в този момент са в " Левицата " да спрат да приказват какво ще прави партията и вместо това да се върнат в нея:

Наиграхте се! Каквото можахте, повредихте. Върнете се в този момент в Българска социалистическа партия и да забележим какво можем да създадем дружно!
 Корнелия Нинова,
водач на Българска социалистическа партия към водачите на

Подробности очаквайте по-късно на.

 ГЕРБ и новата коалиция евентуално ще запазят безмълвие и през днешния ден
© Велко Ангелов

На втория ден след изборите двете обединения, които завоюваха най-вече гласове - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България ", няма да разясняват пред медии изборните резултати и опциите за реализиране на болшинство зад постоянно държавно управление.

Пред " Дневник " от ГЕРБ потвърдиха, че водачът на партията Бойко Борисов се среща в централата на партията с управлението ѝ и с бъдещи депутати, само че отхвърлиха да става дума за съвещание наръководството, а пиарът на партията сподели за " Дневник ", че и през днешния ден няма да има изказване или конференция на Борисов. Електронното издание на вестник " 24 часа " в това време, че някогашният министър председател ще изчака оповестяването на окончателните данни от Централната изборна комисия в четвъртък, с цел да приказва публично.

От пресцентъра на " Продължаваме Промяната - Демократична България " изпратиха известие до медиите, в което уведомяват, че през днешния ден следва среща на управителните органи в обединението, на която ще бъде взето общо решение за последващи дейности.

" Допълнително ще отговорим на всички въпроси на медиите и обществото на взаимен брифинг, който ще обявим навреме ", написа в писмото, без да се дават други детайлности. По информация на " Дневник " по всяка възможност обединението и през днешния ден ще се въздържи от коментар.

 Румен Радев
© Цветелина Белутова, Капитал

Румен Радев

В първи коментар след предварителните избори президентът Румен Радев отхвърли да отговори на коя дата ще свика новото Народно заседание и какъв брой дълга възнамерява да бъде този път процедурата по връчване на мандатите за сформиране на държавно управление. Той обаче прикани партиите да не чакат формалното начало на диалозите при него, а да търсят благоприятни условия за образуване на постоянен кабинет.

Радев даде да се разбере, че не е податлив да разтяга периодите, като предишния път, когато употребявайки дадените му от Конституцията благоприятни условия, удължи процедурата до съвсем четири месеца. Той попита риторично: " Какъв беше резултатът, като дадох време за реализиране на съгласие предишния път? И каква беше риториката във връзка с президентската институция? Че президентът желае да ръководи със служебното държавно управление и по тази причина разтяга процедурата. "

Нека проработи Народното събрание, това ще е показателно по какъв начин ще се развие и процедурата с мандатите
 Румен Радев,
президент

С обяснението, че администрацията му е в непрекъсната връзка с Централната изборна комисия и следи по кое време тя ще завърши работата си, президентът си остави опция да свика Народното събрание още преди Великденските празници. По закон изборната комисия разполага с време до четвъртък (6 април) да излезе с окончателните резултати, а до неделя (9 април) да оповести имената на новите депутати. Днес Радев акцентира, че има подготвеност незабавно по-късно да издаде указа, с който да насрочи първото съвещание на Народното събрание. Това прави вероятни датите 12 или 13 април. По неофициална информация обаче по-вероятно е депутатите да бъдат свикани след празниците - на 18 или 19 април. Едва след избирането на ръководител и конституирането на парламентарните групи може да стартира процедурата по опитите за лъчение на държавно управление.

" Нека проработи Народното събрание, това ще е показателно по какъв начин ще се развие и рулетката с мандатите ", съобщи Румен Радев. Той повтори, че първостепенната задача на партиите е да се обединят към приемането на държавен бюджет и проектозаконите, свързани с европейския План за възобновяване и резистентност. Допълни, че пред тях стои решаването на " извънредно комплицирано уравнение ": да спазят предизборните си поръчки да не се подвигат налози, само че дружно с това да се усилят разноските на страната, без да се надвишава заложения 3-процентен недостиг.

 Мая Манолова (лидер на Изправи се, България) и Татяна Дончева
© Анелия Николова

Мая Манолова (лидер на Изправи се, България) и Татяна Дончева

Коалиция " Левицата! " продължава съществуването си и ще се яви на локалните избори през есента. Това заяви във " Facebook " водачът на участващата в нея партия " Движение 21 " Татяна Дончева., в която са още АБВ, " Изправи се, България ", " Български аграрни национален съюз " Александър Стамболийски ", получи 2.24% на изборите и остана отвън Народното събрание.

" Предстои идващите месеци да работим по организационното подсилване и интернационалното легитимиране на групировката, както и върху основаването на обединен политически индивид ", показва Дончева.



 Юрист: Ако президентът бърза да връчи първия мандат, задачата е още веднъж да има избори
© Дневник

Ако президентът Румен Радев побърза да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление, това ще е знак, че задачата е още веднъж да има избори в края на юли.

Това разяснява доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право в Софийския университет, пред БНР. Аргументът за прогнозата ѝ е, че връчването на мандата официално ще задейства конституционната процедура, в която има закрепени, въпреки и разтегливи до известна степен, периоди. Киселова напомни, че съгласно главния закон към връчване на мандат се пристъпва след съвещания с парламентарните групи, т.е. първо би трябвало да се конституира Народното събрание, да избере ръководител и да образува групите си. Въпрос на преценка на президента по-късно е дали да направи консултациите по едно и също време с всички групи, или да разтегли срещите във времето, давайки време на партиите за официални и неофициални договаряния. Първата догадка беше демонстрирана през април 2021 година, а втората - след предходните избори през октомври 2022 година Според доцент Киселова има два вероятни пътя, които президентът може да избере след изборите: Прогнозата на юриста е, че Румен Радев ще свика Народното събрание незабавно след празничните дни към Великден, т.е. на 18 или 19 април.

 Иван Христанов
© Георги Кожухаров

Иван Христанов

Иван Христанов, зам.-министър на земеделието в държавното управление на Кирил Петков, разгласи през днешния ден в изявление за публичното радио, че съгласно информация от неназован министър в настоящото служебно държавно управление сега се водят договаряния сред ГЕРБ и " Демократична България " за сформиране на държавно управление.

Той категорично посочи, че ставало дума за диалози единствено с една от партиите в обединението, останала втора на преди малко завършилите предварителни избори. " Не подкрепям връзка с управлението на " Продължаваме промяната ", само че това несъмнено е достигнало до тях през обществените медии ", сподели някогашният зам.-министър.

Христанов беше едно от знаковите лица на " Продължаваме промяната " поради опитите да в профил компанията, контролираща от години пропускателния пункт с Турция на Капитан Андреево и получените смъртни закани вследствие на работата му. В началото на годината той разгласи, че се отдръпва от партията и възнамерява личен политически план, а от този момент приказва за лагери и напрежение в управлението на " Продължаваме промяната ". В изявлението на БНР през днешния ден той повтори, че е напуснал, откакто получил покана да се включи във вътрешнопартиен прелом, само че отхвърли детайлности.

 Вебер: Проевропейските сили да слагат страната над партията
© Reuters

Манфред Вебер - ръководител на групата на Европейската национална партия (ЕНП), част от която е и ГЕРБ, поздрави Бойко Борисов за успеха и прикани за сформиране на държавно управление.

В обява в " Туитър " през вчерашния ден той съобщи: " След Финландия ЕНП е преди всичко и в България! Отличен резултат за ГЕРБ-СДС и поздравления @БойкоБорисов, че още веднъж завоюва доверието на гласоподавателите. Проевропейските сили в този момент би трябвало да слагат страната над партията и да работят дружно, с цел да образуват устойчиво болшинство. "

Вебер бе посетител на закриването на предизборната акция на групировката на Бойко Борисов.

 Корнелия Нинова
© Георги Кожухаров

Корнелия Нинова

Българска социалистическа партия е първата партия, която разгласи изказване пред медиите през днешния ден. Ръководството на левицата, което заседава сега на " Позитано " 20, ще разяснява изборните резултати на партията и вероятните ѝ ходове в бъдеще в 14.30 ч. " Дневник " ще излъчи конференцията.

Българска социалистическа партия остана на пето място на 2 април., сочи разбор на данните на Централната изборна комисия. За социалистите са дали своят вот 225 814 души, с малко над 7 хиляди гласа по-малко от октомври 2022 година

През февруари водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че решение за вероятно присъединяване или поддръжка от левицата за бъдещо държавно управление ще бъде взето на вътрешнопартиен референдум.

 Манол Пейков
© Цветелина Белутова, Капитал

Манол Пейков

Първите мнения идват от дребното изяви на политици в медиите и обществените мрежи.

Бъдещият народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " Манол Пейков съобщи, че не регистрира резултата на обединението като добър. " Беше значимо да влезем като първа политическа мощ в 49-ото Народно заседание ", уточни той. Според конституцията най-голямата парламентарна група получава първа мандат за сформиране на държавно управление.

" Продължаваме промяната - Демократична България ", на която преди изборите социолозите даваха съществени шансове за победа, приключи на второ място - с два процентни пункта по-малко от някогашната ръководещата партия ГЕРБ. Пейков е измежду претендентите, които минаха напред в листите с помощта на.

" Днес е време за равносметка. Резултатът не всеки път е най-точното отражение на напъните. Още по-малко на капацитета. А той имам вяра, че занапред ще се развива ", разяснява във " Facebook " Андрей Гюров, неизменим ръководител на парламентарна група на " Продължаваме промяната " в последните парламенти.




Въпреки че публично пазят безмълвие, партийните централи разискват вероятните ходове след изборните резултати, които обрисуваха следващи мъчителни договаряния за държавно управление.

По информация на " Дневник " през вчерашния ден водачите на обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " са обсъждали по какъв начин да работят, откакто упованията им обединени да са първа политическа мощ и да получат право да образуват кабинет, не се оправдаха. Все още не е несъмнено дали обединяването, което се трансформира в огромния губещ на тези избори, няма да изчака с излизането си пред медиите, до момента в който не чуят поръчките на спечелилия ГЕРБ.
 " Какво вършим в този момент ": водачите разискват вреди и благоприятни условия за държавно управление
Очаква се в този час да стартира съвещание на управлението на Българска социалистическа партия, която да разиска резултатите си - партията зае пето място в 49-ото Народно заседание, като.

Пресконференции на партийните централи към този момент не са оповестени.


Партиите отхвърлиха мнения в изборната нощ и деня след вота с аргумента, че с напредването на обработката на секционните протоколи резултатите могат да се трансформират доста.

Вотът за Народното събрание на 2 април - петият следващ в последните две години, - изпрати преди всичко някогашните ръководещи от ГЕРБ, а на трето - проруската националистическа групировка " Възраждане ", и върна в Народното събрание " ИТН " на тв водещия Слави Трифонов, която извървя пътя от първа политическа мощ през юли 2021 година до оставане отвън Народното събрание през октомври 2022 година
 Над 100 хиляди нагоре, над 70 хиляди надолу: гласовете, които взеха решение изборите за Над 100 хиляди нагоре, над 70 хиляди надолу: гласовете, които взеха решение изборите за " Възраждане " и новата коалиция
След като на секционните комисии, през днешния ден се чакат първите изказвания на партийните централи.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематиката
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР