Малките деца по-добре избират часа за лягането си, отколкото възрастните,

...
Малките деца по-добре избират часа за лягането си, отколкото възрастните,
Коментари Харесай

Учени: Не слагайте децата си да спят прекалено рано вечер

Малките деца по-добре избират часа за лягането си, в сравнение с възрастните, сочи ново изследване на американски учени. Специалистите са открили, че постоянно дребните деца си лягат прекомерно рано, доста преди организмът им да бъде подготвен за сън.

Ранното лягане може да значи отмора за родителите, само че не и за децата. Те лежат будни в продължение на часове, което разрушава биологичния часовник на дребните, откриха учените от Колорадо.

Добрият нощен сън зависи от това по кое време дребните деца изпитват покачване на равнищата на хормона мелатонин, който нараства вечерно време. Фактори като равнището на светлина на открито и в стаята, както и физическата възбуденост на малчуганите могат да дефинират по кое време мелатонинът е достигнал нужното равнище за сън. Но това време не е еднообразно за всички деца.

Лягането, което не е синхронизирано с часовника на детето предизвиква безсънни нощи както за децата, по този начин и родителите им. Експертите предизвестяват, че безсънните нощи на дребните деца могат да доведат до повишение на риска на прочувствените и поведенчески проблеми на по-късен стадий от живота.

Проучването разкрива, че равнищата на мелатонин стартират да нарастват към 19:40 часа. Ако детето е поставено да спи по това време, то ще заспи най-много за 30 минути, до момента в който малчуганите, чиито мелатонин се покачва по-късно, ще останат будни до късно вечерта.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР