Малки, но фатални лавини дебнат в планините през май и

...
Малки, но фатални лавини дебнат в планините през май и
Коментари Харесай

Планинари с предупреждение за опасност в Пирин

Малки, само че съдбовни лавини дебнат в планините през май и юни. До настъпването на лятото спускането по върховете е рисково, безапелационни са спасителите.

Цяла зима нямаше смъртен случай поради лавина в Пирин планина над Банско. Нещастен случай обаче сполетя скиор посред пролетта. Жертвата е 62-годишният Лъчезар Жегов от град Разлог, доста умел алпинист и фен на рисковите спускания.

Причината за случая, който се е случил в неделя при втурване от връх Разложки суходол, е в съществуването на доста сняг във високата част на планината и в топлото време. Често дребни снежни маси се откъсват, сервират и могат да доведат до загубата на човешки живот, оповестява " Телеграф ".

" Никой не трябва да се качва на над 2000 метра надморска височина в тези горещи дни. Виждал съм по какъв начин падат лавини даже през месец юни под връх Вихрен. На топлото време има едни 5-10 см сняг от горната страна, който е мек и постоянно може да тръгне, в случай че оттова мине скиор или сноубордист. Това важи най-много за стръмните региони, за улеите под върховете. Никаква работа няма човек там след 10,00 часа сутринта, до тогава е студено, само че след това става топло ", каза доайенът измежду планинските спасители в Банско – Методи Баненски. По думите му обаче тези рекомендации постоянно не се съблюдават от феновете на рисковите спускания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР