Малката пекарна в Габрово е семейният бизнес на Йоана Ненова

...
Малката пекарна в Габрово е семейният бизнес на Йоана Ненова
Коментари Харесай

Идва ли нова Виденова зима?

Малката пекарна в Габрово е фамилният бизнес на Йоана Ненова и брачна половинка й. Скокът на цената на силата е пагубна за бизнеса им, признава Йоана.
Снимка: bTV
„ С покачването на тока всяка една стока качва своята цена - сирене, кашкавал, олио, брашно. Всяко едно нещо се подвига, в това време на нас и токът ни се подвига и крайната цена може би ще стане непостижима за потребителите “, споделя тя.

Последната сметка за ток на пекараната е 950 лева, а настоящатата – 1600 лева

Пряка връзка сред повищаващата се цена на тока и цените на храните няма, твърди ръководителят на комисията по стокови тържища и борси Владимир Иванов.
Снимка: bTV
„ Цените на енергийните запаси рефлектират върху селскостопанското произвеждане, само че отразяването в крайната себестойност е такова, че не е в директна взаимозависимост “, изяснява той.

За бизнеса обаче тази връзка е явна и се отразява върху производството.

Валери Кръстев е един от главните производители на самун в Монтана към този момент 30 години. Казва, че бизнесът му претърпява един от най-трудните си интервали.
Снимка: bTV
„ Както споделих, както оцеляхме в Жанвиденовата зима, aз го имам за най-тежкия интервал, уповавам се и в този момент да оцелеем “, признава той.

Страховете на бизнеса са неоснователни, твърди ръководителят на страната стокова борса.

„ Абсолютно прекомерно изявление. Определено има браншови ползи, които желаят да запазят това статукво на суматоха на потреблението “, твърди Владимир Иванов.
Снимка: bTV
Високите цени на силата ще обиден обществено най-уязвимите.

„ При избрани групи с по-ниски приходи може да се наложат някакви обществени намеси, само че те не са в областта на пазара на храни “, добавя Иванов.

Очакванията на комисията по стокови тържища са цените на храните да се стабилизират през октомври.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР