Малка къща, която изглежда като преустроена ферма, привлича вниманието сред

...
Малка къща, която изглежда като преустроена ферма, привлича вниманието сред
Коментари Харесай

Зелени сгради: Как канабисът влиза в строителството

Малка къща, която наподобява като преустроена плантация, притегля вниманието измежду зелените полета на Кеймбриджшир, Източна Англия. Когато пристъпите във Flat House обаче, чувството е напълно друго, акустиката е прелестна, а когато отоплението през зимата се изключва, остава топло.

Мястото е ярко, пространно и извънредно – материалът, употребен за построяването му е коноп. Въпреки че може да сме по-запознати с връзката на растението канабис с психоактивното вещество канабис и използването му в хранителни добавки и козметиката, конопът бързо се трансформира и в издирван и резистентен строителен материал, разяснява Би Би Си.

Конопеният бетон - здрав и изолиращ материал, който усъвършенства енергийната успеваемост и понижава въглеродния отпечатък

Бързорастящото растение е възобновим запас със свойства за хващане на въглерод. Когато се употребява в строителството, той нормално е под формата на „ конопен бетон “ - здрав материал, получен посредством смесването на конопените нишки с вода и вар. Конопеният бетон има висока топлинна маса, което го прави съвършен изолиращ материал, който усъвършенства енергийната успеваемост на постройките и понижава излъчванията на парникови газове във времето. Той също по този начин продължава да всмуква въглерод през целия си живот.

В строителната промишленост се търсят от ден на ден устойчиви материали в устрема за декарбонизация. Сградите и строителството са виновни за почти 37% за световните излъчвания на въглероден диоксид (CO2). Това се дължи на мощното наличие в промишлеността на изкопаеми горива, както и на парниковите газове, отделяни при отоплението и охлаждането на постройките.

„ Оптимизирането на метода, по който проектираме, конструираме и обновяваме нашите здания, има решаваща роля за намаляването на излъчванията. Това разрешава на Обединеното кралство да реализира задачите си в региона на климата “, споделя Йетунде Абдул, отговарящ за дейностите за климата в Съвета за зелено строителство на Обединеното кралство.

„ Важна част от решението включва изследване на потреблението на естествени, нисковъглеродни други възможности на жизненоважни строителни материали - като конопен бетон или дървен материал “, показва още той.

Предизивикателствата: Регулация, финансиране, произвеждане

Според Европейската комисия, един хектар коноп отделя сред 9 и 15 тона въглероден диоксид и лишава единствено пет месеца, с цел да израсте. Други изследвания демонстрират, че производството на коноп оказва помощ за регенерирането на почвата и премахването на тежките метали от земята.

Но би трябвало да се преодолеят редица провокации, преди конопът да остави своя отпечатък в строителната промишленост. Необходими са държавни разпореждания, техническо узаконяване и финансиране, увеличение на промишленото произвеждане на коноп, усъвършенстване на веригите за доставки, реализиране на по-достъпно потребление.

Днес растението се употребява най-вече от екоориентирани архитекти в Европа и Северна Америка.

Франция - сред международните водачи в производството на промишлен коноп

Европейската комисия показва, че площта на земята в Европейски Съюз, предопределена за развъждане на промишлен коноп, е повишена със 75% сред 2015 година и 2019 година, като Франция дава отговор за 70% от общото произвеждане.

Конопеният бетон не е ново откритие - той се употребява в здания от хиляди години. През предишния век обаче се появиха по-модерни строителни материали, а развъждането на коноп е криминализирано заради връзката му с използването на канабис за забавление.

Във Франция обаче развъждането на коноп в никакъв случай не е било забранявано, което способства страната да се трансформира в един от международните водачи в производството на промишлен коноп. След модерното възобновление на конопения бетон в края на 20-ти век, редица строителни планове, употребяващи материала, са построени в цялата страна.

През 2020 година в Париж беше приключен седеметажен блок от обществени жилища, който употребява конопен бетон като главен изолационен материал, съпроводен от дървена рамка.

Въпреки че други страни може да са по-бавни в приемането на конопа като селскостопански артикул и строителен материал, нещата скоро може да се ускорят.

През ноември 2022 година Организация на обединените нации разгласява отчет, в който се разказват изгодите от индустриалния коноп. Организацията предизвиква потреблението на цялостния му капацитет. Страните ще би трябвало да изяснят правния статут на растението, да се изправят пред рестриктивните мерки на регулаторните рамки и да си сътрудничат на районно равнище, с цел да улеснят установяването на индустриални вериги.

Промишлената версия на растението не съдържа психоактивните сътрудници на елементарния канабис.

Абсорбира влагата и мухъла

Конопеният бетон обаче не е като бетонът - не може да се употребява структурно и би трябвало да се комбинира с други материали като дърво или камък. Той обаче е по-малко въглеродно-интензивен вид за изолациите спрямо тези от нефтохимическите материали като фибростъкло и пенокартон.

Конопът бързо се нагрява, а отделя постепенно топлота, като контролира вътрешната температура на пространството, също така е хидроскопичен - всмуква и освобождава влагата, което го прави добър и при регулирането на мухъла в постройките.

Коноп + смола = устойчиви на дъжд облицовъчни панели

Конопът, употребен за Flat House, е отгледан в близките земи.

Сред минусите на конопения бетон е, че той се утежнява, когато е изложен на дъждовно време. Студиото Material Cultures, което построява Flat House, би трябвало да откри решение за това, като в същото време употребява цялостния капацитет на растението. Те извличат ликовите нишки на конопа, които към този момент се употребяват в промишлен мащаб за подмяна на фибростъклото в галактическото и автомобилното инженерство.

Към конопения бетон се употребява и естествена смола на захарна основа, с цел да се основат устойчиви на дъжд облицовъчни панели, които покриват къщата. Фермата продължава да създава тези панели с голям интерес от страна на други архитекти, които желаят да употребяват материала.

Близо 700 жилища ще бъдат построени с конопен бетон

Material Cultures възнамерява да продължи да употребява коноп в новия план Phoenix в Lewes, Източен Съсекс. В квартал със 700 жилища, планиран от Ash Sakula Architects, за множеството здания ще се употребява конопен бетон дружно с локален дървен материал.

Към днешна дата конопеният бетон се употребява най-вече в дребни жилищни планове, заради проблеми към веригите за доставки, рестриктивните мерки за мащабиране и разноските.

„ В последна сметка индустриалният потенциал в Обединеното кралство към момента не е ориентиран към широкомащабно произвеждане. Машините за него са доста скъпи и не се популяризират в цялата страна. Това, което е належащо, са вложения – в предприятия, инфраструктура, умения и узаконяване на материали. Докато това се случи, конопеният бетон ще остане безценен и нищожен материал за работа. Той изисква и високи застрахователни награди, заради това, че е систематизиран като " ексцентричен ", разясняват специалистите.

Законовата регулация, даже единствено за развъждането на коноп, е друга голяма спънка. В Съединени американски щати да вземем за пример развъждането на индустриален коноп e нелегално до 2018 година, защото e следено вещество. Конопеният бетон е добрен за жилищно строителство на страната едвам през 2022 година, само че остава неразрешен за търговски планове най-малко до 2025 година

Конопът като земеделска просвета и най-високата постройка в света

В Южна Африка конопът е избран за земеделска просвета през 2021 година, което разрешава развъждането му в страната. Базираната в Кейптаун компания Wolf + Wolf Architects се утвържава в конопената архитектура през последните 15 години, само че до неотдавна трябваше да разчита на вноса на растението. „ Започнах да работя по първата си къща от коноп през 2007 година “, споделя нейният създател и шеф Волф.

„ Бях удивен от приложения на конопа и можех да видя позитивното му влияние, което ще докара и до декарбонизация в строителството “, добавя още той.

Wolf + Wolf сега приключва висока постройка в Кейптаун, за която употребява конопен бетон в авансово направена блокова форма. Смята се, че това ще бъде за най-високата постройка в света, издигната благодарение на материала.

" Интересът в Южна Африка към конопа като строителен материал нараства експоненциално. Това е началото на цяла нова промишленост в страната “, споделя Волф.

Въпреки опцията конопеният бетон да влезе по-масово в строителството, това, от което околната среда в действителност се нуждае, е фрапантно понижаване на появяването на нови здания.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР