Земетресение нанася щети на вековни обекти в Маракеш, но щади съвременния град

...
Малка джамия в сърцето на Маракеш Медина в историческия квартал
Коментари Харесай

Малка джамия в сърцето на Маракеш Медина в историческия квартал на града беше ценно място за молитва за стотиците търговци, работещи на оживения пазар отвън.

Сега е забранено.

Джамията, разположена в ъгъла на известния площад Джемаа ел-Фна, имаше красива кула, която, някога украсена с бяла триъгълна украса, почти изцяло се срути при силното земетресение, което удари района в петък вечерта.

Красивата сграда вече е едва разпозната. Богато украсената кула е почти напълно изчезнала – само един гол тухлен пън стърчи от развалините.

Пред повредената джамия местният жител Зинед Хатими си спомни ужаса от петък вечер.

„Хората бяха вътре и се молеха и започнаха да бягат, никой не остана вътре“, каза 53-годишният мъж пред CNN. Подобно на много други, тя беше твърде уплашена, за да се прибере у дома.

53-годишната Хатими е спала в централен парк в Маракеш с цялото си семейство, включително малки деца. Тя каза, че през нощта е станало студено и затова са останали заедно.

„Всички бяха навън. Всички съседи, всички. Не искаме да влизаме вътре, всички са уплашени, тресенето беше толкова силно“, каза тя.

Медината в Маракеш, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, беше ударен от земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер в петък, най-голямото, удряло района от поне 120 години.

Кварталът Медина датира от векове и е ограден от стени, изградени от червен пясъчник. Някога защитаващи града от опасност, големи части от тези стени са повредени при земетресението. Дългите участъци показват дълбоки пукнатини и части са се разпаднали.

Много от старите сгради в Медина са повредени, а някои са се срутили напълно. В неделя сутринта големи купчини отломки бяха осеяни около района, а бездомните котки ги ровеха за храна. Някои части на града бяха отцепени с ограда, тъй като старата сграда можеше да бъде изложена на риск от срутване.

Извън Маракеш влиянието на земетресението все още се проявява. Изображенията показват, че джамията Тинмал от 12-ти век в планините Висок Атлас е била силно повредена.

Изображенията показват степента на щетите, причинени от земетресението върху джамията Тинмал от 12-ти век, важен пример за архитектурата на Алмохадите. Изображенията показват степента на щетите, причинени от земетресението върху джамията Тинмал от 12-ти век, важен пример за архитектурата на Алмохадите. Споделено със CNN

Джамията се разглежда като отличен пример за алмохадската архитектура, отнасяща се до периода, когато алмохадите са управлявали Мароко, както и части от Алжир и Испания.

Други сгради в Маракеш изглежда са се отървали почти невредими.

Джамията Кутубия, перлата в короната на Маракеш, стоеше непокътната в неделя сутринта, въпреки видеоклипове, показващи как се тресе силно при земетресението.

Далеч от историческата Медина, в много от съвременните части на Маракеш ударът беше едва забележим. Кафенетата и ресторантите се готвеха да отворят в неделя сутринта, обслужвайки туристите, решили да останат.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР