Малайзийският федерален съд отхвърли последното обжалване на бившия премиер на

...
Малайзийският федерален съд отхвърли последното обжалване на бившия премиер на
Коментари Харесай

Бившият премиер на Малайзия влиза в затвора

Малайзийският федерален съд отхвърли последното обжалване на някогашния министър председател на страната Наджиб Разак по дело за заграбване на милиони долари от държавния капиталов фонд 1 Ем Ди Би, като правосъдният състав единомислещо удостовери присъдата му от 12 години затвор, съобщи Асошиейтед прес.

 Съединени американски щати върнаха на Малайзия 300 милиона $, откраднати от държавен фонд Виж още

Наджиб би трябвало неотложно да стартира да изтърпява наказването си, с което става първият някогашен министър председател на Малайзия, който влиза в пандиза. Според петчленния правосъден състав решението на миналата инстанция е било правомерно, а жалбата на Наджиб е неоснователна. " Това е обикновен и явен случай на корист с власт, корист с доверие и пране на пари ", съобщи ръководителят на съда, представен от Българска телеграфна агенция.

Освен 12-годишната присъда, съдът наложи на някогашния министър председател и санкция от 210 милиона рингита (около 47 милиона долара).

Фондът 1 Ем Ди Би е основан от Наджиб през 2009 година, малко откакто той застава отпред на държавното управление. Според проверяващите от фонда са откраднати минимум 4,5 милиарда $, като парите са изпрани от доближени Наджиб. През 2020 година той бе приет за отговорен по обвинявания в корист с власт, корист с доверие и нелегално заграбване на 9,4 милиона от бивше поделение на фонда.

Шейсет и девет годишният някогашен политик отхвърляше виновността си и беше пуснат под гаранция, до момента в който тече обжалването.

Днес, малко преди съдът да се произнесе, Наджиб застана на скамейката на подсъдимия, с цел да изрази митинга си против това, че предходната седмица висшият съд неведнъж е отказал да отсрочи чуването по жалбата му. Той съобщи, че отношението към него е " незаслужено " и че делото е било претупано. Бившият министър председател изглеждаше шокиран от решението на съда, като съгласно Франс прес след края на съвещанието е бил откаран непосредствено в пандиза.

Наджиб, който има доста почитатели в обществените медии, остава авторитетна фигура в политика. Неговата Обединена малайзийска национална организация оглавява сегашния кабинет, откакто реформаторското държавно управление, спечелило изборите през 2018 година, се разпадна поради отделили се депутати.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР