Малайзия Химнът на Малайзия бил създаден в момент на паника за

...
Малайзия
Химнът на Малайзия бил създаден в момент на паника за
Коментари Харесай

Интересни факти за 7 национални химна

Малайзия

Химнът на Малайзия бил основан в миг на суматоха за помощника на султана. Когато идва в Лондон по покана на кралица Виктория през 1888 година, той бил запитан за мелодията на химна, с цел да може да бъде изпълнен по време на церемонията по посрещането. Помощникът сметнал, че ще е неприятно да признае, че страната няма химн, по тази причина изпява ария, известна за Сейшелските острови. Когато се връща вкъщи, помощникът споделя на султана какво е направил и му напомнил да стои изправен, когато мелодията бъде пусната. По този метод песента се трансформира в формален химн на страната Перак (днес щат на Малайзия). Когато Малайзия става самостоятелна страна през 1957 година, същата ария е определена за химн, само че текстът е изменен.

Мексико

През 1853 година в Мексико се организира конкурс за най-хубава поема, която да се трансформира в текст за националния химн. Приятелката на поета Франсиско Гонсалес Боканегра се пробвала да го убеди да напише поемата, само че той не бил заинтригуван. Затова тя го заключва в една стая в дома на родителите му, в която авансово били окачени фотоси и картини със подиуми от мексиканската история, които да го вдъхновят. Тя отключва вратата едвам откакто Боканегра пъха листа с творението си под вратата. Поемата се трансформира в текст на националния химн, а по-късно приятелката на създателя става негова брачна половинка.

Света Елена

Островът Света Елена е под английско ръководство, само че има собствен химн, който постоянно бива пускан, когато корабът „ Света Елена “ напуща пристанището. Химнът е написан от американец на име Дейвид Мичъл, който в никакъв случай не е била на Света Елена. Той работи на остров Възнесение, намиращ се на към 1200 километра разстояние. Когато непосредствен негов другар се връща от Света Елена, той предлага на Дейвид да напише химн за острова. Вдъхновен от пощенските картички, които неговият другар му демонстрира, Мичъл написа „ My St.Helena Island ”, която се трансформира в народен химн.

Андора

Повечето химни описват историята на основаването на страната или история за подвизите на нацията. Единствено химнът на Андора споделя история в първо лице. В него разказвачът е принцеса (Андора), която е защитавана от своите принцове (народът).

Чехия и Словакия

Когато Чехословакия е основана през 1918 година, химнът ѝ е композиция от чешката опера „ Fidlovačka ” и словашката ария „ Kopala studienku ”. Когато Чехословакия се разделя през 1993 година, химнът също е разграничен като първата част става химн на Чехия, а втората на Словакия.

Южна Африка

До края на апартейда в Южна Африка, химнът, наименуван „ Die Stem van Suid-Afrika ”, е на африканс. Химнът на Националният африкански конгрес е различен – песента “Nikosi sikolei’ iAfrika ”. През 1997 година двата химна са обединени и е написан нов текст, в който са употребявани 5 разнообразни езика. Той стартира с текст на кхоса, следват текстове на зулу, сетото, африканс и британски.

Островите Кук

Химнът на островите Кук е основан през 1980-те години. Музиката е композирана от Томас Дейвис  – министър-председател по това време, а текстът, който е на маорски език, е написан от брачната половинка му Па Тепаеру Терико Арики.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР