Малък фосилизиран череп, станал известен като "пиле чудо", дава представа

...
Малък фосилизиран череп, станал известен като "пиле чудо", дава представа
Коментари Харесай

Фосил разкрива прародителя на днешните птици

Малък фосилизиран череп, станал прочут като "пиле знамение ", дава визия на учените за античните прадеди на днешните птици, заяви Българска телеграфна агенция.

"С лице като това на днешните пилета и задница на тялото като у патиците, типът е в долния завършек на фамилното дърво на актуалните птици ", съобщи Даниъл Фийлд от Кембриджкия университет.

Учени разкриха за какво птиците снасят разноцветни яйца

Видът получи названието Asteriornis maastrichtensis. Фосилът е на 66,7-66,8 милиона години и е открит в Белгия. По-рано бе оповестено за откриването на фосил на почти същата възраст в Антарктида, само че точната му възраст и мястото му в еволюционното дърво не са ясни. Фийлд счита, че откритият в Белгия фосил е малко по-древен.

Костите на краката карат учените да считат, че създанието е било с размери на дребна патица и е тежало 395 грама. Краката му били дълги и тънки.

"Става въпрос за крайбрежна птица, която евентуално е можела да лети ", означи ученият. Тя е живяла тъкмо преди рухването на метеорита, обвързвано с изгубването на доста типове, в това число динозаврите, от лицето на планетата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР