Малък астероид удари Земята над Исландия миналия петък - само

...
Малък астероид удари Земята над Исландия миналия петък - само
Коментари Харесай

Астероид с размерите на половин жираф удари Земята край бреговете на Исландия

Малък метеорит удари Земята над Исландия предишния петък - единствено два часа откакто беше видян от астроном.

Смята се, че галактическата канара, наречена 2022 EB5, е изгоряла най-много в атмосферата на нашата планета, само че даже и да е блъснала повърхността, не би предизвикала съвсем никакви вреди, тъй като е била единствено 10 фута (3 метра) необятна, към половината от размер на жираф, написа dailymail.co.uk.

Някои хора в Исландия оповестяват, че са чули взрив или са видели проблясък на светлина към времето, когато 2022 EB5 се е движел по небето със скорост 11 благи в секунда (18,5 km/s) сред Гренландия и Норвегия.

Все още не са открити доказателства за каквито и да било астероиди, само че Международната метеоритна организация търси очевидци, които може да са видели нещо.

Преди удара, който се случи в атмосферата на север от Исландия в 21:22 GMT (16:22 ET) в петък, 11 март, галактическата канара стана петият метеорит, открит преди да удари Земята.

Кометата е канара, покрита с лед, метан и други съединения. Техните орбити ги водят доста по-далеч от Слънчевата система.

Метеорът е това, което астрономите назовават ​​проблясък на светлина в атмосферата, когато отломките изгарят.

Самият откъслек е прочут като метеороид. Повечето са толкоз дребни, че се изпаряват в атмосферата.

Ако някой от този метеороид стигне до Земята, той се назовава астероид.

Метеорите, метеороидите и метеоритите нормално произлизат от метеорити и комети.

Например, в случай че Земята премине през опашката на комета, огромна част от отломките изгарят в атмосферата, образувайки метеорен дъжд.

Първият, 2008 TC3, беше 80-тонен, 13 фута (4,1 метра) необятен обект, който експлодира над Нубийската пустиня в Судан през октомври 2008 година Около 600 астероида бяха открити по-късно от метеорита.

През 2014 година покрай Земята метеорит, наименуван 2014 AA, удари земната атмосфера над Венецуела, до момента в който 2018 LA удари четири години по-късно и остави фрагменти от парчета покрай границата на Ботсвана и Южна Африка.

Преди две години 2019 MO също удари, четвъртият метеорит, следен преди удара със Земята, и генерира безобидна детонация с еквивалент 5 килотона край южния бряг на Пуерто Рико.

Последният метеорит беше открит единствено два часа преди да удари земната атмосфера, когато беше видян от унгарския астроном Кристиан Шарнецки, който се намира на станция, която е част от обсерваторията Конколи покрай Будапеща.

Според астронома от Научния институт Weizmann доктор Дейвид Полишук - който също е част от задачата на НАСА за двойно пренасочване на метеорити (DART), с цел да се опита да отклони солидна галактическа канара - тя не беше видяна по-рано заради нейния размер.

„ Беше дребна канара. Той отразява единствено малко светлина от слънцето - мъчно е да го идентифицираме ", сподели той.

„ Ударът не аргументи вреди, падна в морето сред Норвегия и Исландия. Представете си обаче, че щеше да се разбие няколко часа по-рано над Русия.

„ При продължаващата рецесия Русия щеше ли да го разпознава като метеорит или като ракета и да отвърне на огъня със личните си ракети? “

В петък специалистът по преструване на орбита Тони Дън написа в Туитър: „ Преди няколко часа, новооткритият #астероид 2022 EB5 се сблъска със Земята покрай Исландия със скорост от 18,5 км/сек. Този метеорит беше прекомерно дребен, с цел да аргументи вреди.

Последният огромен астероиден удар беше през 2013 година, когато дребен обект с широчина към 60 фута (19 метра) избухна над Челябинск в Русия.

Той удари земната атмосфера с сила, оценена на 500 000 тона тротил, изпращайки ударна вълна два пъти по целия свят, която аргументи необятно публикувани вреди и рани повече от 1600 души.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР