Макс Ферстапен спечели световната титла във Формула 1. Нидерландецът триумфира

...
Макс Ферстапен спечели световната титла във Формула 1. Нидерландецът триумфира
Коментари Харесай

Ферстапен е световен шампион след луда драма с Люис Хамитлън в Абу Даби!

Макс Ферстапен завоюва международната купа във Формула 1. Нидерландецът победи в последния старт за сезона за Гран при на Абу Даби и приключи преди всичко в генералното класиране, изпреварвайки огромния си съперник - седемкратния международен първенец Люис Хамилтън, който финишира втори в Абу Даби.

Стартът в Абу Даби стартира зрелищно, а още в първия завой Люис Хамилтън задмина Макс Ферстапен и поведе колоната, само че в седми завой Ферстапен направи контранападение, с което задмина Хамилтън. Британецът излезе от трасето и пресече завоя, само че "рейс-контролът " реши да не преглежда тази обстановка и състезанеито продължи с спорната обстановка по отношение на нидерландеца. Истина е, че Ферстапен спря малко късно, само че на процедура изпреварването му бе чисто, което за следващ път прави полемично едно от значимите решение на ФИА.

С всеки идващ тур след дискусионната първа обиколка Люис поведе обещаващо пред всички и усилваше с всяко последващо завъртане задатъка си пред Ферстапен. Ландо Норис погуби третата си позиция, откакто се свлече до петото място, а Серхио Перес и Карлос Сайнс го задминаха.

В 14-ата обиколка Макс Ферстапен влезе в бокса, с цел да смени гумите си и да настигне Хамилтън, само че британецът имаше задоволително удобна преднина пред нидерландеца и се върна на трасето пред водача на Ред Бул Рейсинг. В 20-ата обиколка Серхио Перес се брани феноменално целия тур по отношение на доста по-бързия Люис Хамилтън, а биртанецът опитваше всеячески да изпревари водача в класирането, който не бе влизал в бокса и понижи съществено изоставането на Ферстапен по отношение на Люис. Все отново Люис се освободи от отбраната на Чеко Перес и още веднъж излезе на първа позиция, само че към този момент на под 2 секунди пред Макс. В 35-ата обиколка пък Антонио Джовинаци спря своето съревнование заради проблем със скоростната кутия и се наложи да има виртуална кола за сигурност.

Люис и екипът му решиха да останат на трасето, само че механиците на Ред Бул се приготвиха и смениха гумите на Ферстапен, който излезе с нови ‘хард’. Ходът несъмнено бе самоуверен от Ред Бул, а Чеко Перес също спря за промяна на гумите. Ферстапен излезе на трасето на 17 секунди зад Хамилтън 20 обиколки преди края.

Абсолютна подигравка бе в 38-ата обиколка, когато от Мерцедес помолиха Майкъл Маси да не извежда кола за сигурност, с което очевидно шефът на ФИА се съгласи и надпреварата продължи. Тази имитация провокира огромни полемики измежду средите на Формула 1.

Нидерландският водач на Ред Бул стартира да съкратява разликата по отношение на главния си съперник за тилтата във Формула 1, а в 41-ия тур Люис заяви на механиците си, че с тези гуми няма да може да поддържа това движение "през цялото време ". Въпреки това Люис водеше с над 10 секунди пред Ферстапен седем обиколки преди края.

В 54-ата обиколка Николас Латифи се разруши с болида си в една от стените на трасето в столицата на ОАЕ и случаят принуди огромните любимци да влязат в бокса. Макс Ферстапен и Ред Бул Рейсинг реагираха най-бързо и ндиерландецът незабавно смени гумите си. ФИА взеха решение да не преподреждат болидите на трасето и по този метод на Макс не му бе разрешено да застане на втората си позиция и да притисне Хамилтън. За страдание това бе следващото полемично решение от ФИА, което е в внезапен ущърб на Ферстапен в битката му за купата.

Реалната кола за сигурност излезе от трасето обиколка преди края, а Макс Ферстапен натисна оптимално противника си и в последна сметка съумя да го задмине няколко завоя преди края. Така Макс Ферстапен завоюва своята първа международна купа в своята кариера, до момента в който Люис Хамилтън остана със седем, колкото има и именитият Михаел Шумахер.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР